maanantai 31. elokuuta 2020

Karhunvadelma-vadelmahillo

Moi!
Karhunvadelmia tuli tänä vuonna sen verran kivasti että raaskin keittää niistä hilloa 😊 Laitoin kaveriksi kuitenkin myös tavallisia vadelmia. Olikin ihanaa! Karhunvadelmat pysyvät kivasti suhteellisen ehjinä niin tulee mukavaa suutuntumaa myös 😍💜 
Ps. Kuvassa olevat vadelmat on ihan valtavia! Ostin ne marjojen myyjältä aiemmin kesällä 😄 Karhunvadelmat näyttää ihan pieniltä niiden rinnalla!



Karhunvadelma-vadelmahillo:
1 kg (n.1,5 litraa) karhunvadelmia
1 kg (n.1,5 litraa) vadelmia
1 dl vettä
1 kg hillosokeria tai 2 pkt hillo-marmeladisokeria

Keitä marjat pehmeiksi veden kanssa. Lisää hillosokeri. Keitä vielä 5-10 minuuttia. Anna jäähtyä puolisen tuntia.
Laita hillo puhdistettuihin ja kuumennettuihin lasitölkkeihin.



Terveisin Taru

sunnuntai 30. elokuuta 2020

Kesäkurpitsaleivät (2kpl)

Moi!
Kesäkurpitsaa tulee nyt tosi kivasti joten sitä tulee laitettua joka paikkaan 😄 Olen tehnyt siitä paljon salaattia, lasagnea, hilloa, paahtanut uunissa ja lykännyt ihan joka ruokaan 😅 Ja antanut useamman pois! Nyt raastoin sitä kunnon palan leipätaikinaan. Tuli mehevää leipää! Väripilkuiksi pistin vielä kehäkukan terälehtiä ❤ Oli tosi hyvää! 😋
Ps. Jauhojen menekki riippuu kesäkurpitsaraasteen määrästä ja mehukkuudesta. Mulla tais mennä taikinaan 14dl jauhoja. Mutta voi olla että sekosin laskuissa.


Kesäkurpitsaleivät 2 kpl
4½ dl vettä
50 g hiivaa (2 pss kuivahiivaa)
2 rkl hyvää oliiviöljyä
2 rkl juoksevaa luomuhunajaa
2-3 dl raastettua kesäkurpitsaa
noin 8 kehäkukan terälehdet
2 tl suolaa
1 dl kesäkurpitsan siemeniä
1 dl kauraleseitä
n.13 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota tuorehiiva siihen (kuivahiivassa noudata pakkauksen ohjetta). Lisää oliiviöljy, hunaja ja suola. Lisää sitten kesäkurpitsaraaste ja sekoita. Lisää lähes kaikki jauhot ja siemenet ja alusta taikina kimmoisaksi. Jauhojen menekki riippuu kesäkurpitsaraasteen määrästä ja mehukkuudesta. Anna kohota kaksinkertaiseksi eli noin 20 minuuttia.

Vaivaa sitten taikinasta ilmat pois ja leivo kaksi leipää. Aseta leivät pellille ja ripottele päälle jauhoja ja tee sitten leipien pintaan terävällä veitsellä viillot. Anna kohota liinan alla noin 20-30 minuuttia.

Lämmitä samalla uuni 250 asteeseen ja aseta uunin pohjalle vesiastia. Paista leipiä tässä lämmössä 10 minuuttia ja laske sitten lämpö 180 asteeseen ja jatka paistamista vielä 20-30 minuuttia.


Likööriä tuli tehtyä pari päivää sitten kolmea erilaista. Ehdottamasti oli tietysti tehtävä meidän lempparia eli karviaislikööriä. Tein sitä kahta eri väriä eli vihreistä ja punaisista karviaisista. Makueroa näissä ei kyllä ole, mutta punainen on kauniimpaa 😁 Sitten tein nyt ensimmäistä kertaa likööriä mustaherukasta. Sen maistamista kyllä odotan! Erillisen paremman ohjeen laitan sitten kun likööri on valmista (kuvien takia), mutta voin nyt laittaa tänne ainesten määrät jos joku vaikka tarvitsee 😊 Eli tässä oli 700g mustaherukkaa, 400g sokeria ja 7dl (40%) viinaa. Yleensä heitän ohjeet vähän hatusta riippuen kuinka paljon minulla on kyseistä marjaa. Sokeria laitan aina vähemmän kuin marjaa ettei tule liian makeaa.
Karviaislikööriin löydät ohjeen täältä.

Pirteä kimppu oman pihan kukista tuli tehtyä siskon tytölle ❤ Kimpussa on pari daaliaa jotka eivät kyllä näy kuvassa 😂, tsinnioita ja pikkuasteria.

Terveisin Taru 

maanantai 17. elokuuta 2020

Nopea mansikkakakku kääretorttupohjasta

Moi!
Sain lauantaina vinkin erittäin hyvistä mansikoista torilla ja koska en ollut kerennyt saamaan aiemmin kaikkia tarvitsemiani mansikoita niin torille oli tietenkin lähdettävä! 😄 Ja olikin hyviä mansikoita! Olisinko kaksi huonoa löytänyt! Mansikat maksoikin vain 29€/5kg. Mansikoista sitten inspiroituneena oli leivottava tietenkin kakku. Tein kääretorttupohjan jonka jaoin kahtia. Kostutin pohjia maidolla 1dl per pohja. Väliin tuli mansikkahilloa ja reilusti mansikan paloja. Päälle tein 4dl vispikermasta pursotukset ja koristeeksi mansikoita, orvokeita ja sitruunamelissan lehtiä. Olikin hyvää!!! 🍓🍓🍓



Kääretorttupohja:
4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne vaahtoon sihdin läpi varovasti sekoittaen. Levitä taikina uunipellille jossa on leivinpaperi. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 8 minuuttia. Laita sillä aikaa pöydälle uusi leivinpaperi johon ripotellaan sokeria. Kumoa hieman jäähtynyt kääretorttupohja sokerin päälle varovasti ja anna jäähtyä ennen kuin täytät sen.


Tässä yhtenä päivänä keräämääni satoa pihalta. Perunat puuttuu kuvasta. Sitä onkin tullut nyt kivasti vaikka onkin jäänyt tänä vuonna hieman pieneksi. Salaattia tulee valtavasti! 💚

Terveisin Taru

keskiviikko 12. elokuuta 2020

Muhkea marjapiirakka ja itsetehty vaniljakastike

Moi!
Tein yksi päivä tätä piirakkaa ja pitihän kaveriksi pyöräyttää vaniljakastikettakin. On se vaan niin hyvää! Ja hyvää tämän pehmeän ja muhkean piirakan kanssa! Piirakan ohje on tosi vanha. Olen saanut sen äidiltäni joskus ja hänkin on sillä ohjeella tehnyt piirakkaa todella kauan. Muistan monet piirakat lapsuudestani milloin milläkin marjalla 😊 Ohje löytyy monesti täältä blogistani, mm omenaisena täältä ja raparperisena täältä. Tällä kertaa laitoin piirakkaan villivadelmia ja punaherukoita. Päälle ripsuttelin fariinisokeria 😋 Tuo vaniljakastike on superhelppo ja älyttömän hyvää, suosittelen!



Muhkea marjapiirakka ja vaniljakastike

Marjapiirakka vadelmista ja punaherukoista:
4 munaa
4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl kermaa
2 dl maitoa
200 g sulatettua voita
7 dl vehnäjauhoja
5 tl leivinjauhetta

n. 8 dl vadelmia ja punaherukoita
1 dl fariinisokeria

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää sulaneen voin joukkoon kerma ja maito. Lisää kuivia aineita ja nesteitä vuorotellen muna-sokerivaahtoon hitaimmalla nopeudella vatkaten. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Laita päälle marjoja ja ripottele lopuksi fariinisokeria.Paista keskitasolla 200 asteessa 20-25 minuuttia.

(Munaton) Vaniljakastike: 0,5 litran kannuun
4 dl kermaa
2 dl maitoa
3 rkl aitoa vaniljasokeria
2½ rkl maizenaa

Mittaa kattilaan kerma, maito, vaniljasokeri ja maizena. Sekoita seosta kunnolla vispilällä jotta maizena liukenee nesteeseen. Keitä pari minuuttia hiljalleen kokoajan sekoittaen kunnes kastikkeen koostumus on hieman paksuuntunut ja ota kattila pois levyltä. Jäähdytä kastike jääkaappikylmäksi ennen tarjoilua. Kastike paksuuntuu kylmetessään.
Anna kastikkeen kylmetä kunnolla ennen tarjoilua!


Terveisin Taru