perjantai 31. tammikuuta 2020

Kinkku-meetvurstibostonkakku (26cm)

Moi!
Toiseksi suolaiseksi tyttäreni synttäreille tein pari suolaista bostonkakkua. Siskoni teki viime syksynä tälläisiä ja ihastuin makuun. Ohje on Ulla Svenskin kirjasta Suloiset suolaiset. Muuttelin ohjetta kyllä jonkin verran ainesten osalta. Kirjoitin reseptin tänne ulkomuistista, en siis sanasta sanaan kopioinut kirjasta. Toiseen bostoniin laitoin kinkkua ja meetvurstia ja toiseen vielä näiden lisäksi aurajuustoa. Tykättiin tästä tosi paljon. Tekeminenkin oli helppoa joskin kohotusajat on pitkiä. Tämä on kivan ruokaisa vaikka iltapalaksi 😊👍 Pahoittelut hämäristä kuvista...



Kinkku-meetvurstibostonkakku (26cm) 

Pohja:
3 dl vettä
25 g hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl hunajaa
1 dl kaurahiutaleita
n. 6 dl vehnäjauhoja
50 g pehmeää voita

Täyte:
180 g ruohosipulituorejuustoa
ruohosipulia ja oreganoa
n. 2 dl kinkkua paloina
n. 2 dl meetvurstia paloina
n. 2 dl juustoraastetta
maun mukaan aurajuustoa 

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi tai kuivahiivaa käytettäessä 42 asteiseksi. Liota hiiva veteen. Lisää hunaja ja suola. Lisää sitten hiutaleet ja jauhot ja vaivaa taikinaa hetki. Lisää lopuksi pehmeä voi. Anna kohota huoneenlämmössä liinan alla yksi tunti. 

Kauli taikina hieman uunipeltiä pienemmäksi levyksi ja sivele päälle tuorejuusto. Ripottele päälle halutessasi yrttejä. Ripottele sitten juustoraaste, kinkku, meetvursti ja aurajuusto. Kääri tiukalle rullalle. Leikkaa rulla kahdeksaan osaan ja nostele palat leikkauspinta ylöspäin voideltuun 26cm irtopohjavuokaan. Pohjalle voi laittaa myös leivinpaperin. Anna kohota noin puoli tuntia liinan alla. 

Voitele pinta kananmunalla ja paista 175 asteessa alatasolla 30-35 minuuttia.


Kolmantena suolaisena oli tälläinen savulohipiirakka. Sekin sovellettu Ullan ohjeesta. Ohje siihen löytyy täältä.

Terveisin Taru

maanantai 27. tammikuuta 2020

Ohrapiirakat / Karjalanpiirakat ohrapuurolla

Moi!
Meillä juhlittiin eilen sunnuntaina vanhemman tyttäreni 8-vuotissyntymäpäivää. Sankari rakastaa karjalanpiirakoita joten yhtenä suolaisena tarjottiin niitä. Tällä kertaa halusin kokeilla piirakoita ohrasta ja oli kyllä hyviä. Ohraryynipuuro on mietoa joten osa syöjistä ei edes huomannut eroa riisipiirakkaan. Minusta ohra maistui kivasti ja piirakat oli kyllä erinomaisia 😊 Tyttäreni rypytti myös itse jokaisen tehdyn piirakan ❤


Ohrapiirakat eli
Karjalanpiirakat ohrapuurolla
n.25 kpl

Ohrapuuro:
2 dl vettä
1 ½ dl rikottuja ohraryynejä
1 l täysmaitoa
1-2 tl suolaa (maistele suolaisuus itselle sopivaksi!)
***
1 kananmuna 

Kiehauta vesi, lisää rikotut ohraryynit ja keitä (teflon- tai haudutuskattilassa) kunnes vesi on imeytynyt ryyneihin. Lisää maito ja anna kiehua hiljalleen kokoajan sekoittaen noin 20 minuuttia. Anna sitten puuron hautua kannen alla välillä sekoitellen noin 25-30 minuuttia. Mausta puuro lopuksi suolalla. Kun teet puuron piirakoita varten se saisi olla hieman normaalia suolaisempaa jotta piirakat maistuvat. Anna puuron jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja lisää siihen kananmuna rakennetta ja kiiltoa antamaan. Kananmuna ei ole kuitenkaan välttämätön. 

Pohjataikina:
2 dl vettä
4 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa

Vaivaa kaikki ainekset tasaiseksi.
Tee taikinasta 2 pötköä ja paloittele ne pieniin paloihin, yhteensä noin 25 palaan. Pyöritä jokainen pala palloksi ja kaulitse pyöreäksi ja ihan ohueksi. (Suojaa pallerot kuivumiselta leivonnan aikana liinalla tai kelmulla) Laita kaulitun taikinan keskelle reilu ruokalusikallinen puuroa, tasoita puuroa hieman ja rypytä piirakka omalla tyylilläsi karjalanpiirakaksi. Paista kuumassa uunissa rapeiksi. 250-275 asteessa noin 10 minuuttia.

Me paistettiin 250 asteessa noin 13-14 minuuttia.

Vielä kun piirakat on kuumia, sivele niihin pullasutilla sulatettua voita.

Herkuttele tuoreena munavoin kera :) 

Terveisin Taru

lauantai 25. tammikuuta 2020

Fariini-suklaamarengit

Moi!
Olen leiponut täällä paljon herkkuja huomisiin syntymäpäiväjuhliin 😁 Tässä ensimmäinen herkkuohje. Olen tehnyt joskus fariinimarenkeja ja nyt lisäsin joukkoon vielä sulatettua suklaata. Niihin kinuskisiin fariinimarenkeihin löytyy ohje täältä. Ja alla ohje niihin suklaisiin fariinimarenkeihin 😃


Fariini-suklaamarengit:
3 valkuaista
2 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
n.70 g tummaa suklaata

Vatkaa valkuaiset valkoiseksi vaahdoksi ja lisää sitten sokeria pikkuhiljaa vaahdon joukkoon. Lisää lopuksi vaniljasokeri ja hieman jäähtynyt sulatettu suklaa vaahdon joukkoon varovasti nostellen. 
Laita massa pursotinpussiin ja pursottele marenkeja leivinpaperille. Paista 100 asteessa koosta riippuen 50-60 minuuttia.

Minä paistoin tavallisessa uunissa molemmat pellit yhtäaikaa ja vaihtelin 20 minuutin välein peltien paikkaa. Tein näistä suht isoja niin kestivät kuivua yli tunnin. Jätä marengit uuniin jäähtymään ja jätä uunin luukku raolleen.
Kun marenki on kuiva, se irtoaa helposti paperista ja on kevyt.
Ohjeella tulee 2 pellillistä marenkeja

Terveisin Taru

sunnuntai 19. tammikuuta 2020

Amerikkalaiset suklaamuffinssit 12kpl

Moi!
Testasin joskus viime syksynä tälläisiä Fazerin suklaamuffinsseja. Olivat ihan kivoja ja suklaisia herkkuja 😊 Ohje on kopioitu Fazerin sivuilta.


Amerikkalaiset suklaamuffinssit 12 kpl:
100 g voita
2½ dl sokeria
2 munaa
1 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
100 g Fazer Taloussuklaarouhetta

Koristeluun:
Rouhittuna erilaisia suklaita 

Sekoita pehmeä rasva, sokeri, munat ja maito. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen rasvaseokseen. Lisää suklaarouhe taikinan joukkoon, sekoita tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista 200-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä. Sulata suklaa mikrossa ja valuta haarukalla tai lusikalla ohuita suklaajuovia muffinssien pinnalle. Ripottele halutessasi muffinsseille vielä rouhittua suklaata. 


Terveisin Taru

sunnuntai 12. tammikuuta 2020

Fariini-cookiet (n.30kpl)

Moi!
Suunnittelen täällä tyttären 8-vuotissynttäreille tarjottavia ja jotain uutta kivaa ja hyvää teki mieleni kokeilla. Muistelinkin että Kanelitytön kakkuparatiisissa oli kiva fariinicookiesien ohje 😊 Sieltä siis kopioin ohjeen koska olen minäkin leipomusten punnitsija niin kuin Tiiakin, niin hänen muokkaamansa ohje sopi mulle hyvin! 🤣😉 Alkuperäinen ohje oli Ruokasurffausta blogin Annan. Annaa ei enää ole, mutta täällä me leivomme hänen ohjeillaan ❤ 
Tein ihan alkuperäisen kokoisia cookieseja (25g/kpl) mutta testasin myös pellillisen puolet pienempiä (13g/kpl) cookieseja. Pienemmät oli minusta kivempia juhlissa tarjottavia joten teen nämä seuraavaksi sitten pienempinä 👍 Niin ja se maku oli aivan ihana! Nämä on pehmeän sitkeitä kinuskin ja kanelin makuisia herkkuja 😋


Fariini-cookiet (noin 30 kpl)
250 g vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1½ tl maissitärkkelystä (Maizenaa)
1/4 tl suolaa
3/4 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
250 g fariinisokeria
170 g voita (normaalisuolaista)
1 kananmuna 

Koristeluun:
erikoishienoa Siro-sokeria

Sulata voi ja anna sen jäähtyä sen verran, ettei se tunnu enää kuumalta.

Yhdistä jauhot, sooda, Maizena, suola, kaneli ja vanilja. 

Lisää voisulan sekaan fariinisokeri ja kananmuna. Sekoita hyvin sekaisin esim. lastalla tai käsivispilällä. Ei tarvitse vatkata. Lisää jauhoseos joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa.

Taikina on tässä vaiheessa melko löysää, joten anna sen olla kelmuun käärittynä ainakin tunnin verran jääkaapissa. Kokeile välillä, milloin taikina tuntuu tarpeeksi jämähtäneeltä, muttei vielä kivikovalta.

Ota taikinasta esim. ruokalusikalla paloja ja pyörittele ne palloiksi. (Omani painoivat 25 g/kpl -ja kyllä, punnitsen jokaikisen😉). Kaada erikoishienoa sokeria syvään kuppiin, ja pyörittele pallot siinä kauttaaltaan.

Laita pellille leivinpaperin päälle ja jätä tarpeeksi tilaa keksien välille, 12 kpl. Paista 160 asteessa toisiksi ylimmällä tasolla noin 7-8 minuuttia. Avaa uuninluukku, vedä peltiä hieman esiin ja painele nopeasti keksejä lusikalla hieman keskeltä. Paista vielä 1-2 minuuttia. Tarkkaile paistumista, ja ota uunista ennemmin liian aikaisin kuin liian myöhään. Näiden ei tarvitse saada juurikaan väriä ja ne saavat jäädä hieman raaoiksi, se on salaisuus täydellisen pehmeisiin cookieihin.


Leikkasin jähmettyneen taikinan paloiksi, punnitsin ja pyöritin sitten palloiksi. Pienemmät 13g pallot paistuivat suurinpiirtein saman ajan kuin isotkin. Olivat aivan yhtä ihanan tahmaisia koostumukseltaan kuin isotkin.


Terveisin Taru

sunnuntai 5. tammikuuta 2020

Vähähiilihydraattinen savulohipiirakka (pellillinen)

Moi!
Tämä ohje on suurennettu ja muokattu versio Ulla Svenskin juustopiirakasta jonka ohje löytyy Ullan Suloiset suolaiset-kirjasta. Ohje on vähähiilihydraattinen koska pohja on pääosin kananmunaa. Tämä on oikein kiva suolapala ja muokattavissa vaikka miten erilaisilla täytteillä. Tämä on myös oiva ruoka jääkaapiin siivoukseen ja jämien hävittämiseen. Tykättiin 😋👍



Vähähiilihydraattinen savukalapiirakka (pellillinen)

Pohja:
8 kananmunaa
2 dl kermaa
2 dl juustoraastetta
½ dl ruisleseitä
½ dl ruisjauhoja
½ tl mustapippuria

Täytteet:
100 g Aurajuustoa muruna
100 g fetajuustoa muruna
runsaasti tilliä ja ruohosipulia
n.300g lämminsavulohta
2 dl juustoraastetta

Vatkaa munat ja kerma sekaisin. Lisää juustoraaste, ruisleseet, ruisjauhot ja mustapippuri ja sekoita. Kaada seos syvälle uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele sitten päälle kaikki täytteet. 

Paista piirakkaa 200 asteessa alatasolla 25-30 minuuttia.


Terveisin Taru

keskiviikko 1. tammikuuta 2020

Pannukakku (pellillinen)

Moi!
❤ Hyvää uutta vuotta kaikille! ❤
Olen joskus päivittänyt tänne blogiin omenapannarin ohjeen, mutta ihan peruspannukakun ohje on jäänyt laittamatta. Nämä kuvatkin oon ottanut jo viime kesänä mutta päivittäminen on jäänyt 😁 Ohjeen olen saanut joskus nuorena tyttönä äidiltä ja olen tehnyt sillä pannareita vuosikymmeniä 😅 Laitan ohjeen nyt tänne, sukulaisia ja lapsiani varten. Kaikki löytävät sen nyt täältä jos tarvitsevat ❤


Äidin pannukakku eli Mamman pannari:
3 kananmunaa
1 litra maitoa
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
6 dl vehnäjauhoja 

-Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. 
-Riko munat kulhoon ja vatkaa käsivispilällä niiden rakenne rikki. 
-Lisää suola, vaniljasokeri ja maito ja vispaa niin että sekoittuvat hieman yhteen. 
-Lisää sitten jauhot kahdessa erässä niin että sekoittuvat hyvin nesteen joukkoon. 
-Laita syvään uunipeltiin leivinpaperi hyvin tasaisesti ettei juokseva taikina mene yli paperin. 
-Kaada sitten taikina varovasti leivinpaperin päälle. 
-Nosta pelti varovasti uuniin ettei taikina läiky ja paista 200 asteessa 25-35 minuuttia kunnes pannarissa on kaunis ruskea pinta. 

Voit myös laittaa leivinpaperille pieniä voinokareita jos haluat pannariin enemmän makua. Tai jättää leivinpaperin pois ja voidella voilla puhdas pelti ennen kuin kaadat taikinan siihen. 

Kermavaahto:
2 dl vispi- tai kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
2 tl sokeria tai maun mukaan

Vatkataan hyväksi vaahdoksi.

Nauti Mamman pannari omenahillon ja kermavaahdon kanssa.


Terveisin Taru