lauantai 31. tammikuuta 2015

Rukiinen Tarte Flambée ja muuta suolaista

Heips!
Tyttären synttäreillä suolaisena tarjottavana oli tarte flambée-pitsoja mininä ja croisantteja. Tarte flambée-pitsojen täytteeksi laitoin perinteisen pekonin ja sipulin lisäksi vielä fetaa. Pohjan tein taas osittain ruisjauhoista. Tein ohjeen kolminkertaisena josta tein 18 pikkupitsaa jotka jaoin kaikki neljään osaan. Näistä tuli kivoja pieniä suolapaloja! Olivat kyllä taas tosi hyviä ja kaikki menivätkin kuin kuumille kiville! ;D


Rukiinen pitsapohja 

(6 pientä pizzaa tai yksi iso)
1 ½ dl vettä
15 g tuorehiivaa (½ pss kuivahiivaa)
½ tl suolaa
2 rkl rypsiöljyä
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl ruisjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy ja jauhot. Alusta taikina tasaiseksi ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi (noin puoli tuntia). Painele jauhotetuilla sormilla yksi iso tai 6 pientä pitsapohjaa pellille.

Sivele jokaiseen pohjaan reilu ruokalusikallinen 
ranskankermaa ja ripsauta päälle mustapippuria ja timjamia
Ripottele päälle täyte:
paljon juustoraastetta
140 g (=1 pkt) pekonia paistettuna
1 sipuli paistettuna
murustele päälle fetaa
ja vielä vähän juustoraastetta

Paista 250 asteessa 5-10 minuuttia. (minä pidin 8 minuuttia)


 Tarjolla oli myös croisantteja jotka ostin valmiina kaupasta ja täytin maustamattomalla tuorejuustolla, salaatilla, ilmakuivatulla kinkulla ja ihanan ohuella meetvurstilla. Herkullisia olivat nämäkin! :)


Terveisin Taru

torstai 29. tammikuuta 2015

Appelsiini-vaniljapiparit

Hei!
Pikkuleipiäkin tein tytön synttäreille tutulla Mansikkamäen ohjeella. Tällä kertaa maustoin taikinan appelsiinin kuorella ja ihanan raikkaita, makeita ja rapsakoita pipareita tuli. Muottina meillä oli joulupukin tuomat Bambi-aiheiset muotit :)

Ihana Bambi-peltipurkki on ostettu Kutituspuodista, kurkatkaa ihmeessä linkin taakse, on nimittäin aivan ihana pikku puoti ♥


Appelsiini-vaniljapiparit
2½ dl sokeria
1 3/4 dl (n.150 g) voita pehmennettynä
1 kananmuna 
½ dl kuohukermaa 
1 tl vaniljasokeria 
2 tl raastettua appelsiinin kuorta
6 dl vehnäjauhoja 
1 ½ tl leivinjauhetta 
ripaus suolaa

1. Vatkaa sokeri, voi, muna, kerma, vaniljasokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. 
2. Lisää jauhoihin leivinjauhe ja suola. Lisää seos taikinaan. Sekoita taikina pehmeäksi taikinaksi. 
3. Peitä kulho ja anna olla jääkaapissa 1-2 tuntia tai kunnes taikina on kovettunut (yön ylikin). 
4. Kaaviloi taikina 3-5 mm paksuiseksi levyksi ja ota muotilla kuvioita. Paista pikkuleipiä 4-6-7 minuuttia (koosta riippuen) 200 asteessa, kunnes niiden reunat ovat vaalean kullanruskeat. Anna jäähtyä ja koristele haluamallasi tavalla. Taikinasta tulee noin 70 keskikokoista piparia.

Pipareiden koristelupikeeri:
1 valkuainen 
3-3½ dl tomusokeria 
muutama tippa sitruunanmehua

Elintarvikeväreillä voit värjätä seoksen mieleiseksesi.

Sekoita/vatkaa ainekset keskenään. Laita pursotuspussiin ja koristele piparit. 

Sokerikoristelu pipariin:
Kun olet pursotellut pipariin pikeerin, kippaa se varovasti lautaselle väärinpäin ja ravistele/heiluttele lautasta niin, että sokeri tarttuu pikeeriin. Älä paina piparia muuten pikeeri litistyy. Kopauta piparia varovasti lautasen reunaan, näin ylimääräinen sokeri karisee pois. Anna kuivua ainakin yhden päivän ennenkuin kasaat pipareita päällekkäin.

Terveisin Taru

tiistai 27. tammikuuta 2015

Porkkana-cake popsit / Porkkana-kakkutikkarit

Heippa!

Tyttäreni 3-vuotissyntymäpäiville tein näitä lasten suuria herkkuja eli kakkutikkareista. Luulin ensin keksineeni jotain uutta, mutta se taitaa olla varsin vaikeaa tänä päivänä! :) Pienen googlettelun jälkeen löysin parista paikasta porkkana-popseja erinäisillä resepteillä tehtynä. Ulkomailla olivat yleisempiä. Minä tein omasta lempiporkkanakakusta nämä. Tässä ohjeessa paistetaan ensin kakku ja sitten tehdään kuorrute, jonka jälkeen nämä vatkataan yhteen. Näin saadaan helposti pyöriteltävä massa. Valkosuklaan ja candy meltsien yhdistelmä pinnassa sopii aivan mahtavasti makuihin! Nämä olivat todella onnistuneita ja suosittelen kokeilemaan jos haluaa tehdä herkullisia popseja. Jos et halua askarrella popseja, kokeile ihmeessä kakkua! Ohje kakkuun löytyy täältä.





Porkkana-popsit n.35 kpl 

Pohja:
2 munaa 
125 g sokeria (1 1/4 dl) 
1 dl öljyä tai 100 g sulatettua voita 
½ tl soodaa
1 tl leivinjauhetta 
150 g jauhoja (vajaa 2 dl) 
(½ tl suolaa)* 
200 g porkkanaraastetta (n.2 kpl) 
½-1 tl kanelia 

Kakkukuorrutus:
90 g pehmeää voita 
125 g tomusokeria 
100 g tuorejuustoa 
1 tl vaniljasokeria 

Päälle:
½ pss candy melts nappeja 
150 g valkosuklaata 

Kannattaa kurkata kuvalliset popsien teko-ohjeet täältä.

* Jos käytät öljyä, laita suola. Jos käytät voita, voi suolan jättää halutessaan pois.



1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, sekoita mukaan öljy (tai sulatettu voi). 
2. Sekoita keskenään kuivat aineet. Lisää huolellisesti sekoittaen munaseokseen. 
3. Lisää porkkanaraaste ja sekoita tasaiseksi. 
4. Voitele ja jauhota n.18-20cm vuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista 180 asteessa noin 35-45 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla!
5. Kakun ollessa uunissa tee kuorrute: Vatkaa keskenään voi ja tomusokeri, lisää joukkoon vaniljasokeri ja tuorejuusto. 
6. Kun kakku on valmis ja hyvin kohonnut uunissa, anna sen jäähtyä. Kun kakku on jäähtynyt, riko se pariksi palaksi kulhoon ja vatkaa rakenne rikki. Lisää kaikki kuorrute ja vatkaa massa kunnolla sekaisin. 
7. Pyörittele noin 35 palloa ja laita ne tarjottimelle jääkaappiin kovettumaan ja kylmettymään. Pari tuntia riittää. Muista kumihanskat! On hygieenisempää pyöritellä pallerot kumihanskat kädessä. Koska popseja ei paisteta, niin on suotavaa vältellä kaikenlaisten pöpöjen pääsy leivonnaiseen.
8. Ota kovettuneet pallot jääkaapista. Sulata noin 8 candy melts nappia kahvikupin pohjalla mikrossa. Dippaa tikut tässä ja paina tikku jokaiseen palleroon. Laita jääkaappiin hetkeksi kovettumaan. 
9. Sulata loput napit ja valkosuklaa vesihauteessa miedolla lämmöllä. Älä anna veden kiehua. Itse tein niin, että heti kun vesi helmeili kattilassa väänsin lämmöt minimiin eli ykköselle. Näin massa pysyy sopivan ohuena ja siinä on helppo dipata popsit. Koristele popsi heti dippauksen jölkeen. Laita popsit lopuksi jääkaappiin kovettumaan.

Säilytä kylmässä.
Popsit voi myös pakastaa. 
Kuorrute suojaa popsia kuivumiselta.

Ihanan kostea ja pehmoinen kakku ja makea kuorrute, NAM! ;D

Terveisin Taru

sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Bambi-täytekakku mangotäytteellä

Moikka!
Tyttären 3-vuotissyntymäpäivät on juhlittu. Tytön lempihahmoja on tällä hetkellä Muumit, Myyrä ja Bambi. Tytär valitsi näistä kakkuun Bambin kuvan ja halusin tehdä tästä ihan teemaakin juhliin. Mutta helpommin sanottu kuin tehty! Bambi-teemalla ei saa mitään mistään... tai ainakaan minä en löytänyt. No, tein sitten itse kaikki. Googletin mieleisen kuvan ja lähetin Ullan Unelmaan josta saatiin sitten kakkuun kuva. Askartelin Bambi-aiheiset kutsut ja pillit itse. Joulupukki toi tyttärelle Bambi-aiheisia piparimuotteja ja niillä tehtiin sitten pipareita. Kivasti ne Bambi-synttärit sitten saatiin kasaan :D

Kakkuun tein 9 kananmunan (22x30cm) sokerikakkupohjan jonka kostutin vaniljamaidolla. Täytteeksi laitoin ihanan raikkaan mangotäytteen kaksinkertaisena, ohje siihen löytyy täältä. Pursotukset olivat vispikermaa, kukat tein sokerimassasta ja kuva oli siis sokeripaperille tulostettu.

 Jouduin erinäisistä syistä johtuen tekemään kakun valmiiksi jo edellisenä iltana. No, tuo kakkukuva ei siitä hommasta sitten tainnut tykätä... harmitti vietävästi, kun kuvan värit olivat ihan muuttuneet ja haalistuneet yön aikana. Ennen näin ei ole käynyt. Alempana on kuva tavaroista joiden alta pilkottaa kakkukuva, verratkaapa värejä! 
Eipä silti nuo ilmakuplatkaan hirveästi naurattanut... Söpö tuo kakku silti oli! :) Mutta en suosittele tekemään sokeripaperikuvalla varustettuja kakkuja edellisenä päivänä valmiiksi ja muistakaa kuvaa asentaessanne kunnolla sivellä sitä keskeltä reunoja päin, että kaikki ilma tulisi alta pois.

Kukkien värit otin tuosta Bambi-kuvan kukista.

Tästä näkee nuo askartelemani pillit ja kakkukuva ennen kakkuun laittoa. Varsin hyvät värit on vielä tässä. Lapsille oli vaaleanpunaiset harlekiini-astiat.

Mangohillo on kyllä niin kauniin väristä! :) Törmäsin myös ekaa kertaa mangon "karvoihin" jotka kulkevat hedelmälihan pinnassa pituussuunnassa. Ei ollut kivoja ja nypeinkin kaikki (mitä sain) pois. Muistuttavat erehdyttävästi nimittäin karvoja eivätkä ole mukavia kakuissa... Mistäköhän johtuu, että joissakin mangoissa näitä on ja toisissa ei?

Kakun kaveriksi tein porkkana kakkutikkareita :)

Terveisin Taru

tiistai 20. tammikuuta 2015

Hempeät vaniljamarengit

Moikka!
Täällä valmistaudutaan vanhemman tyttären 3-vuotissyntymäpäiviin :) Kaikkea ihanaa tyttömäistä on askarreltu ja leivottu. Tein pieneksi makeaksi marenkeja maustettuna vaniljalla. 

Lähiaikoina blogiin on siis luvassa ihania herkkuja lisää! :D


Vaniljamarengit: (pellillinen)
2 valkuaista
100 g (1 dl) hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria
(elintarvikeväriä) 

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sen jälkeen lisäile sokeri pienissä erissä vaahdon joukkoon. Lisää lopuksi vaahtoon vaniljasokeri. Paista marenkien koosta riippuen 120 asteessa 30-40 minuuttia ja lopuksi avaa uunin luukku vähän raolleen ja anna marenkien jäähtyä uunissa. 

Minä jaoin vaahdon kahtia ja värjäsin toisen vaaleanpunaiseksi ja toisen keltaiseksi (sekoittelu kannattaa pitää minimissä). Paistoin näitä pieniä marenkeja 30 minuuttia ja tulivat siinä ajassa täysin kuiviksi. Jos haluat marengin jäävän sitkeäksi sisältä, tee isompia tai paista niitä vähemmän aikaa. 

Paljastettakoon, että tälläisiä kukkia tuli näperrettyä iso tarjotin täyteen! :D 

Kuva käytetystä tyllasta.

Terveisin Taru

perjantai 16. tammikuuta 2015

Hedelmä-kermakakku ja kinkkuvoileipäkakku

Moi!
Tälläiset kakut lähti erään rouvan 80-vuotisjuhliin. Täytekakkuna on peruskermakakku eli kuuden munan vaalea sokerikakkupohja jonka kostutin vaniljamaidolla. Väliin tuli mansikkahilloa, mansikan paloja ja kermaa. Päällä vispikermasta pursotukset, hedelmiä, marjoja ja kiille. Paljon onnea päivänsankarille! :)

Näitä ihania värejä olikin mukava kuvata :)



Ohje kinkkuvoileipäkakkuun löytyy täältä.


Terveisin Taru

maanantai 12. tammikuuta 2015

Luumuinen sydämen surujen kakku

Moi!
Olen siivoillut urakalla jääkaappia jonne on jäänyt kaikenlaisia hapanmaitotuotteita pyörimään. Olen tehnyt pari tälläistä sydämen surujen kakkua ja mustikka-jogurttipiirakan. Tämä sydämen surujen kakku onkin täällä blogissa nähty jo useamman kerran, mm todella suklaisena, mariannella maustettuna ja ihan tavallisenakin. Laitan nyt vielä tästä juttua koska kokeilin jotain uutta. Jääkaapissa oli pari päivää päiväyksen yli mennyt Valion luumu-kanelirahka joka piti hukata, samoin minulla oli päiväyksen yli menneitä kananmunia. Paras paikka hukata nämä ainekset oli mm. tämä kyseinen kakku. Kakku maistui yllättävän paljon luumulta. Ihanan mehevä kakku oli ja varmasti luumun ystävän mieleen :)


Luumuinen Sydämen surujen kakku:
5 dl vehnäjauhoja
4 dl sokeria
3/4 dl kaakaojauhetta
1 tl soodaa
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
150 g voita
200 g Valion luumu-kanelirahkaa
50 g (reilu rkl) maitorahkaa/turkkilaista jogurttia tms.
1/2 dl maitoa
2 munaa

Kuivat aineet sekoitetaan keskenään isossa kulhossa tai yleiskoneen kulhossa. Joukkoon rikotaan munat, kaadetaan maito, sulatettu rasva ja rahka. Sekoitetaan yhteen vahvalla puukauhalla tai yleiskoneen lapavatkaimella tai taikinakoukulla. Taikina on todella vahvaa. Paistetaan voidellussa ja jauhoitetussa 2 litraisessa kahvikakkuvuoassa, 180 asteessa noin 50-60 minuuttia.

Kokeilin myös Mimmin blogista löytämääni vinkkiä. Kuinka moni on mahtanut pähkäillä suklaisen tai tumman kahvikakun vuoan jauhotuksen kanssa??? Minä olen! Perinteisesti sydämen surujen kakku jauhotetaan kookoshiutaleilla, mutta kun en niistä itse piittaa niin olen sitten käyttänyt muita. Mm. korppujauhoja, vehnäjauhoja, kaakaojauhetta (josta tulee aivan kamalaa suttua!), mannasuurimoita (ystävän vinkki ja sopii muuten ihan täydellisesti vaaleaan kakkuun ja esim. sokerikakkupohjaan)... Mistään en ole tykännyt tumman kakun päällä koska kaikki tuntuvat jäävän rumasti kakun pintaan. Mimmi oli jostain kuullut, että tummataikinaisen kahvikakun vuoan jauhotukseen sopii ruisjauhot ja pitihän niitäkin kokeilla. Ja ai että tuli nätti pinta! Kauniin ruskea eikä kakussa maistunut ollenkaan ruis! Ihan mahtava vinkki, kiitos Mimmi :D

Terveisin Taru

torstai 8. tammikuuta 2015

Tonnikalapasteijat

Moikka!
Yksi päivä siivoilin jääkaappia ja pakastinta. Voitaikinalevyistä on lähiaikoina tehty niin paljon makeaa, että halusin välillä tehdä jotain suolaista. Päädyin tonnikala-muna-riisitäytteiseen pasteijaan. Todella hyviä herkkuja tuli! :)


Tonnikalapasteijat 16 kpl

Tarvitset:
1 kananmuna voiteluun
8 voitaikinalevyä
Ota taikinalevyt ajoissa sulamaan huoneenlämpöön.

Keitä ensin kananmunat ja 
riisi:
1 dl puuroriisiä
2½ dl vettä

Keitä kannen alla 15-20 minuuttia, kunnes riisi on kypsää.

Täyte:
keitetty riisi
2 keitettyä kananmunaa hienonnettuna
1 prk tonnikalaa
2 dl juustoraastetta
mustaa pippuria
suolaa
1 tl kuivattua tilliä

Sekoita täytteen ainekset sekaisin. 
Puolita jokainen voitaikinalevy. Laita jokaiseen pasteijaan reilu ruokalusikallinen täytettä ja taita kolmioiksi (käytä vettä liimana). Painele haarukalla kolmion reunat kunnolla kiinni ja pistele päälle haarukalla reikiä. Voitele kananmunalla ja ripottele juustoraastetta päälle. 
Paista 225 asteessa noin 14 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen.


Terveisin Taru

sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Tahmea taatelikakku kinuskilla

Moi!
Jo viime jouluna Suklaapossu teki tätä taatelikakkua ja kovasti piti tätä jo silloin testata... Aika vaan kun ei riitä aina kaikkeen vaikka haluja olisi. No parempi myöhään, kun ei milloinkaan! Nyt sain hyvän tilaisuuden tehdä tätä, kun uuden vuoden aattoon tarvittiin kahvin kanssa herkkua. Kakku oli aivan ihanan herkullista vaikkakin tosi makeaa ;) 




Pohja oli tosi helppo tehdä ja kakusta tuli ihanan kostea, tahmea ja pehmeä. Tein kakun illalla ja sitä syötiin vasta seuraavana päivänä. Tein kakun 20cm irtopohjavuokaan jonka vuorasin leivinpaperilla. Suklaapossu kirjoitti ohjeessaan, että kakku kypsyy noin 35-40 minuutissa. Minulla kakku kesti kypsyä 48 minuuttia, kokeilin kakkua tikulla 5 minuutin välein ja aina tikku oli täynnä löysää taikinaa. Kakkua kannattaa "tikuttaa" koska uunit ovat todella paljon eri tehoisia eikä kakkua kannata paistaa ylikypsäksi. Kaadoin jääkaappikylmän kakun päälle koko kinuskin pikkuhiljaa. Luulin ettei kaikki kinuskit menisi kakun päälle, mutta kylmä kakku kai jähmetti kinuskin niin se jäi paksuksi kerrokseksi kakun päälle. Koristeeksi laitoin puolukoita ja maitosuklaahippuja.


Iltapäivän viimeisillä valonrippeillä sain mukavan valoisia kuvia, kiitokset kamerajalustalle jonka sain mieheltä joululahjaksi! Valo ei riittänyt millään ja ilman jalustaa kaikki kuvat olivat tummia ja ihan heilahtaneita... Kuvista tuli ihanan valoisia vaikka todellisuudessa oli paljon pimeämpää. Kamerajalusta ei paljon maksa, mutta on aivan ehdoton apu kuvauksessa! :)



Alla oleva pohjan ohje on Suklaapossun, kinuskin ohje on oma. 

Tahmea taatelikakku kinuskilla

Taatelikakku:
250g taateleita 
3 dl vettä 
1 tl soodaa 
50g voita 
2 suurta munaa 
1 rkl vaniljasokeria 
3 dl vehnäjauhoja 
1.5 tl leivinjauhetta 
1 mm suolaa 
1 dl fariinisokeria 
1 dl tummaa ruokokidesokeria 

Kinuski:
2 dl kermaa 
1 dl fariinisokeria 
1 dl tummaa ruokokidesokeria 

Ohje: 
Laita vesi ja taatelit kattilaan. Kun vesi alkaa kiehua, ota kattila levyltä ja lisää voi ja sooda. Seos kuohahtaa hieman soodan lisäyksen jälkeen. Anna jäähtyä sen aikaa kun mittaat kuivat aineet. Hurauta sen jälkeen taatelimössö tehosekoittimessa mössöksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää loput aineet niin, että ne juuri ja juuri sekoittuvat taikinaan. Laita leivinpaperin pala n. 20-22 cm vuoan pohjalle ja kaada taikina vuokaan. Paista 160 asteessa n. 35-40 minuuttia, kunnes kakun keskelle tökättyyn tikkuun ei enää tartu raakaa taikinaa. Anna jäähtyä vuoassa puolisen tuntia ennen kuin otat sen pois. Jäähdytä. 

Tee kinuskipäällinen. Keitä kermaa ja sokeria teflonkattilassa tai pannussa, niin kauan että kinuski on vesilasitestin mukaan valmista. Minulla meni tämän määrän keittämiseen noin 15-20 minuuttia. Kun kinuski alkaa olla valmista, se hieman paksunee. Siinä vaiheessa voit tehdä niin sanotun vesilasitestin. Vesilasitestissä kinuskia tiputetaan pisara kylmään veteen, jos kinuski liukenee veteen, se ei ole valmista, mutta jos lasin pohjalle jää kiinteä pisara, kinuski on valmista. 

Anna kakun jäähtyä jääkaappikylmäksi. Käännä kakku ympäri ennen kinuskin lisäämistä, näin saat tasaisen pinnan kinuskille. 
Anna kinuskin jäähtyä kattilassa pari minuuttia ja kaada se sitten rauhallisesti kakun keskelle ja reunoille. Kinuskia ei kannata hirveästi autaa lastalla tms, siihen jää helposti rumat jäljet. 


Suklaapossun vinkit:
* Pidä kakkua uunissa vain sen verran, että se on juuri ja juuri kypsä. Näin kakku säilyttää mehevän tahmaisen koostumuksensa. Kakku on kypsä, kun keskelle painettuun tikkuun ei jää raakaa taikinaa. Tikkuun voi kuitenkin tarttua hieman kypsää taikinaa. 
* Jos kakku painuu jäähtyessään kuopalle tai on muuten epätasainen, käännä kakku tarjoilulautaselle pohjapuoli ylöspäin. Näin saat tasaisen pinnan kinuskikuorrutteelle. 

Yritin tehdä Suklaapossun ohjeella kinuskia ja tässä minun aikaansaannos :) Kymmenen minuutin keiton jälkeen seoksesta vain yhtäkkiä hävisi vesi ja sokeri muuttui kivikovaksi kattilanpohjaan! Mielenkiinto ja jaksaminen ei riittänyt uuden satsin kokeilemiseen niin tein sitten omalla ohjeella kinuskin. Kertokaa ihmeessä mikä meni pieleen niin ehkä ensi kerralla onnistun? 

Terveisin Taru

perjantai 2. tammikuuta 2015

Luumu-kanelijuustokakku ja luumurahkasarvet

Moi!
Tapaninpäivän vieraille tein nämä herkut. Luumu-kanelijuustokakkuun ohje löytyy täältä.


Luumurahka
2 dl kermaa
1 prk (250g) maitorahkaa
n. ½ dl sokeria
n. ½ prk (1-2dl) luumumarmeladia

Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi. Lisää rahka ja luumumarmeladi.
Sokeria ja marmeladia kannattaa laittaa oman maun mukaan! 
Tällä määrällä täyttää noin 20 voitaikinasarvea. Rahka pursotetaan sarven sisään.
Sarvien teosta löytyy juttua täältä.
 Koristelussa käytin tummaa suklaata ja tomusokeria.



Terveisin Taru