maanantai 25. maaliskuuta 2019

Nutellajuustokakku browniespohjalla (24cm)

Moi!
Piti toteuttaa tälläinen suklainen pommi kun sain sellaisesta idean! Olikin aikas makoisaa! 😁 Jätin täytteen nyt oikein ihanan pehmeäksi. Jos tykkäät jämäkämmästä juustokakusta voit nostaa liivatteiden määrää kuuteen. Nyt täyte tuntui ihanalta nutellavaahdolta. Tuorejuusto maistui jonkun verran läpi ja ajattelinkin että ensi kerralla kakun voisi tehdä laittamalla täytteeseen vain yhden tuorejuuston. Mutta jos rakastat Nutellaa niin tämä kakku maistuu kunnolla Nutellalta! 😋



Browniespohja:
200 g voita
200 g tummaa suklaata
4 kananmunaa
2 dl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa

Voitele kunnolla pyöreä 24cm irtopohjavuoka. Aloita sulattamalla voi kulhossa mikrossa. Paloittele suklaa pieniksi ja lisää lämpimään voihin ja sulata varoen (voit käyttää seosta välillä mikrossa 10-20 sekuntia kerrallaan jos suklaa ei meinaa sulaa). Sekoita suklaa ja voi tasaiseksi seokseksi ja jäähdytä hieman. Lisää kananmunat yksitellen sekoittaen kunnolla ja lisää sitten sokeri. Sekoita keskenään jauhot ja suola ja sekoita nämä taikinaan. Kaada vuokaan ja kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla 14-15 minuuttia (kakku jää raa'aksi ja taikina "heiluu" vuoassa, mutta se kuuluu asiaan). Jäähdytä kakku kunnolla ja pidä sitä mielellään yön yli jääkaapissa.

Irrota kakku vuoasta. Kun kakkuvuoka on voideltu kunnolla niin kakku irtoaa suht kivasti pois metalliselta pinnalta. (älä käytä vuoassa leivinpaperia tms! Paperi saattaa jäädä kiinni tahmeaan kakkuun) Voit myös isolla veitsellä irrottaa pohjan vuoasta varovasti naarmuttamatta vuokaa. 

Tee sitten täyte: 

Nutellatäyte:
4 dl kermaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk Nutellaa
2 rkl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
4 liivatelehteä
2-3 rkl vettä

Laita täytteen liivatelehdet likoamaan. Vaahdota kerma ja sokerit kulhossa ja lisää joukkoon notkistettu tuorejuusto ja Nutella. Kiehauta vesi kattilassa ja sulata pehmenneet liivatelehdet siihen, kaada ohuena nauhana vatkaten täytteeseen. Kaada pohjan päälle, tasoittele ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään 4 tunniksi. 

Koristeeksi laitoin pieniä suklaamunia, hasselpähkinäsuklaita, pelargonian kukkia ja vaaleanpunaisia sokerihelmiä. 



Terveisin Taru

lauantai 9. maaliskuuta 2019

Toscakakku (26cm)

Moi!
Tämä ohje on taas sieltä äidin reseptivihkosta jota kuvasin muutama viikko sitten. Multa puuttuu blogista toscakakun ja -piirakan ohje, enkä ole sellaisia koskaan leiponutkaan. Nyt halusin vihdoin kokeilla sellaista. Äiti tekee niin rutiinilla kaiken, että tässäkin ohjeessa oli vain ainesosat kirjoitettu vihkoon eikä lainkaan teko-ohjetta 😄 Sain suulliset ohjeet mutta kotona vielä tehdessä lisäsin ohjeeseen tuon märän pyyhkeen käytön. Tämä on oikein kosteaa ja maukasta kakkua ja tuo päällinen kyllä on ihan mahdottoman hyvää 😋 Sen verran kehitysideaa syntyikin että pitäiskö tuon kakun osuutta pienentää... Tai sitten pidän tämän kakun kakkuna ja kehitän ohjeesta suoraan piirakan! 😉


Toscakakku 26cm

Pohja:
100 g voita
2 dl maitoa
4 kananmunaa
3 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Sulata voi kattilassa, nosta kattila sivuun ja lisää joukkoon maito. Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää sitten vaahtoon vuorotellen nesteitä ja jauhoja niin että aloitat ja lopetat jauhoihin. Kaada taikina 26cm vuokaan jonka pohjalla ja reunoilla on leivinpaperi. Voit myös voidella ja jauhottaa vuoan. Ja jos on mahdollista niin käytä vuoan ympärillä kylmällä vedellä kasteltua pyyhekaistaletta. Tämän ansiosta kakku paistuu tasaisemmin eikä reunat kuivu. Jos pyyhettä ei ole, kakku kohoaa keskeltä hieman ja ennen päällisen lisäämistä voit painaa kakkua keskeltä tasaisemmaksi.
Paista pohjaa 175 asteessa 30 minuuttia.

Tee kakun paistumisen aikana toscapäällinen ja huomaa että pohjan ja päällisen paistolämpötilat ovat erilaiset.

Toscapäällinen:
150 g voita
150 g sokeria (1½dl)
150 g mantelilastuja
3 rkl vehnäjauhoja
3 rkl maitoa

Mittaa kaikki ainekset kattilaan niin että voi jää alimmaiseksi ja anna kiehua hiljalleen sekoitellen 5-10 minuuttia kunnes seos hieman sakenee. Kaada sitten valmiin kakkupohjan päälle ja paista uunissa 200 asteessa 10 minuuttia kunnes tosca on kauniin värinen. Anna jäähtyä.


Terveisin Taru

tiistai 5. maaliskuuta 2019

Laskiaispullat Dumle-vaahdolla

Hei!
Mun oli ihan pakko testata tätä Dumle-vaahtoa! 😁 Törmäsin tähän liian monta kertaa instagramissa niin asiasta ei vaan päässyt yli! 😂 Ohje löytyi Fazerin sivuilta täältä.
Tein näitä pullia kahvipöytään kun sain hyvän ystäväni kylään. Tein myös suolaisia leivonnaisia voitaikinasta.
Hyvää laskiaistiistain iltaa kaikille!


Dumle-vaahto:
3 dl kermaa
220g eli koko pussillinen Dumle-makeisia

Lämmitä varovasti kermaa ja makeisia kattilassa miedolla lämmöllä sekoitellen niin kauan kunnes Dumlet ovat sulaneet. Anna seoksen jäähtyä jääkaappikylmässä. Tähän menee noin 5 tuntia mutta kannattaa tehdä seos jo edellisenä iltana ja vaahdottaa sitten seuraavana.

Pursota vaahto pullien väliin. Vaahto riittää hyvin 12 pullaan.

Pullan päälle voi sihdata vielä kaakaojauheen ja tomusokerin sekoitusta.


Näissä suolaisissa leivonnaisissa on pohjalla ensin aurinkokuivattu tomaatti tuorejuustoa, juustoraastetta, kevätsipulia, fetaa, tomaattia, ilmakuivattua kinkkua ja oreganoa. Koristeena herneenversoa. Tarkempi ohje näihin löytyy täältä.


Terveisin Taru

Vadelmakakku nakuna (24cm)

Moi!
Tälläisen kakun tein tilauksesta. Pohjana on ø24cm, 4 kananmunan vaalea sokerikakkupohja jonka kostutin maidolla. Välissä on ihana vadelmatäyte jonka ohjeen kirjoitan alemmas. Kakun päälle pursottelin mansikkakermaa (2dl kermaa+2-3rkl mansikkatomusokeria). Lisäksi päällä oli pensasmustikoita, vadelmia ja pelargoniankukkia 😋


Vadelmatäyte:
2 dl kermaa
1½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 prk (120-150g) ranskankermaa
250g (1 prk) maitorahkaa
2 dl vadelmia soseena
2 dl vadelmia kokonaisina
1 dl vaniljakreemijauhetta

Vatkaa kerma ja sokerit. Soseuta 2dl vadelmia. Yhdistä joukkoon ranskankerma, rahka, soseutetut vadelmat ja kokonaiset vadelmat. Lisää lopuksi muutamassa erässä hyvin sekoittaen joukkoon vaniljakreemijauhe. Jaa täytekakun kahteen väliin.


Terveisin Taru

sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

Rapea kuorinen myslileipä (2kpl)

Moi!
Tein yksi päivä meille tälläistä myslileipää. Mysliä mulla ei ollut, mutta myslin aineksia paljon. Rusinat varsinkin pitäisi johonkin saada käytettyä, kun muuten meillä ei kukaan niitä syö. Ne sopivat tähän leipään tosi hyvin. Leipä oli maukasta ja mukavia sattumia täynnä, nam! 😏


Myslileipä 2 kpl
5 dl vettä
50 g hiivaa (2 pss kuivahiivaa)
2 rkl juoksevaa luomuhunajaa
2 rkl oliiviöljyä
2 tl suolaa
8½ dl vehnäjauhoja
1 dl spelttijauhoja
n.40 g (pieni rasia) rusinoita
1 dl kurpitsan siemeniä
1 dl auringonkukan siemeniä
2 rkl pellavan siemeniä
2 rkl mantelirouhetta

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota tuorehiiva siihen (kuivahiivassa noudata pakkauksen ohjetta). Lisää öljy, juokseva hunaja ja suola. Lisää lähes kaikki jauhot ja alusta taikina kimmoisaksi. Lisää lopuksi hyvin joukkoon siemenet, rusinat ja manteli. Anna kohota liinan alla vedottomassa lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi eli noin 20 minuuttia.

Vaivaa sitten taikinasta ilmat pois ja leivo kaksi leipää. Aseta leivät pellille ja ripottele päälle jauhoja ja tee leipien pintaan terävällä veitsellä viillot. Anna kohota liinan alla noin 20-30 minuuttia. Lämmitä tällä aikaa uuni 250 asteeseen ja aseta uunin pohjalle vesiastia. Paista leipiä tässä lämmössä keskitasolla 10 minuuttia ja laske sitten lämpö 180 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 20 minuuttia.


Terveisin Taru