Tarun Taikakakut

maanantai 9. helmikuuta 2015

Appelsiininen marenkikakku

Hei!
Katsoin Leila Leipoo-ohjelmaa jossa hän teki marenkikakun johon tuli appelsiininen kerma täytteeksi. Tästä sitten innostuin ja eräänä päivänä, kun oli aikaa aloin hommiin. Kaikki ei sitten mennytkään ihan niin kuin piti. Aluksi pähkäilin kovin kakun nimeä. Leila oli nimennyt kakkunsa Schwarzwaldin kakuksi ja minusta se ei sitä ollut. Pienen tutkimisen jälkeen löysin tietoa, että Ruotsissa Frödinge kyllä myy tällä nimellä tämän tapaista marenki-kermakakkua (täällä: Schwarzwaldtårta), mutta muuten kaikkialla muualla Schwarzwaldin kakku on tehty suklaapohjasta, kermasta ja kirsikoista. Itse tykkäsin myös, että Leilan ohje oli puutteellinen...

Leilan ohjeen mukaan tehdyt pohjat menivät piloille vaikka tein ohjeen mukaan, siksi tein uudet pohjat omalla hyväksi havaitsemallani ohjeella. Omassa ohjeessa valkuaisia tarvitaan kolme, kun taas Leilan ohjeessa niitä menee kuusi ja silti pohjia tulee molemmilla ohjeilla kolme! Ja minun ohjeella pohjista tuli ihanat ja paksut, kun Leilan ohjeella tuli littanat ja tahmeat. Leilan ohjeen täyte oli myös pettymys... Leilan täytteeseen tuli 12dl kermaa + 1 rkl likööriä + yhden appelsiinin kuori = ei maistunut miltään! Kermaa oli aivan liikaa ja siksi käytinkin heti omassa täytteessäni sitä vähemmän. Appelsiini ei maistunut Leilan ohjeen mukaisilla mausteilla tehdyssä kermassa ollenkaan, siksi lisäsin vielä appelsiinin mehun ja liköörin määrän nelinkertaistin. Vielä minunkin määrillä appelsiinin maku jää suht miedoksi.

Kaiken tämän hämmennyksen ja reseptin muuttelun takia nimesin kakkuni eri nimiseksi, enkä Leilan Schwarzwaldin kakuksi vaikka inspiraatio onkin häneltä. 
(Jakso jossa Leila leipoo kakun löytyy täältä ja kakun ohje löytyy täältä)



Sitten tietysti vielä kerron kakusta! :) Se oli näillä omilla ohjeilla tehtynä tosi hyvää! Ihastuin ikihyviksi tuohon hasselpähkinämarenkiin! Ihanan pähkinäistä ja rapeaa herkkua jota on tehtävä kohta uudestaan! Marenkipohjiin sivelty suklaa oli piste i:in päälle joten sitä ei kannata jättää väliin. Suklaan helppo temperointi oli myös aivan mahtava! Nuo reunoilla olevat koristeet olivat tosi rapsakoita ja ihanasti lohkeavia. Kakun päälle murustelin ylimääräistä marenkia ja hasselpähkinärouhetta. Vein kakun vanhemmilleni joten palakuvaa ei ole, mutta kerron ettei se kovin kaunis ollutkaan ;D Jos teen kakkua vielä uudestaan niin otan kyllä palakuvatkin. Kakku oli raikasta ja rapsakkaa, ei ollenkaan äklömakeaa. Suosittelen kakkua kaikille marengin ja appelsiinin ystäville :)


Hasselpähkinämarenkipohjat:
3 valkuaista
2 dl sokeria
100 g hasselpähkinärouhetta

Vatkaa valkuaiset valkoiseksi vaahdoksi ja lisää sitten sokeria pikkuhiljaa vaahdon joukkoon. Lisää lopuksi hasselpähkinärouhe vaahdon joukkoon varovasti nostellen. 

Piirrä leivinpapereille halkaisijaltaan n.20cm lautasta apuna käyttäen 3 samankokoista ympyrää. Laita massa pursotinpussiin, leikkaa kulma auki ja pursottele (tai levitä) ympyröihin marenkia. Paista 100 asteessa 1½-2 tuntia. Minä paistoin tavallisessa uunissa molemmat pellit yhtäaikaa ja vaihdoin puolessa välissä peltien paikkaa. Jätä marengit uuniin jäähtymään ja jätä uunin luukku raolleen.

Koristeet ja suklaa marenkien pintaan: 
300 g tummaa suklaata

Tee sitten suklaakoristeet: Sulata vesihauteessa 100g tummaa suklaata. Poista lämmöltä ja sekoita 200g erittäin hienoksi hienonnettua suklaata (tämä oli tosi helppo temperointi). Kun suklaa on sulanut tasaiseksi, levitä suklaalla noin 14 kappaletta ohuita pitkänomaisia "kieliä" leivinpaperille. Käytä apuna palettia tai lusikkaa. Anna kovettua kylmässä. Levitä loput suklaasta pullasudilla jäähtyneiden marenkipohjien toisille puolille.

Appelsiinikermatäyte:
8 dl kermaa
1 rkl sokeria
4 rkl Cointreau-appelsiinilikööriä 
1 appelsiinin kuoriraaste ja mehu 

Vatkaa kerma sokerin kanssa kuohkeaksi vaahdoksi ja mausta Cointreau-liköörillä, appelsiinin kuorella ja appelsiinin mehulla. Mehu kannattaa laittaa kahdessa erässä.

Kokoa kakku: Levitä kerros täytettä jokaiseen väliin ja kakun päälle ja reunoille. Laita suklaakoristeet kakun reunoille ja päälle hasselpähkinärouhetta.

Kokoa kakku mahdollisimman lähellä tarjoilua! Marenki pehmenee ajan kanssa.


Terveisin Taru

16 kommenttia:

  1. Minäkin olen joskus tainnut kokeilla, jotain Leilan reseptiä. En muista, mikä leivonnainen oli kyseessä, mutta ei se miksikään suosikiksi noussut. Temperoitu suklaa on kyllä mukavan rapsakkaa, tosin ainakin perinteisellä 48-50->28->31-32 (tumman suklaan lämmöt) asteen kikkailulla melko aikaa vievää. Tuota yhden sulatuksen metodia voisi kokeilla seuraavalla kerralla:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen joitakin Leilan reseptejä kokeillut, mm. kinuskikeksejä (http://taikakakut.blogspot.fi/2013/02/kinuskikeksit-leilas-jattegoda.html) ja parmesaanikeksejä (http://taikakakut.blogspot.fi/2013/10/leilan-parmesaanikeksit-leilas.html). Kinuskikeksit olivat aivan täydellisiä ja niitä on tullut tehtyä tosi monta kertaa, kun taas parmesaanikeksit olivat ihan kamalia... Joskus natsaa ja joskus ei ;D
      Tähän Leilan marenkikakkureseptiin petyin kyllä. Pohjissa oli tosi paljon valkuaista eikä juuri lainkaan sokeria ja täyte oli ihan mautonta. Ihan kuin pelkkää kermaa olisi syönyt. Koko päivähän siinä sitten meni, kun jouduin pohjatkin tekemään uudestaan. Tuo helppo temperointi oli ihan mahtava! En olekaan koskaan uskaltanut tuota "kunnon temperointia" kokeilla.

      Poista
  2. En tiedä tuosta Leilan ohjeesta mitään, mutta silmääni pisti Schwarzwaldin kakku -sana ja tuo marenkikakku. Tiedän sen tunnetumman Schwarzwaldin kakun, mutta koulussa opin myös tämän vähemmän tunnetumman version, mikä on aivan todella hyvä ja herkullinen. Minun ohjeessani pohjaan käytetään joko hassepähkinää tai mantelia, lisäksi hieman vanilijakreemijauhetta ja perunajauhoja. Valmiit pohjat sivellään sulalla tummalla suklaalla, niinkuin sinullakin. Olen käyttänyt tätä pohjaa mm. tässä piparimarenkikakussa http://leena-muorileipoo.vuodatus.net/lue/2013/10/piparikakku-mantelimarenkipohjalla. Täyte on tosin Schwarzwaldin kakussa toisenlainen: kermavaahtoa, kaakaojauhetta, vanilijakreemijauhetta, pohjan päälle halutessaan hieman kirsikkahilloa. Päälle tulee kermaa, suklaalastuja, kirsikoita, kaakaojauhetta + tomusokeria. Huomasin, että minulla ei ole tästä ohjetta blogisssani, mutta aivan surkea kuva löytyy http://leena-muorileipoo.vuodatus.net/lue/2012/02/schwarzwaldin-kakku-tai-marenkikakku. Pitänee tehdä joskus taas ihan tämä oikea versio eikä muunnoksia niin saa blogiinkin ohjeen kirjoitettua. :) Upean näköinen kakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tätä toivoinkin, että joku viisaampi kertoo meille tarkemmin :) Eli on siis kaksi Schwarzwaldin kakkua, hasselpähkinä-marenki pohjainen jossa on kermavaahto täytteenä ja suklaakakkupohjainen jossa on kirsikkahilloa, kermavaahtoa, suklaata ja kirsikoita? Tätä jälkimmäistä on netti pullollaan, mutta tuota marenkipohjaista löysin vain sieltä Ruotsin Frödingen sivuilta. Taas olemme viisaampia :) Kiitokset sinulle Leena! :D

      Poista
  3. Onpas mielenkiintoinen ohje, heti alkoi poltella tuo hasselpähkinämarenki. Hienon tyylikäs koristelu tuossa kakussa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina :) Mullakin polttelee tuo hasselpähkinämarenki... se oli niin herkullista ja ihan koukuttavaa ;D

      Poista
  4. Hauskan näköinen kakku ja herkulliselta kuulostaa! Hasselpähkinämarenki menee kokeilulistalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Erja :) Suosittelen lämpimästi tuota hasselpähkinämarenkia!

      Poista
  5. Hyvännäköinen kakku!

    Mä oon tehnyt joskus kakkupohjaksi hasselpähkinämarengin jauhetusta hasselpähkinästä. Se oli kyllä parhaita marenkeja, mitä oon koskaan syönyt.

    Kiitos tuosta suklaan temperointivinkistä! Täytyy kirjoittaa muistiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Anu! :D Tuossa Leilan ohjelmassa hän laittaa pähkinät plenderiin, mutta minä laitoin rouheena sen. Oli aivan mahtavan makuista ja ihanan rouskuvaa ;) Tuo helppo temperointi oli kyllä hyvä! Pitää vaan saada se suklaa ihan hienoksi, että se sulaa siihen pieneen sulatettuun määrään kunnolla.

      Poista
  6. Vaikeuksien kautta voittoon :)
    Kakku on tosi kaunis ja maistuu varmasti herkulliselta! Hasselpähkinämarenki on ihan huippu hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus näin. Aina ei kaikki mene vimpan päälle ;D Tuo marenki oli sairaan hyvää! Niin kuin kakkukin :)

      Poista
  7. Tässä olikin ihana koristeluidea :). Tulin itseasiassa katselemaan ja löysinkin donitsien ohjeita, kun ajattelin tehdä koulun myyjäisiin ystävänpäivädonitseja ja muistelin, että sinä olet niitä joskus tehty. Konetta ei ole vaan teen sillä donitsipellillä, katsotaan mitä tuleman pitää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tykkäsin tästä koristelusta, oli mukava tehdä jotain uutta ja erilaista välillä :)
      Onnea donitsien tekoon! Ne onkin ihania herkkuja ja varmasti menevät myyjäisissä kaupaksi :)

      Poista
  8. Tuo hasselpähkinämarenki alkoi houkuttaa minuakin, pistämpä senkin korvan taakse, sikäli mikäli sinne vielä jotakin mahtuu :) Kiitos myös helposta temperointi ohjeesta, itsekkin arastelen sitä työläämpää temperointia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No minä jo sorruin tuon marengin tekoon... ;D Korvan taustat on täälläkin täynnä! Puolet on unohduksissa ja uusia tulee kauhealla vauhdilla... ei ole helppoa :D
      Tuo temperointi oli kiva! On vaan tosi tarkkaan hakattava suklaa, isommat palat kun eivät tahdo jaksaa sitten sulaa siinä sulatetussa suklaassa, kun sitä on niin vähän.

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊