Tarun Taikakakut

tiistai 24. helmikuuta 2015

Heinäsirkkapiirakka / Grasshopper pie

Moikka!
Tein miehelleni synttärilahjaksi minttuisen herkun eli heinäsirkkapiirakan. Piirakka perustuu samannimiseen drinkkiin. Piirakan täytteen juju on vaahtokarkeissa jotka sulatetaan täytteeseen. Vaahtokarkeissa oleva liivate hyydyttää täytteen. Otin ohjeen Pullahiireltä ja melkein kaikki muista blogeista löytämäni ohjeet olivatkin häneltä kopioituja. Ohje oli hyvä ja kakku oli helppo tehdä! Kiitokset Tarulle ohjeesta :)

Tässä piirakassa oli ihanan murea tuo pohja, mutta täyte ei ihan täysin vakuuttanut vaikka olikin ihan hyvää. Koostumus oli kyllä aivan ihana ja pehmoinen! Täytteessä päälimmäisenä maistui likööri ja maku oli meille melko alkoholinen. Liköörin määrää tarkastelen kyllä jos teen tätä vielä. Maidon määrää voi helposti lisätä ja liköörin määrää vähentää. Lisäksi täyte oli melko makeaa. Jos siis olet kermaisen ja makean ystävä, tämä piirakka on varmasti sinun makuusi :)

Ja ajattelin myös josko ensi kerralla vaihtaisi tuon liköörin vaikka suklaiseen tai pähkinäiseen likööriin. Näitäkin versioita on blogeissa tehty. Mm. Sirun Vispilävintiön Temmellyskenttä-blogista löytyy kaksi versiota: minttuinen tästä ja mokkainen tästä. Sirukin oli ottanut ohjeensa Pullahiireltä.



Ohje on kopioitu Pullahiiren sivuilta täältä.
Häneltä löytyy myös pähkinälikööri-versio täällä.

Heinäsirkkapiirakka eli Grasshopper pie

Pohja
360 g Domino-keksejä (laitoin 310g)
60 g voita
(minä laitoin vielä 1 rkl piparminttu-esanssia) 

Täyte
175 g vaahtokarkkeja (valkoisia) 
1 dl maitoa 
1 dl minttulikööriä 
5 dl vispikermaa 
(vihreää elintarvikeväriä) 

Päälle
suklaakoristeita (minä raastoin tummaa suklaata) 
kermavaahtoa 

Sulata voi. Murskaa keksit monitoimikoneessa ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele seos noin 26-28 cm piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Nosta sivuun tai vaikka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Mittaa pinnoitettuun kattilaan vaahtokarkit, maito sekä minttulikööri. Kuumenna seos kiehuvaksi ja sekoitte niin, että vaahtokarkit sulavat joukkoon. Kaada seos kulhoon ja viilennä jääkaapissa välillä sekoitellen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon halutessasi hieman vihreää elintarvikeväriä ja nostele kerma se jäähtyneen vaahtokarkkiseoksen joukkoon. Kaada seos keksipohjan päälle ja nosta jääkaappiin jäähtymään ainakin muutaman tunnin ajaksi. 

Koristele jäähtynyt piirakka suklaakoristeilla sekä kermavaahtopursotuksilla. Voit myös halutessasi levittää kermavaahdon koko piirakan päälle ja ripotella suklaakoristeet viimeisenä.

Vinkki! Jos et halua käyttää alkoholia, niin lisää maitoa hieman enemmän joukkoon ja jos taas haluat nimenomaan säilyttää alkoholin, niin lisää likööri vasta vaahtokarkkien sulatuksen jälkeen vaahtokarkkiseokseen.

Liköörinä käytin 21% Gabriel Boudier Creme De Menthe-minttulikööriä. Mitään lisävärejä piirakkaan en laittanut koska mielestäni likööristä tuli juuri sopiva vihreä väri täytteeseen.

Tässä näkyy tuo miten vaahtokarkit ovat alkaneet sulaa ja miltä massa näyttää sitten, kun vaahtokarkit ovat kokonaan sulaneet, eli massa on valmista.


Terveisin Taru

24 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen piirakka! Olen tätä joskus muuallakin ihaillut, joten oli ihana lukea mielipiteesi ja vinkkisi. Tietääpä ottaa nuo asiat huomioon, jos innostun kokeilemaan joku kerta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maiju! Mulla oli kova kiinnostus tätä piirakkaa kohtaan ja tämän tekemistä olin jo hetken suunnitellut. Mies tykkää kovasti mintusta niin tämä sopikin hänelle hyvin :) Kiva jos jutustani oli sulle iloa :) Täyte muuten maistui hieman erilaiselta löysänä kuin mitä hyytyneenä! Juustokakuissa on vähän sama homma...

      Poista
  2. Mä olen kans käyny tätä samaa piirakkaa ihastelemassa Pullahiiren sivuilla, mutta en ole testannut. Mä olen huokaillut tuon Grasshoppers goes nuts -piirakan perään! ☺ Ehkä vielä joskus testaan - etenkin kun eilen vannoin, että kokeilen kaikki Pullahiiren reseptit läpi! ☻

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pullahiiren piirakka olikin aivan ihanan näköinen ja kiinnostus heräsi silloin heti! Tuo pähkinäinen versio houkuttaa myös tosi paljon! Onneksi Pullahiirellä on vaan pari hassua reseptiä... ;D

      Poista
  3. Onpas kaunis piirakka ja mielenkiintoiset ainekset, tätä pitää kyllä joskus kokeilla. Hyvät ohjeet sulla sen tekemiseen! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eija :) Ainekset kyllä ovat mielenkiintoiset! Siksi itsekin kiinnostuin ja kun koostumusta kehuivat vielä niin paljon. Ja se olikin aivan ihana! Makua on vaikea kuvailla... vaahtokarkkimainen, kermainen...

      Poista
  4. Ihanan näköistä piirasta. Ihmettelin ensin nimeä. Varmasti hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Meinasitko, että olin suolaista piirakkaa tehnyt? Heh! ;D Ihan hyvää tämä oli :)

      Poista
  5. Mielenkiintoista tuo vaahtokarkeilla hyydyttäminen. Eroaako koostumus liivatteella hyydyttämisestä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin! Koostumus eroaa kyllä liivatteista suuresti! Tämä on tosi pehmoista, pumpulimaista ja täyte ihan sulaa suuhun. Ehkä jopa liikaakin tälläisen kunnon juustokakkujen ystävän mielestä, mutta vaihtelu virkistää aina ja uutta on mukava kokeilla :) Kontrasti tuohon erittäin mureaan pohjaan on myös suuri. Piirakka täytyy itse kokea jotta ymmärtää, koostumusta ja makua on vaikea selittää... ;)

      Poista
  6. Vau, tätä pitää kyllä ehdottomasti testata! :) Meillä mies ei kauheasti välitä juustokakuista, niin tämä voisi olla sellainen, mikä hänellekkin maistuu! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ellu :) Testaappa ihmeessä! Luulen, että uppoaa mieheesi enemmän kuin hyvin! Tämä poikkeaa paljonkin juustokakuista vaikka keksipohja onkin samanlainen. Täyte on todella höttöinen, pehmeä ja sileä :)

      Poista
  7. Joskus Nigella teki tällaista Grasshopper -piirakkaa/kakkua telkkarissa. Siinäkin se hyydytettiin nimenomaan vaahtiksilla ja nimi tuli nimenomaan Grasshopper -drinkusta, jossa on minttua. Se näytti silloin hyvältä ja niin myös tuo sinun versiosi :). Vaahtikset on kyllä yllättävän monikäyttöisiä sulatettuna esim. karkkeihin ja leivonnaisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo google vilauttelikin Nigellan nimeä, kun haeskelin juttuja tästä piirakasta. Jätin tutkimukseni tällä kertaa vain suomalaisiin ohjeisiin. Ymmärsin kuitenkin jostain, että ohje olisi Nigellan kehittämä. Hyvä, kun tuli tästä puhetta niin jos joku asiaa miettii niin juttua löytyy täältä :) Vaahtokarkeista tuli täytteeseen jännä maku jota on vaikea kuvailla, mutta hyvää oli :)

      Poista
  8. Todella kaunis piirakka ja nuo vaahtokarkit <3

    VastaaPoista
  9. Grasshopper pie on yksi omista lemppareista. Ekaa kertaa teimme sitä joskus nelisen vuotta sitten kun telkkarista bongattiin! Nami! Kaunis tämä yksilö! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jonna! Tämä oli kyllä ihan hyvää ja mieltä jäi kaivelemaan muutkin maut. Pitää joskus kokeilla! :)

      Poista
  10. Mulle ihan outo, niin juoma kuin leivonnainenkin. Vaan voisihan tuota joskus tehdä ja maistella. Kaunis leivonnainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tuo drinkki oli mullekin outo, mutta näitä piirakoita olen pari nähnyt. Ihan hauska kokeilu ja herkku oli :)

      Poista
  11. Kaunis :) Tein myös heinäsirkkapiirakan viime vuoden puolella (http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/03/heinasirkkapiirakka.html). Se täyte oli kyllä ihanan pehmoinen, juuri sellainen pumpulimainen ja hieman höttöinen ja ilmava. Käytin silloin minttuliköörin sijasta Kissanminttu-likööriä ja maku jäi tosi vaisuksi. Pohja oli musta se paras osa, mutta muut syöjät tykkäsivät täytteestäkin. Itsekin tykkään juustokakkumaisista, tiiviimmistä täytteistä, mutta tekisi mieli kokeilla vielä jollain muulla maulla, josko uppoaisi paremmin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Olin ihan unohtanut tuon sun piirakan! Kiva, kun kävit muistuttamassa ja jos joku kiinnostuu niin linkistäsi pääsevät katsomaan :) Sama mulla, tykkäsin pohjasta enemmän kuin täytteestä ja toiset maut jäivät kummittelemaan mieleen. Jokin tässä oli outoa, vaikkakin piirakka oli ihan hyvää. Tuo pitää kokea ennenkuin ymmärtää miltä se tuntuu ja maistuu ;)

      Poista
  12. Kiva kun nostit esiin tämän, näyttääpä herkulliselta ja kaunis koristeltukin vielä kaupan päälle. Oispa päässyt maistamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irma! Tämä oli kyllä jotain aivan uutta ja mielenkiintoinen makuelämys muutenkin :)

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊