torstai 27. joulukuuta 2018

Joulu 2018

Hei!
Hyvää joulun jälkeistä aikaa kaikille! Unohdin täällä blogissa toivottaa teille hyvää joulua kun laitoin toivotukset instaan... Nyt saattekin kerralla nähdä kaikki jouluiset herkut ja jutut tässä postauksessa 😁 Kerron kaikesta tarkemmin jokaisen kuvan alla 😊

Tässä tämä vuoden piparkakkutalomme 😍 
Itsellekin tähän muistiin että taloon, pohjaan ja hahmoihin riittää 1/3 osaa tästä taikinasta

Tässä sitten jouluaattomme herkut kahvin kanssa 😋😋😋
Tein kaikki herkut pikkuisina jotta jokainen jaksaisi maistaa kaikkea. Tämä lajitelma olikin varsin mukava kahvikupposen kanssa. Kaikki tykkäsivät! 
Ohjeet löydät alla olevista linkeistä:
Bebe-leivokset (ohjeella tulee 48 miniä)
Juustokakkupiirakka kinuskilla (tulee 24 miniä, täyte tehdään puolikkaana)


Näitä luumurahkasarvia tein kahvipöytään kun ystäväni saapui kylään. 
Ohje näihin löytyy tästä linkistä.

Lumiukko-marengit tein ihan perusmarenkiohjeella johon ohje löytyy tästä linkistä.
Pursotin kolme palleroa päällekkäin ja tein tummalla suklaalla kädet, napit ja silmät. Nenä on oranssiksi värjättyä valkosuklaata.

 Keijupuutarhaan muutti jouluksi perintötontut ja muutama uusi mehitähti ♥
Kukka-asetelman tein pienestä tulilatvasta, hyasintista, mehitähdestä ja muratista. Tässä on koristeena tyttären tekemä paperinen Suomen lippu ja perintönä saatu hassu joulupukki ♥ Lasten mielestä hänellä on kissan viikset 😄

 Tämän kakun tein Tapaninpäivänä kun jouluiselle kahville saapui miehen sukulaisia.
Ohje on Liisa Westerbergin Makeaa-kirjasta. Ohjeen kakkuun olen kopioinut blogiini ja se löytyy täältä. Tähän pitkulaiseen kakkuun muuttelin kyllä jonkun verran ainesten määriä.
Kakku on liivatteeton, se hyytyy pipareiden avulla. Ja on kyllä tosi herkullista! 😋


Terveisin Taru

keskiviikko 12. joulukuuta 2018

Banaanisuklaakakku (2l)

Moi!
Tuunasin yksi päivä banaanikakusta suklaisen version ja mukaan meni myös mantelirouhepussien loppuja. Kakuista tuli oikein hyviä! Banaanin maku on kyllä hieman hallitseva ja minusta tuntui ettei suklaisuus hirveästi maistunut vaan enemmän banaani. Siksi ajattelin että suklaarouhe tai muu vastaava sopisi kakkuun myös hyvin. Tein yhden ison 2 litraisen kahvikakun ja kaksi pientä jakamalla yhden taikinan kahtia pikkuisiin kakkuvuokiin. Kakku on maukasta ja mehevää 😋


Banaanisuklaakakku: 2 litran vuokaan
2 kananmunaa
3 dl sokeria
8 rkl maitoa
100 g sulatettua voita
4 pienehköä banaania
4 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
1 tl soodaa
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl mantelirouhetta

Voitele ja jauhota 2 litran vetoinen vuoka. Vatkaa munat ja sokeri. Yhdistä kaikki kuivat aineet. Lisää vaahtoon vuorotellen sulatettu voi jossa on maito ja kuivia aineita. Muusaa banaanit ja sekoita lopuksi taikinaan. Paista 175 asteessa 45 minuuttia.


Terveisin Taru

perjantai 7. joulukuuta 2018

Itsenäisyyspäivän vadelmakääretorttu

Hei!
Vielä näin myöhässä toivotan kaikille hyvää itsenäisyyspäivää! 

Meillä itsenäisyyspäivä on tuplajuhlapäivä kun miehellä on silloin nimipäivät 😊 Siksi usein tuleekin tehtyä jotain herkkua. Tällä kertaa tein kääretortun vadelmatäytteellä (ohje alempana). Koristeeksi laitoin valkosuklaata, vadelmia, pensasmustikoita ja pelargonian kukkia. Lisäksi tein savulohitahnaa ruissipseille. Savulohitahnan ohje löytyy täältä. Näitä on tullut tehtyä miljoona kertaa, tahna on ihan järkyttävän hyvää ja se yhdistettynä rapeaan ruissipsiin on lyömätön yhdistelmä 😋


Vadelmatäyte:
1 prk kermaa
1 prk ranskankermaa
1 prk maitorahkaa
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 dl vaniljakreemijauhetta
2 dl vadelmia soseena

Vatkaa kerma ja yhdistä joukkoon loput aineet. Lisää lopuksi muutamassa erässä vaniljakreemijauhe.



Terveisin Taru

maanantai 3. joulukuuta 2018

Tomaattinen lämminsavulohipiirakka (24cm)

Moi!
Tässä oiva suolainen herkku vaikka itsenäisyyspäivään tai pikkujouluihin! Oli nimittäin älyttömän hyvää! Tomaatti raikasti ihanasti savukalaa ja tilli nyt on aina ihanaa! Tilli toikin oikein raikkaan tuulahduksen ja muiston kesästä! 😋


Tomaattinen lämminsavulohipiirakka (24cm)

Pohja:
150 g pehmeää voita
3 dl vehnäjauhoja
(vajaa ½ tl suolaa)
3 rkl kermaa*

Täyte:
n. 200 g lämminsavulohta
juustoraastetta (port salut)
tilliä
kirsikkatomaatteja
2 dl kermaa*
1 kananmuna
1-2 rkl tomaattipyrettä
mustapippuria

Nypi voi, jauhot (ja suola) ja lisää lopuksi 3 rkl kermaa. Painele noin 24cm vuoan pohjalle jauhotetuin sormin. Ripottele pohjataikinan päälle hieman juustoraastetta ja lisää sitten päälle savukala ja lisää kalan vielä päälle hieman juustoraastetta. Lisää sitten tilli ja puolitetut kirsikkatomaatit. Sekoita kulhossa loput kermat, kananmuna, mustapippuri ja tomaattipyre ja kaada seos sitten piirakan päälle. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.


Terveisin Taru

perjantai 30. marraskuuta 2018

Myslipatukat / Välipalapatukat (mustikka-manteli)

Hei!
Joku kerta tuli tarvetta välipalapatukoille ja katselin kaupassa valikoimaa. En tykännyt yhtään yhdenkään valmistajan patukoiden ainesosaluetteloista 😕 En voi käsittää niitä listoja mitä on!? Ja pikkuleivissä sama homma, ihan ihme aineksia löytyy... 😲 No ostin sitten vähiten pahat patukat mutta ajatus jäi kiusaamaan. Päätin tehdä heti itse patukoita kun vaan kerkeän. Nyt sain vihdoin aikaiseksi tehdä näitä. Halusin patukoista mahdollisimman yksinkertaiset ja terveellisetkin. Näihin meni nyt siemeniä (kurpitsa ja auringonkukka) ja pakastekuivattua mustikkajauhetta koska niissä paukkui päiväykset, mutta perusmassa on todella helposti muokkailtavissa itselle sopivaksi. Kokeilkaa ihmeessä! Ovat älyttömän helppoja tehdä ja ovat herkullisia! Meillä tykkäsi näistä koko perhe! 😊


Myslipatukat / Välipalapatukat
50 g voita
1 dl juoksevaa hunajaa
6 dl kaurahiutaleita
1½ dl mantelirouhetta tai muuta pähkinää
1½ dl sekalaisesti siemeniä ja kuivattuja marjoja
(2 rkl mustikkajauhetta)

Sulata (hyvän kokoisessa) kattilassa voi ja lisää sitten joukkoon hunaja mutta älä enää kuumenna. Lisää voi-hunajaseokseen muut ainekset ja sekoita hyvin. Painele massa 15 x 25 cm uunivuokaan jonka pohjalla on leivinpaperi. Paista 175 asteessa n. 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja pilko sitten patukoiksi.

Koristele halutessasi vaikka sulatetulla tummalla suklaalla. Minä käytin tähän 2 riviä suklaata.

Patukoiden leikkaaminen onnistuu parhaiten hieman huonelämpötilaa viileämmästä laatasta. Tuore tai jääkaappikylmä laatta murenee helpoiten.


Kuistilla kukkii pelargoniat jotka kyllä ilahduttavat ihanasti tämän harmaan marraskuun keskellä! En koskaan poista kukkia heti syksyllä vaan annan niiden pikkuhiljaa lakastua pois. Mulla on pelargoniat viileällä kuistilla ja joskus pelakuut kukkivat keskellä talveakin! 😃
Jouluista mieltä saatiin tällä viikolla kun leivoin Pullahiiren kardemummakakkua ja joulupipareita. Joulupiparit teen aina Paraisten ohjeella.

Terveisin Taru

tiistai 27. marraskuuta 2018

Nutella-masaliisa eli Nutella-mokkapalat

Hei!
Tein viikonlopun herkuksi perheelle masaliisaa eli mokkapaloja. Tein piirakan nyt nutellalla maustettuna kun ajatus siitä kutkutteli mieltä ja kaapissa killitteli purkki nutellaa 😋 Laitoin puoli purkkia nutellaa pohjataikinaan ja toisen puolen laitoin päälliseen. Pohjassa nutella ei niin vahvasti maistu mutta päällinen on kyllä älyttömän hyvää! Kokonaisuus on onkin kaikkinensa todella herkullinen! 😄


Nutella-masaliisa eli Nutella-mokkapalat:
3 kananmunaa
3 3/4 dl sokeria
200 g sulatettua voita
2 dl maitoa
5 ½ dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta
½ prk (175g) Nutellaa

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sulata voi ja lisää sinne kylmä maito. Laita muna-sokeri-vaahtoon vuorotellen kuivia aineita ja nesteitä. Lisää lopuksi Nutella. Kaada taikina uunipellille jossa on leivinpaperi. Paista 200 asteessa 20 minuuttia.

Päällinen:
4 reilua rkl voita
4-6 rkl vettä
½ prk (175g) Nutellaa
1 tl vaniljasokeria
200 g tomusokeria
1 rkl kaakaojauhetta

Sulata kattilassa voi ja kun voi on sulanut, lisää vesi ja nutella. Lopuksi sitten muut aineet. Sekoittele kunnolla ja kaada pohjan päälle. Levitä nopeasti ja laita samantien nonparellit ennen kuin pinta kovettuu.


Ensimmäiset joulutortutkin tuli jo paistettua. Tällä kertaa mansikkaisena 😊

Vanhemman tyttären nimipäivän kunniaksi tein Omarjuustokakun (OHJE) ja mantelisia kaurakeksejä (OHJE). Molemmat on älyttömän hyviä 😋

Terveisin Taru

maanantai 19. marraskuuta 2018

Vanhanajan lihapiirakka (pellillinen)

Moi!
Halusin pitkästä pitkästä aikaa syödä lihapiirakkaa. Joskus olen tehnyt vastaavanlaista piirakkaa lohesta, täällä ohje siihen. Tykkään hirveästi vanhoista perintöresepteistä ja katselin aikani eri ohjeita netissä. Monenlaista versiota löysinkin, mutta tämä ohje oli kirkkaasti muita mielenkiintoisempi. Ohjeen julkaisijan mukaan ohje on hyvin todennäköisin peräisin Karjalasta. Ja koska minullakin on sukujuuria siellä niin siksikin ohje kiinnosti. Ohje löytyi siis Dick Lindertz:in Mukana maku-blogista. Kiitos paljon hänelle hyvästä ohjeesta! Piirakka oli älyttömän herkullista! 😊
 

Pellillinen vanhanajan lihapiirakkaa:
Kaksi isoa levyä lehtitaikinaa (löytyy valmiina kaupan pakastealtaasta)
400g jauhelihaa
150g sipulia
3 kananmunaa (2 munamaitoon ja 1 voiteluun)
200g juustoraastetta
1 dl maitoa (alkuperäisessä oli 2dl)
6 dl pitkää riisiä (raakana 2dl)
2 tl mustapippuria
½ tl maustepippuria
1 tl suolaa
lihaliemikuutio

Keitä riisi lihaliemessä kypsäksi. Paista pilkottu sipuli ja jauheliha pannulla n.10min, lisää mausteet, suola ja kypsä riisi ja jatka paistamista pari minuuttia. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Tee munamaito: vatkaa kaksi kananmunaa ja maito.
Kaaviloi lehtitaikinalevy sopivan kokoiseksi ja aseta se leivinpaperilla vuoratulle uunipelille. Levitä puolet juustoraasteesta levyn päälle, lisää lihariisiseos (jätä pikaisen reunoja auki) kaada nauhana munamaito seoksen joukkoon ja reunoille, lisää loput juustoraastetta seoksen päälle. Laita toinen kaulittu lehtitaikinalevy kaiken yli ja kiinnitä nipistämällä reunoista alempaan levyyn, voitele kananmunalla. Pistele haarukalla pintaan vähän reikiä niin piirakka ei turpoa uunissa.
Kypsennä uunissa kunnes pinta kullankeltainen (noin 15 -25 min, riippuu uunista).

Huomioitani ja muutoksiani:
-Laitoin täytteeseen puuroriisiä.
-Maidon määrän puolitin (myös ylläolevaan ohjeeseen) ja se oli oikein hyvä koska maito alkoi valumaan täytteestä pellille. Nostelin reunoja ettei se valuisi ja kannen laitettuani sain maidon valumisen estettyä sulkemalla taikinat nopeasti toisiinsa.
-Täytettä kannattaa maistaa. Se saa maistua kunnolla, piirakasta tulee helposti mauton jos täyte jää pliisuksi.
-Laitoin lisäksi täytteeseen paljon tuoretta persiljaa.
-Minä paistoin piirakkaa 30 minuuttia.

Terveisin Taru

maanantai 12. marraskuuta 2018

Kookospallot (n.16kpl)

Hei!
Aurinkoisen persikkajuustokakun lisäksi tein viime viikolla tyttären nimipäivien kunniaksi myös näitä kookospalloja. Olen joskus vuosia sitten tehnyt näitä viimeksi ja silloin tein näitä anopille joululahjaksi. En millään muistanut millä ohjeella silloin tein. Nyt googlettelun tuloksena päädyin Kinuskikissan ohjeeseen. Ohje oli kivan simppeli, helppo tehdä ja lopputulos herkullinen. En ole koskaan ennen itse ollut kauhean suuri kookoksen ystävä, varsinkaan makeassa käytössä. Tykkään kyllä käyttää kookosmaitoa ja -kermaa ruoanlaitossa, minusta kookosmaito on ihanan makuista suolaisena 😋 Luulen että vanhemmiten se makupaletti varmasti laajenee koska nyt tykkäsin näistä palleroista 😃 Olivat kyllä herkullisia!


Kookospallot:
3 dl kaurahiutaleita
1 dl kookoshiutaleita
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
3 rkl kaakaojauhetta
100 g voita
1 rkl kylmää vettä

Pinnalle:
n. 1 dl kookoshiutaleita

Mittaa kulhoon kuivat aineet ja sekoita ne keskenään. Paloittele joukkoon pehmeä voi ja sekoita nyppien tasaiseksi. Lisää lopuksi vesi. Pyörittele taikinasta pienen lihapullan kokoisia palloja ja kierittele pallot kookoshiutaleissa. Koveta ja säilytä jääkaapissa.
Ohjeella tulee noin 16 kpl kookospalloja.

Terveisin Taru

torstai 8. marraskuuta 2018

Persikkajuustokakku hedelmillä (24cm)

Hei!
Nuoremman tyttären nimipäivien kunniaksi tein tälläisen raikkaan juustokakun persikasta. Halusin kiilteen lisäksi laittaa pinnalle myös hedelmiä koristeeksi. Hedelmät myös osaltaan raikastivat kakkua. Tämä on hedelmäistä ja ihanan raikasta kakkua. Kakku on kuin oikea aurinko tähän pimeään marraskuuhun! 💛😍🌞


Persikkajuustokakku hedelmillä 24cm:

Pohja:
180 g Digestive- tai kaurakeksejä
1 dl mantelirouhetta
80 g voita

Täyte:
4oo g maustamatonta tuorejuustoa
4 dl kermaa
3 dl persikkasosetta (esim Bonne)
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
8 liivatelehteä

Kiille:
1 dl persikkasosetta
1 dl vettä
2 liivatelehteä

Hedelmiä menee kakun päälle 1 prk persikkaa ja 1 prk mandariineja

Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita nämä ja matelirouhe yhteen ja painele kevyesti 24cm irtopohjavuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi. Juustokakkujen tekovinkkejä löydät täältä.

Tee täyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma ja sokerit, lisää kermavaahtoon notkistettu tuorejuusto ja 2 dl persikkasoseesta. Kiehauta 1 dl persikkasosetta ja liota puristetut liivatelehdet siihen. Lisää neste ohuena nauhana samalla vatkaten täytteeseen ja kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään tunti ennen kiilteen lisäämistä.

Laita kiillettä varten liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Lämmitä kiilteen vesi kattilassa. Kun vesi kiehuu sulata pehmenneet liivatelehdet siihen. Kun liivatteet ovat lionneet lisää joukkoon sose. Sekoita tasaiseksi ja kaada varovasti vaikka lusikan kautta kakun päälle. Kiilteen lisäämisen jälkeen laita kakku 10-15 minuutiksi jääkaappiin ja lisää sitten varovasti hedelmiä päälle. Anna kakun hyytyä jääkaapissa ainakin 3 tuntia, mielummin yön yli.


Terveisin Taru

lauantai 3. marraskuuta 2018

Hämähäkkikakku

Moikka!
Tein meille tälläisen söpösen hämähäkkikakun tänään. Emme yleensä juhli erityisesti halloweeniä, mutta tänään teki mieli kakkua ja ihan läheisten iloksi tein kakusta hämähäkin näköisen 😊 Ja kyllä se onkin söpö! Ja oli myös herkullinen! Paitsi että noita päällismassoja mä en syö... ne on minusta ihan kauheita 😁 Tein kakun tällä leppäkerttukakun ohjeella vaihtaen vain päällisen sokerimassan mustaksi. Kakun sisällä on mansikkahilloa ja mansikkarahkaa.
💀Hyvää halloweeniä kaikille!💀



Hämähäkkikakku sisältä.

Tein eilen sämpylöitä ja voisilmäpullia! Olikin ihania! 😋

Terveisin Taru

tiistai 30. lokakuuta 2018

Perunasämpylät 12 kpl

Moi!
Tein yksi päivä ison satsin perunamuusia reilusti pinaatilla höystettynä ja syötiin siitä kahtena päivänä ja vähän alkoi sitten tökkimään 😀 Muusia oli jäljellä vielä tuo 4dl ja päätin tehdä siitä sämpylöitä. Tämä taikina on jonkun verran tahmaista mutta jauhojen avulla siitä saa pyöriteltyä hyvin sämpylöitä. Jauhoja en lähtisi lisäämään ettei sämpylöiden pehmeys kärsi. Ohjeella tulee 12 komian kokoista sämpylää. Sämpylät ovat älyttömän pehmoisia ja maukkaita ja chia-siemenillä niihin saa ihanaa napsahtelevaa yllätyksellisyyttä. Itse tykkään kovasti siitä pienestä poksumisesta jota chia-siemenet tuovat leipiin ja sämpylöihin 😄 Nämä ei meillä kauaa vanhentuneet! 


Perunasämpylät 12 kpl:
4 dl perunamuusia
2 dl maitoa tai vettä
3 rkl oliiviöljyä
3 rkl hunajaa
1 pss kuivahiivaa
½ tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
2 rkl chia-siemeniä

Yhdistä perunamuusi ja maito tai vesi ja lämmitä seos +42 asteiseksi. Lisää seokseen kuivahiiva ja sekoita. Lisää sitten hunaja, oliiviöljy ja suola. Viimeiseksi lisää vehnäjauhot ja alusta taikina suht kimmoisaksi. Taikina on tosi pehmoista eikä siihen saa sellaista sitkoa kuin tavalliseen sämpylätaikinaan. Anna kohota 30 minuuttia liinan alla. Leivo sämpylöiksi reilusti jauhoja käyttäen. Anna taas kohota liinan alla noin 15 minuuttia. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia kunnes sämpylät ovat kauniin ruskeita.


Sitten tälläisiä herkkuja on tullut lähiaikoina tehtyä 😋 
Klikkaamalla nimeä pääset ohjeeseen:
Halloween henkiset hämähäkkikeksit tein näistä mantelipikkuleivistä
Aika hauskoja kavereita ja ihan kuin yksi hymyilisi! 😃


Terveisin Taru

sunnuntai 21. lokakuuta 2018

Päärynähillo

Moi!
Tein pitkästä aikaa päärynähilloa, edellisestä kerrasta on varmaan jo muutama vuosi. Tein hillon ihan juustojen kaveriksi 😋 Tein hillon kahteen kertaan koska halusin kokeilla saanko päärynästä marmeladia. Ensimmäisen hillon tein vähemmällä sokerilla ja se olikin paljon maukkaampaa ja kunnolla päärynän makuista, mutta aivan litkua. Enemmällä sokerimäärällä hillo maistui vain todella makealta, ei kunnolla päärynältä, enkä silti saanut hillosta juurikaan vahvempaa. Laitan alle molempien hillojen ainesten määrät, mutta suosittelen tekemään sitä ohuempaa joka on paljon paremman makuista, vaikkei se juuston tai suolakeksin päällä hyvin pysykään 😉 Ollaan syöty tätä myös turkkilaisen jogurtin kanssa!


Löysä maukkaampi päärynähillo:
1,5 kg päärynöitä (kuorittu ja kodat poistettu)
½ dl vettä
2 rkl vaniljasokeria
1 pkt (á 330g) hillo-marmeladisokeria

🍐🍐🍐🍐🍐🍐

Vähän paksumpi päärynähillo:
2 kg päärynöitä (kuorittu ja kodat poistettu)
½ dl vettä
2 rkl vaniljasokeria
2 pkt (á 330g) hillo-marmeladisokeria

Kuori päärynät ja poista siemenkodat ja lohko vähän pienemmiksi. Keitä pehmeiksi veden kanssa ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää sokerit. Keitä vielä 10 minuuttia.
Laita hillo puhdistettuihin ja kuumennettuihin lasitölkkeihin. (minä laitoin hillon pakastusrasioihin ja pakkaseen)

Terveisin Taru

tiistai 9. lokakuuta 2018

Kinuskiset mantelipikkuleivät

Heips!
Nyt ei kannata antaa tylsän ulkomuodon hämätä! Nämä ovat sitten just niitä herkkuja joiden syömistä ei pysty jättämään yhteen! 😙👌 Nämä ovat aivan ihanan kinuskisia ja superrapeita! Nämä loppuvat aina niin äkkiä, että melkein pitää harkita että ensi kerralla tekee tuplasatsin... 😍


Kinuskiset mantelipikkuleivät
n.40 kpl
200 g pehmeää voita
1½ dl sokeria
½ dl fariinisokeria
2 dl kaurahiutaleita
2 dl mantelirouhetta
1 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja

Vatkaa pehmeä voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi. Pyörittele ja puristele taikinasta pieniä palloja ja laita uunipellille leivinpaperin päälle. 
Paista 175 asteessa 12-15 minuuttia.


Terveisin Taru

torstai 4. lokakuuta 2018

Hyvää korvapuustipäivää!

Hyvää korvapuustipäivää kaikille! ❤


Tein eilen puolen litran pullataikinan ja tänään toisen. Kummasti ne kaikki johonkin häviää... 🤔 Itse teen mielummin jotain muuta kuin korvapuusteja. Korvapuustien teko ei oo mulla ihan vahvin laji, mutta kyllä muutaman kuvauskelpoisen sain aikaiseksi 🤣 Seuraavaksi on saatava voisilmäpullia! 😋

Terveisin Taru

maanantai 1. lokakuuta 2018

Täydellinen ja samettinen brownie (25 x 35cm)

Moi!
Tämän brownien tarina alkoi jo viime viikon perjantaina kun ystäväni vei minut katsomaan Sami Hedbergiä ja sen jälkeen hän vei minut syömään ravintolaan. Sain tämän ihanan tyttöjenillan häneltä syntymäpäivälahjaksi kun täytin kesällä 40-vuotta. Ihana ilta olikin, kiitos siitä hänelle ♥ Kun olimme ravintolassa otimme jälkiruoaksi browniet. Annoksessa oli jäätelöä ja omenaa myös. Annos maksoi 15€ ja järkytyin hinnasta melkoisesti 😅 Kotona samalla rahalla saa kymmenen annosta! No kerrankos sitä ulkona ollaan, mutta ajatus browniesta jäi päähäni pyörimään. Mulla ei nimittäin ole blogissa oikein hyvän perusbrownien ohjetta. Vain tämä Daim-brownien ohje, eikä nämä ole niin hyviä kuin toivoisi. Lähdin sitten googlesta hakemaan ohjeita ja lähestulkoon ensimmäisen ohjeen päädyin leipomaan. Ohje on Arlan sivuilta täältä. Tämä brownie oli ihan täydellistä! Ihan älyttömän pehmoista, tahmeaa ja suussa sulavaa herkkua! Niin hyvää! Syötiin tätä vielä pikkuisen lämpöisenä vaniljajäätelön kanssa! Nam! 😋
 

Täydellinen ja samettinen brownie (25 x 35cm)
200 g tummaa suklaata paloina
2½ dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
100 g voita
2 tl vaniljasokeria
3½ dl sokeria
1 dl fariinisokeria
½ tl suolaa
6 kananmunaa
4 runsasta rkl ranskankermaa

Kuumenna uuni 175 asteeseen. 
Vuoraa kooltaan noin 25 x 35 cm kokoinen uunipelti tai kakkuvuoka leivinpaperilla. 
Sekoita jauhot ja kaakaojauhe keskenään. Sulata suklaa vesihauteessa (tai mikrossa vähän väliä sekoitellen) ja anna jäähtyä hetken aikaa. Vatkaa sokerit ja voi kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella (en saanut vaahtoa vaan sellaista sokerimurua). Lisää mukaan kananmunat yksi kerrallaan. Sekoita sitten taikinaan ranskankerma, sula suklaa ja jauhoseos, ja sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina pellille tai kakkuvuokaan (tasoittele pinta). Paista uunin keskiosassa noin 20 minuuttia tai kunnes "kakun" pinta rakoilee hieman (älä kuitenkaan paista liian pitkää aikaa, koska kakun sisuksen on tarkoitus jäädä kosteaksi).

♥Tuplasin alkuperäisen ohjeen ainesten määrän. Jos haluat pienemmän brownien, tee se 20 x 20cm vuokaan ja puolita ainesten määrä.
♥Tein brownien erittäin liukkaaseen teflonvuokaan jonka vain rasvasin ja brownie irtosi todella hyvin. 
♥Alkuperäisen ohjeen kermaviilin vaihdoin ranskankermaan ja luulen ettei se ainakaan huonontanut tätä brownieta 😃


Terveisin Taru

sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Rapea kuorinen omenaleipä (2kpl)

Moi!
En vaan voi olla inspiroitumasta omenasta... Halusin pitkästä aikaa leipoa leipää ja aina on jotain pientä jujua keksittävä 😄 Tällä kertaa keksin laittaa leipään omenaa ja kanelia! Ja oli muuten hyvää! Jopa liian hyvää... 😀 Leivän kuori on rapea ja sisus ihanan mehevä. Kanelin maku tulee aivan mietona esiin, sellaisena ihanana pienenä mausteisuutena. Leivän päälle sopii hyvin siivu Port Salut juustoa, nam! 😋



Omenaleivät 2 kpl
4½ dl vettä
50 g hiivaa (2 pss kuivahiivaa)
2 rkl hyvää oliiviöljyä
2 rkl juoksevaa luomuhunajaa
1½-2 dl raastettua omenaa
1/3 tl kanelia
2 tl suolaa
1 dl auringonkukan siemeniä
2 rkl chia siemeniä
10-11 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota tuorehiiva siihen (kuivahiivassa noudata pakkauksen ohjetta). Lisää oliiviöljy, hunaja, kaneli ja suola. Lisää sitten omenaraaste ja sekoita. Lisää lähes kaikki jauhot ja siemenet ja alusta taikina kimmoisaksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi eli noin 20 minuuttia. 
Vaivaa sitten taikinasta ilmat pois ja leivo kaksi leipää. Aseta leivät pellille ja ripottele päälle jauhoja ja tee sitten leipien pintaan terävällä veitsellä viillot. Anna kohota liinan alla noin 20-30 minuuttia.
Lämmitä samalla uuni 250 asteeseen ja aseta uunin pohjalle vesiastia. Paista leipiä tässä lämmössä 10 minuuttia ja laske sitten lämpö 180 asteeseen ja jatka paistamista vielä 20-30 minuuttia.




Tässä pari kukkakimppua. Keltaiset daaliat kaatui viimeisimmässä myrskyssä niin otin kukat itselleni keittiöön silmäniloksi. Yllä oleva kimppu on kuvattu edestä ja takaa. Sen tein veljeni tyttärelle hänen 8-vuotissyntymäpäivän kunniaksi ♥
Alla loput tomaatit kasvihuoneesta. Otin ne sisälle kypsymään. Komean sadon sain tänä vuonna! Valmiit kasvusäkit sopivat hyvin tomaatin kasvatukseen. Tomaateista tulee komeita 😊


Terveisin Taru

keskiviikko 26. syyskuuta 2018

Omena-punaherukkahillo

Moi!
Omenahillo-ohjeita alkaa olemaan jo ihan riittävästi, mutta silti vielä laitan yhden tänne. Olkoon vaikka itselleni ensi syksyä varten. Yksi muu hillo-ohje on kyllä vielä tulossa, mutta se ei ole enää omenasta 😃 Tämä vuosi oli omenan suhteen kyllä niin mahtava, että pitihän ne käyttää kunnolla. Ensi vuonna ei välttämättä tule omenia lainkaan. Ikinä ei tiedä. Mutta nyt mulla on hilloja, soseita ja mehuja niin paljon että ehkä ne riittää jopa kahdeksi vuodeksi 😁


Omena-punaherukkahillo:
2 kg omenia (joista on jo kodat poistettu)
2½ dl vettä
3 dl punaherukoita
3 tl vaniljasokeria
2 pkt (á 330g) hillo-marmeladisokeria

Poista omenista siemenkodat ja lohko omenat. Keitä omenat ja punaherukat pehmeiksi ja soseuteta sauvasekoittimella. Lisää sokerit. Keitä vielä 10 minuuttia.
Laita hillo puhdistettuihin ja kuumennettuihin lasitölkkeihin. (minä laitoin hillon pakastusrasioihin ja pakkaseen)

Mua itseäni taas niin nauratti nää mun purkit kun kiersin pihalla, että laitan teillekin niistä kuvan 😅 Tässä olen  kerännyt osan tomaateista sisälle kypsymään. Ja toisella vadilla on jo kolmas sato lipstikasta! Ja varmaan se vielä vähän antaa jos ei pakkasia tule. Lipstikka on sellainen yrtti kyllä, että niitä pensaita ei saisi olla suvussa kuin yhdellä niin sitten koko sato saataisi aina käytettyä 😆 Mä kuivaan aina lipstikan, näin sen saa pieneen tilaan ja jaan sitä sitten aina sukulaisille ja ystäville. Itse tykkään lipstikasta ihan hirveästi, opin syömään sitä jo nuorena kun sain sitä aina iso-tädiltäni hänen siirtolapuutarhamökkinsä puutarhasta. Laitan lipstikkaa lähes joka ruokaan 😀
Siemeniä tulee myös tosi paljon, kun mulla oli melko paljon kukkia tänä vuonna. Tässä olen kerännyt siemeniä unikoista, orvokeista (3 erilaista), tuoksuherneistä, samettiruusuista (4 erilaista), tsinnioista ja päivänsineistä. Ja vieressä vielä kuva punaisista samettiruusuista.

Terveisin Taru