Tarun Taikakakut

lauantai 11. huhtikuuta 2015

Raikas persikkahyydykekakku valkosuklaapohjalla (24cm)

Hei!
Tein meille pääsiäisherkuksi persikasta rahkahyydykekakun. Näissä ei kyllä kannata säilykehedelmiä käyttää, kun niistä ei saa millään makua irti. Hehkutan nyt heti alkuun Bonnen persikkasosetta, se on ihanan kirpsakkaa ja raikasta! Silti sitäkin sai täytteeseen laittaa aika paljon ja kaveriksi vielä sitruunan mehua. Sitruunan mehu ihan selkeästi korosti persikan makua ja toi sitä paremmin esiin. Hyvää oli! :)


Tein pohjan sydänvuokaan (joka vastaa 24cm vuokaa) ja pieneen 18cm vuokaan. Hyvän kokoiset pohjat tuli näin. Pohja oli todella helppo tehdä ja mukavan makuinen. Miedon makuinen, valkosuklainen, kostea ja tiivis. Pohja oli sen verran pehmeä, että kasasin kakun suoraan tarjoilulautaselle ettei kakkua tarvinnut siirrellä. Keksipohjaista kakkua on helppo siirrellä, mutta tämä kakku olisi mennyt rikki. Pohjaa pitää ehdottomasti kokeilla vielä puolukalla tai muulla muikeammalla marjalla. Ainoa miinuspuoli pohjassa oli tekstuurin puuttuminen, kaipasin jotain purtavaa, kun nyt koko kakku oli pehmeä alusta loppuun asti. Jotain pähkinää voisi ehkä lisätä.

Olin hirmu tyytyväinen täytteen makuun! Persikasta saa harvoin kunnolla makua irti ja nyt minusta tuntui, että makua oli. Olen joskus yrittänyt persikkatäytettä täytekakkuun vauvojen soseista, mutta ne ovat tosi mietoja lisätyn veden takia. Lisäsin silloin täytteeseen persikan palojakin ja silti täyte oli tosi mauton. Hyväähän tuo nyt silti oli, mutta tosi mietoa. Nyt tuntui että makua kerrankin oli tarpeeksi. Bonnen soseet ovat 100% hedelmää ja siksi makua on vaikka muille jakaa. Pelkiltään maisteltuna tämä persikkasose oli tosi muikeaa :) Sitruunan mehun lisäys täytteeseen oli myös loistava veto, sillä täytteen maku nousi vielä asteen verran paremmaksi :)


Pohjan ohje on kopioitu Suklaapossun blogista täältä.

Valkosuklainen mehevä ja kostea kakkupohja
Kahteen n. 20 cm vuokaan 

Aineet:
130 g valkosuklaata rouhittuna 
75 g voita 
2 dl vettä 
2 munaa 
1.5 dl sokeria 
2.25 dl vehnäjauhoja 
1/4 tl vaniljajauhetta 
1 tl leivinjauhetta 

Ohje: 
Laita uuni lämpeämään 170 asteeseen. Laita voi ja vesi kattilaan. Kuumenna, kunnes voi sulaa. Lisää suklaarouhe ja sekoita, kunnes suklaa sulaa. Sekoita kuivat aineet keskenään. Riko munat kulhossa ja vatkaa rivakasti joukkoon kuuma suklaa-voi-vesi-seos. Lisää kuivat aineet. Kaada taikina samantein kahteen voideltuun n. 20 cm irtopohjavuokaan ja uuniin paistumaan. Paista 170 asteessa n. 13-15 minuuttia, kunnes pohjat tuntuvat keskeltä kevyesti painettu kiinteiltä, mutta pehmeiltä ja/tai kun keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu raakaa taikinaa. Pohjat eivät saa väriä pintaansa. Jäähdytä pohjia muutama minuutti, irrota vuoan reuna ja anna pohjien jäähtyä kokonaan ennen pohjaosan irroittamista. 

Vinkki: 
* Pohja kutistuu jäähtyessään ja vetäytyy reunoilta keskelle. Jos haluat halkaisijaltaan 20 cm olevan kakun, tee pohja hieman sitä isompaan (n. 22cm) vuokaan. 

Voit tehdä vaihtoehtoisesti myös perinteisen keksipohjan ø24cm:
200g  kaura- tai digestive-keksejä + 80g voita
Murskaa keksit ja sulata voi, sekoita keskenään. Painele vuoan pohjalle.

Persikkarahkatäyte:
4 dl kermaa 
1 dl sokeria 
2 tl vaniljasokeria 
1 prk (200g) Valion vaniljarahkaa 
1 prk (250g) maitorahkaa 
8-10 liivatelehteä (laitoin 10)
½ dl vettä 
3 rkl sitruunanmehua 

Tee täyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma ja sokerit, lisää vaahtoon rahkat ja persikkasose. Kiehauta vesi ja sitruunanmehu ja sulata puristetut liivatelehdet siihen. Lisää neste ohuena nauhana täytteeseen ja kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mutta mieluummin yön yli. Koristele haluamallasi tavalla.

Täyte on tosi löysää ja annoinkin sen hyytyä hetken aikaa kulhossa jääkaapissa ennen pohjan päälle lisäämistä. Muuten täyte olisi vuotanut reunojen alta pois.


Terveisin Taru

22 kommenttia:

  1. Tosi kaunis ja juhlavan näköinen kakku. Ja varmasti njam! Itse olen tosi harvoin käyttänyt persikkaa kakuissa eli hyödyllisiä nuo sun vinkit sitten, kun päädyn persikan käyttöön. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena :) Ihan tarkoituksella laitoin noita vinkkejä, kun persikka on vähän vaikea hedelmä, jos näin voi sanoa. Tosi moni käyttää säilykkeitä ja vauvansoseita, eikä ne kyllä paljoa maistu. Mukava tuotesarja tuolla Bonnella. Tässä oli tosi kivasti makua! Tuli mieleen tuoreet persikat! Nam! :D

      Poista
  2. Kaunis kakku! :) Käytätkö säädettävää irtopohjavuokaa? Minä ostin sellaisen (Städter), osaatko kertoa, miten reunat saa pysymään pienimmässä koossa? Kun viritän reunat 18 senttiin (suurin koko 30 cm), reunat löystyy heti eivätkä pysy muodossaan. Vai onko minun vuokani viallinen kappale.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi! Mun pyöreät vuoat on normaaleita, mutta neliskanttinen on säädettävä. Mulla oli jossain vaiheessa sama juttu tuon neliskanttisen vuoan kanssa, että kun kaatoi taikinat pellille vuoan reunat alkoi aukeamaan ja kakun muodot meni piloille. Mies painoi sitten pihdeillä niitä pieniä hakasia, joiden sisällä reunat kulkee, tiukemmiksi. Nyt se on sitten kunnolla piukka, kun välillä en meinaa saada reunoja liikkumaan ;D En tiedä millainen vuoka sulla on, mutta katso nyt onko siellä jotain hakasia joita vois kiristää. Tai jos siihen laittais itse jotain kiinnikkeitä joilla se pysyis muodossaan.
      Mun vuoka on tälläinen:
      http://www.ullanunelma.fi/reunavuoka_saadettava_nelio

      Poista
  3. Hyvältä kuulostaa! Minulla oli ihana, hyvänmakuisen persikkamoussen ohje ja käytinkin sitä täytteenä kakun välissä ja hyydykekakun muodossa.. Suureksi harmikseni siihen käyttämäni jogurtin valmistus on ilmeisesti lopetettu.. Olenkin metsästellyt ohjetta persikkaiseen täytteeseen/hyydykekakkuun. Kiitos siis tästä, kokeiluun menee kyllä jossain vaiheessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Raisa :) Tosi hyvä juttu jos ohjeesta on iloa! Tämä täyte on ihanan makuinen ja raikas, rahkan ja sitruunan mehun ansiosta. Ja tosiaan tuo Bonnen sose maistui ihan tuoreilta persikoilta eikä mauttomalta säilykkeeltä. Tätä pitäisikin kokeilla täytekakun väliin! :D

      Poista
  4. Hei, miksi minä en saanut maistaa noin ihanan näköistä kakkua???

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää meni kahdessa päivässä, kun oli sopivasti syöjiä. Ens kerralla sit parempi onni! ;D

      Poista
  5. Kiva tietää, että Bonnelta löytyy persikkasosettakin. Ne on kyllä tosi kivan voimakkaan makuisia kaikki, pitääkin testailla tuota persikkaa. Mä käytin joskus mun persikkamoussekakkuun tuoreita persikoita, niistä tuli kivasti makua. Seuraavalla kerralla kokeilin samaa kakkua tölkkihedelmistä, ja persikan makua sai hakemalla hakea. Tuo on totta, että sitruuna korostaa persikan (ja monen muunkin hedelmän makua. Herkullisen kuulloinen kakku, mielelläni olisin maistanut palasen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoreet persikat on varmasti myös aivan mahtavan makuisia! Säilyke-persikka ei kyllä ole persikkaa nähnytkään jos tuoreeseen vertaa... Miksiköhän se niin paljon muuttuukin purkissa...
      Tykkäsin tästä täytteestä paljon, varmasti vielä kokeilen täytekakunkin väliin tätä. Toi Bonnen sose oli mahtavaa, niinkuin muutkin saman sarjan tuotteet :) Olen tässä miettinyt, että mitä kivaa keksin siitä toisesta valkosuklaapohjasta joka on nyt pakkasessa odottamassa ;D

      Poista
  6. Vesi kielellä katselen tuota kakkua! tuota pohjaa olen itsekin kokeillut ja on kyllä tosi hyvän makuinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sinikka :) Tuo pohja oli kyllä hyvä ja todella helppo!

      Poista
  7. Namskis =) Minäkin liputan tuon persikkasoseen puolesta! Tuota valkosuklaapohjaa täytyy kyllä testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsi ;) Bonnella on kyllä hyvät soseet! Meilläkin kun on pieni vauva niin nuo soseet sopivat mainiosti kaurapuuron joukkoon. Me isommat laitetaan soseita maustamattoman jogurtin joukkoon, ihanaa varsinkin mangosta ;D

      Poista
  8. Kiitos Tarun ihanista ohjeista, olet tosi taitava! Antaisitko vinkkiä tämän valkosuklaapohjan suhteen. Jos valkosuklaan joutuu jättämään pois (olen tekemässä laktoositonta ja glueenitonta pohjaa eikä valkosuklaata taida löytyä laktoosittomana), miten reseptiä pitäisi muokata muuten? Tahtoisin saada aikaan vaalean leivottavan pohjan mangojuustokakulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja kehuistasi :) Löysin Pullahiiren sivuilta ohjeen joka on vaalea ja gluteeniton, mutta kyseessä on sokerikakkupohja. Kiinnostaako sellainen? Mielestäni se sopisi hyvin mangon kanssa.
      Ohje on kopioitu suoraan Pullahiiren sivuilta.

      Kakkupohja 24cm irtopohjavuokaan:
      2 kananmunaa (M-koko)
      60 g sokeria
      60 g perunajauhoja ta maissitärkkelystä

      Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon maissitärkkelys. Sekoita maissitärkkelys varovasti vaahdon joukkoon ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle (levyn koko voi olla noin 25x25cm). Paista 175 asteessa noin 12-15 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Kumoa kypsä pohja leivinpaperin päälle ja irrota paiston aikana ollut leivinpaperi irti pohjasta. Anna pohjan jäähtyä.

      Voitele kakkuvuoan (noin 20-22 cm) reuna kevyesti öljyllä ja tomusokeroi öljytyt kohdat. Paina pohjasta reunalla sopivan kokoinen ympyrä ja nosta pohja vuoan reunan kanssa tarjoiluastialle.

      http://www.pullahiiri.com/2013/12/mango-vadelmahyydykekakku.html

      Poista
  9. Sokerikakkupohjakin olisi varmaan hyvä, hakusessa oli vain vähän tiiviimpi ja mehevämpi pohja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En sitten pysty auttamaan. En yhtään tiedä millä valkosuklaan korvaisi. Paitsi laktoosittomalla suklaalla, mutta se ei ole sitten enää vaaleaa. Entä jos teet keksipohjan gluteenittomista vaaleista kekseistä?

      Poista
  10. Hei!
    Onnistuisikko tämä kakku, jos tekisi hieman jämäkämmän kakkupohjan? Valkosuklaa on perheessämme ollut hieman ongelmallinen, mutta tuo täyte kuullostaa aivan vastustamattomalta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Voit tehdä tähän minkä tahansa ohuen pohjan, esimerkiksi keksipohjat käy enemmän kuin hyvin. Tuo täyte oli todella hyvää ja persikka maistui minusta kerrankin kunnolla. Niin ja tuolla ohjeessa on myös keksipohjan ohje!

      Poista
  11. Kauanko täytteen pitäisi antaa olla jääkaapissa ennen vuokaan siirtämistä? Näkyykö rakenteessa selkeä ero esim. 15-20 min. päästä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisinkohan pitänyt sitä jääkaapissa juuri noin 20 minuuttia. Kannattaa käydä vaikka 10 minuutin välein sekoittelemassa ja katselemassa joko täyte olisi paksuuntunut tarpeeksi. Jos teet kakun keksipohjalla (joka tilkitsee vuoan alaosan), tämän vaiheen voi jättää välistä ja kaataa täyte suoraan vaan vuokaan hyytymään. Makoisia hetkiä! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊