perjantai 30. marraskuuta 2018

Myslipatukat / Välipalapatukat (mustikka-manteli)

Hei!
Joku kerta tuli tarvetta välipalapatukoille ja katselin kaupassa valikoimaa. En tykännyt yhtään yhdenkään valmistajan patukoiden ainesosaluetteloista 😕 En voi käsittää niitä listoja mitä on!? Ja pikkuleivissä sama homma, ihan ihme aineksia löytyy... 😲 No ostin sitten vähiten pahat patukat mutta ajatus jäi kiusaamaan. Päätin tehdä heti itse patukoita kun vaan kerkeän. Nyt sain vihdoin aikaiseksi tehdä näitä. Halusin patukoista mahdollisimman yksinkertaiset ja terveellisetkin. Näihin meni nyt siemeniä (kurpitsa ja auringonkukka) ja pakastekuivattua mustikkajauhetta koska niissä paukkui päiväykset, mutta perusmassa on todella helposti muokkailtavissa itselle sopivaksi. Kokeilkaa ihmeessä! Ovat älyttömän helppoja tehdä ja ovat herkullisia! Meillä tykkäsi näistä koko perhe! 😊


Myslipatukat / Välipalapatukat
50 g voita
1 dl juoksevaa hunajaa
6 dl kaurahiutaleita
1½ dl mantelirouhetta tai muuta pähkinää
1½ dl sekalaisesti siemeniä ja kuivattuja marjoja
(2 rkl mustikkajauhetta)

Sulata (hyvän kokoisessa) kattilassa voi ja lisää sitten joukkoon hunaja mutta älä enää kuumenna. Lisää voi-hunajaseokseen muut ainekset ja sekoita hyvin. Painele massa 15 x 25 cm uunivuokaan jonka pohjalla on leivinpaperi. Paista 175 asteessa n. 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja pilko sitten patukoiksi.

Koristele halutessasi vaikka sulatetulla tummalla suklaalla. Minä käytin tähän 2 riviä suklaata.

Patukoiden leikkaaminen onnistuu parhaiten hieman huonelämpötilaa viileämmästä laatasta. Tuore tai jääkaappikylmä laatta murenee helpoiten.


Kuistilla kukkii pelargoniat jotka kyllä ilahduttavat ihanasti tämän harmaan marraskuun keskellä! En koskaan poista kukkia heti syksyllä vaan annan niiden pikkuhiljaa lakastua pois. Mulla on pelargoniat viileällä kuistilla ja joskus pelakuut kukkivat keskellä talveakin! 😃
Jouluista mieltä saatiin tällä viikolla kun leivoin Pullahiiren kardemummakakkua ja joulupipareita. Joulupiparit teen aina Paraisten ohjeella.

Terveisin Taru

tiistai 27. marraskuuta 2018

Nutella-masaliisa eli Nutella-mokkapalat

Hei!
Tein viikonlopun herkuksi perheelle masaliisaa eli mokkapaloja. Tein piirakan nyt nutellalla maustettuna kun ajatus siitä kutkutteli mieltä ja kaapissa killitteli purkki nutellaa 😋 Laitoin puoli purkkia nutellaa pohjataikinaan ja toisen puolen laitoin päälliseen. Pohjassa nutella ei niin vahvasti maistu mutta päällinen on kyllä älyttömän hyvää! Kokonaisuus on onkin kaikkinensa todella herkullinen! 😄


Nutella-masaliisa eli Nutella-mokkapalat:
3 kananmunaa
3 3/4 dl sokeria
200 g sulatettua voita
2 dl maitoa
5 ½ dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta
½ prk (175g) Nutellaa

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sulata voi ja lisää sinne kylmä maito. Laita muna-sokeri-vaahtoon vuorotellen kuivia aineita ja nesteitä. Lisää lopuksi Nutella. Kaada taikina uunipellille jossa on leivinpaperi. Paista 200 asteessa 20 minuuttia.

Päällinen:
4 reilua rkl voita
4-6 rkl vettä
½ prk (175g) Nutellaa
1 tl vaniljasokeria
200 g tomusokeria
1 rkl kaakaojauhetta

Sulata kattilassa voi ja kun voi on sulanut, lisää vesi ja nutella. Lopuksi sitten muut aineet. Sekoittele kunnolla ja kaada pohjan päälle. Levitä nopeasti ja laita samantien nonparellit ennen kuin pinta kovettuu.


Ensimmäiset joulutortutkin tuli jo paistettua. Tällä kertaa mansikkaisena 😊

Vanhemman tyttären nimipäivän kunniaksi tein Omarjuustokakun (OHJE) ja mantelisia kaurakeksejä (OHJE). Molemmat on älyttömän hyviä 😋

Terveisin Taru

maanantai 19. marraskuuta 2018

Vanhanajan lihapiirakka (pellillinen)

Moi!
Halusin pitkästä pitkästä aikaa syödä lihapiirakkaa. Joskus olen tehnyt vastaavanlaista piirakkaa lohesta, täällä ohje siihen. Tykkään hirveästi vanhoista perintöresepteistä ja katselin aikani eri ohjeita netissä. Monenlaista versiota löysinkin, mutta tämä ohje oli kirkkaasti muita mielenkiintoisempi. Ohjeen julkaisijan mukaan ohje on hyvin todennäköisin peräisin Karjalasta. Ja koska minullakin on sukujuuria siellä niin siksikin ohje kiinnosti. Ohje löytyi siis Dick Lindertz:in Mukana maku-blogista. Kiitos paljon hänelle hyvästä ohjeesta! Piirakka oli älyttömän herkullista! 😊
 

Pellillinen vanhanajan lihapiirakkaa:
Kaksi isoa levyä lehtitaikinaa (löytyy valmiina kaupan pakastealtaasta)
400g jauhelihaa
150g sipulia
3 kananmunaa (2 munamaitoon ja 1 voiteluun)
200g juustoraastetta
1 dl maitoa (alkuperäisessä oli 2dl)
6 dl pitkää riisiä (raakana 2dl)
2 tl mustapippuria
½ tl maustepippuria
1 tl suolaa
lihaliemikuutio

Keitä riisi lihaliemessä kypsäksi. Paista pilkottu sipuli ja jauheliha pannulla n.10min, lisää mausteet, suola ja kypsä riisi ja jatka paistamista pari minuuttia. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Tee munamaito: vatkaa kaksi kananmunaa ja maito.
Kaaviloi lehtitaikinalevy sopivan kokoiseksi ja aseta se leivinpaperilla vuoratulle uunipelille. Levitä puolet juustoraasteesta levyn päälle, lisää lihariisiseos (jätä pikaisen reunoja auki) kaada nauhana munamaito seoksen joukkoon ja reunoille, lisää loput juustoraastetta seoksen päälle. Laita toinen kaulittu lehtitaikinalevy kaiken yli ja kiinnitä nipistämällä reunoista alempaan levyyn, voitele kananmunalla. Pistele haarukalla pintaan vähän reikiä niin piirakka ei turpoa uunissa.
Kypsennä uunissa kunnes pinta kullankeltainen (noin 15 -25 min, riippuu uunista).

Huomioitani ja muutoksiani:
-Laitoin täytteeseen puuroriisiä.
-Maidon määrän puolitin (myös ylläolevaan ohjeeseen) ja se oli oikein hyvä koska maito alkoi valumaan täytteestä pellille. Nostelin reunoja ettei se valuisi ja kannen laitettuani sain maidon valumisen estettyä sulkemalla taikinat nopeasti toisiinsa.
-Täytettä kannattaa maistaa. Se saa maistua kunnolla, piirakasta tulee helposti mauton jos täyte jää pliisuksi.
-Laitoin lisäksi täytteeseen paljon tuoretta persiljaa.
-Minä paistoin piirakkaa 30 minuuttia.

Terveisin Taru

maanantai 12. marraskuuta 2018

Kookospallot (n.16kpl)

Hei!
Aurinkoisen persikkajuustokakun lisäksi tein viime viikolla tyttären nimipäivien kunniaksi myös näitä kookospalloja. Olen joskus vuosia sitten tehnyt näitä viimeksi ja silloin tein näitä anopille joululahjaksi. En millään muistanut millä ohjeella silloin tein. Nyt googlettelun tuloksena päädyin Kinuskikissan ohjeeseen. Ohje oli kivan simppeli, helppo tehdä ja lopputulos herkullinen. En ole koskaan ennen itse ollut kauhean suuri kookoksen ystävä, varsinkaan makeassa käytössä. Tykkään kyllä käyttää kookosmaitoa ja -kermaa ruoanlaitossa, minusta kookosmaito on ihanan makuista suolaisena 😋 Luulen että vanhemmiten se makupaletti varmasti laajenee koska nyt tykkäsin näistä palleroista 😃 Olivat kyllä herkullisia!


Kookospallot:
3 dl kaurahiutaleita
1 dl kookoshiutaleita
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
3 rkl kaakaojauhetta
100 g voita
1 rkl kylmää vettä

Pinnalle:
n. 1 dl kookoshiutaleita

Mittaa kulhoon kuivat aineet ja sekoita ne keskenään. Paloittele joukkoon pehmeä voi ja sekoita nyppien tasaiseksi. Lisää lopuksi vesi. Pyörittele taikinasta pienen lihapullan kokoisia palloja ja kierittele pallot kookoshiutaleissa. Koveta ja säilytä jääkaapissa.
Ohjeella tulee noin 16 kpl kookospalloja.

Terveisin Taru

torstai 8. marraskuuta 2018

Persikkajuustokakku hedelmillä (24cm)

Hei!
Nuoremman tyttären nimipäivien kunniaksi tein tälläisen raikkaan juustokakun persikasta. Halusin kiilteen lisäksi laittaa pinnalle myös hedelmiä koristeeksi. Hedelmät myös osaltaan raikastivat kakkua. Tämä on hedelmäistä ja ihanan raikasta kakkua. Kakku on kuin oikea aurinko tähän pimeään marraskuuhun! 💛😍🌞


Persikkajuustokakku hedelmillä 24cm:

Pohja:
180 g Digestive- tai kaurakeksejä
1 dl mantelirouhetta
80 g voita

Täyte:
4oo g maustamatonta tuorejuustoa
4 dl kermaa
3 dl persikkasosetta (esim Bonne)
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
8 liivatelehteä

Kiille:
1 dl persikkasosetta
1 dl vettä
2 liivatelehteä

Hedelmiä menee kakun päälle 1 prk persikkaa ja 1 prk mandariineja

Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita nämä ja matelirouhe yhteen ja painele kevyesti 24cm irtopohjavuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi. Juustokakkujen tekovinkkejä löydät täältä.

Tee täyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma ja sokerit, lisää kermavaahtoon notkistettu tuorejuusto ja 2 dl persikkasoseesta. Kiehauta 1 dl persikkasosetta ja liota puristetut liivatelehdet siihen. Lisää neste ohuena nauhana samalla vatkaten täytteeseen ja kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään tunti ennen kiilteen lisäämistä.

Laita kiillettä varten liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Lämmitä kiilteen vesi kattilassa. Kun vesi kiehuu sulata pehmenneet liivatelehdet siihen. Kun liivatteet ovat lionneet lisää joukkoon sose. Sekoita tasaiseksi ja kaada varovasti vaikka lusikan kautta kakun päälle. Kiilteen lisäämisen jälkeen laita kakku 10-15 minuutiksi jääkaappiin ja lisää sitten varovasti hedelmiä päälle. Anna kakun hyytyä jääkaapissa ainakin 3 tuntia, mielummin yön yli.


Terveisin Taru

lauantai 3. marraskuuta 2018

Hämähäkkikakku

Moikka!
Tein meille tälläisen söpösen hämähäkkikakun tänään. Emme yleensä juhli erityisesti halloweeniä, mutta tänään teki mieli kakkua ja ihan läheisten iloksi tein kakusta hämähäkin näköisen 😊 Ja kyllä se onkin söpö! Ja oli myös herkullinen! Paitsi että noita päällismassoja mä en syö... ne on minusta ihan kauheita 😁 Tein kakun tällä leppäkerttukakun ohjeella vaihtaen vain päällisen sokerimassan mustaksi. Kakun sisällä on mansikkahilloa ja mansikkarahkaa.
💀Hyvää halloweeniä kaikille!💀



Hämähäkkikakku sisältä.

Tein eilen sämpylöitä ja voisilmäpullia! Olikin ihania! 😋

Terveisin Taru