sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Mango-passionjuustokakku (ø26cm)

Moi!
Tein naapuriin valmistujaisjuhliin tälläisen mango-passionjuustokakun. Koristeeksi laitoin amppelimansikoiden lehtiä, mansikan paloja, kotimaisia vadelmia ja punaherukoita. 

Ihanan raikas ja kesäinen kakku tuli! 
Onnea vielä kerran naapurin Veikolle! :D 


Minulla on myös ohje Passionjuustokakkuun ø26cm ja Mangojuustokakkuun ø26cm


Mango-passionjuustokakku ø26cm

Pohja:
300 g kaurakeksejä 
100 g voita 

Täyte: 
400 g maustamatonta tuorejuustoa 
2 prk (à 150g) Ingman Perinteinen Mango-Appelsiini jogurttia 
4 dl vispikermaa 
2 tl vaniljasokeria 
8 rkl sokeria 
14 liivatelehteä 
½ dl vettä 
½ dl passionpyrettä (4 hedelmän mehu) 

Kiille: 
2 rkl passionpyrettä (1 hedelmän mehu) 
½ + ½ dl vettä 
2 liivatelehteä 

Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita nämä yhteen ja painele kevyesti 26cm irtopohjavuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi. 
Juustokakkujen tekovinkkejä löydät täältä

Tee täyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma ja sokerit. Vatkaa toisessa kulhossa tuorejuusto ja lisää siihen mangojogurtti ja mangosose. Yhdistä vaahdot. Kiehauta kattilassa passionpyre ja ½ dl vettä. Sulata lionneet liivatelehdet siihen. Lisää neste ohuena nauhana täytteeseen ja kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 1 tunti ennen kiilteen laittoa. 

Kiillettä varten laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Laita kulhoon hillo, passionpyre (tai hedelmien sisus) ja puolet vedestä. Sekoittele tasaiseksi. Jos käytät passionhilloa kiilteessä siemenet kannattaa jättää, ne toimivat kivoina kakun koristeina (esimerkiksi näin) (mulla oli tässä kakussa mangohillo). Kiehauta loppu vesi kattilassa tai lasissa mikrossa ja sulata liivatelehdet siihen. Lisää ohuena nauhana seoksen joukkoon ja kaada kakun päälle (lusikan kautta ettei täytteeseen poraudu reikää). Anna hyytyä vähintään 4 tuntia tai mielummin yön yli. 


Terveisin Taru

perjantai 29. toukokuuta 2015

Mansikka-mehujäät

Moikka!
Halusin tehdä lapsille lisää jätskiä ja tällä kertaa tein mehujäätä. Halusin minimoida mehun määrän niin laitoin paljon mansikkaa muotteihin. Muistan, kun lapsena tehtiin sisarusten kanssa mehujäitä aina kesäisin ja vaikka mistä mehuista! Olivat ihan vastustamattomia! Aikuisena sitä tulee niin ronkeliksi ettei tälläisiä enää tee mieli ;) 3½ vuotias tyttäreni oli näissä koemaistajana ja hän tykkäsi tosi paljon! :)


Mansikka-mehujää 4 kpl
mansikoita
2 dl mehua

Paloittele kotimaiset jäiset tai tuoreet mansikat ja laita neljä muottia täyteen marjaa. Jaa muotteihin mehu. Paina marjojen joukkoon tikku ja laita pakastimeen.
Itse laitoin jäistä kotimaista mansikkaa ja sen saa aika hyvin palasiksi jäisenä, mutta kannattaa olla tosi varovainen. Mehuna mulla oli yksi päärynä-pillimehu.

Terveisin Taru

keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Vesimeloni-banaani-smoothie-jäätelö

Heips!
Alku keväästä tein päätöksen olla ostamatta tänä kesänä kotiin ollenkaan jäätelöitä pakastimeen. Kyllä! ;D Sen verran tuosta ajattelin silti lipsua, että jäätelöllä saadaan käydä esimerkiksi jätskikioskilla, mutta kotiin ei laatikoita kanneta. Ajattelin korvata jäätelöt tälläisillä itsetehdyillä terveellisillä versioilla. Vaikka joka päivä söisi tälläisen niin ei varmasti tule haittavaikutuksia ;) Smoothiet on tosi paljon varioitavissa ja kotona onkin tullut tehtyä hirmuisen paljon erilaisia. Kaikenlaisia ihania jäädytettyjä smoothie-jätskejäkin voi siis tehdä :)

Tässä ensimmäinen ohje. Itse en tästä kauheasti tykännyt, maistui vesimelonin takia vetiseltä. Banaani oli tässä päällimmäisenä makuna. Lapset tykkäsivät tosi paljon ja se on tärkeintä :) Silti ihanaa ja raikasta herkkua joka varmasti viilentää kesähelteillä :)



Vesimeloni-banaani-smoothie-jäätelö 8 kpl
1 banaani
2 kourallista vesimelonin paloja
1-2 dl maustamatonta jogurttia (luomu)
1 dl maitoa (luomu)

lisäksi pieniä vesimelonin paloja sattumiksi

Laita muottien pohjalle pikkuisen vesimelonin paloja. Pyöräytä ainekset tehosekoittimessa tms. ja kaada muotteihin. Paina keskelle jäätelötikku ja laita pakastimeen jäätymään.
(Minulla on sellainen muumi-jätskimuotti jota käytän, mutta taitavat nuo kaikki muotit olla suunnilleen samankokoisia)

Terveisin Taru

sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Daim-mutakakku

Moiks!
Poikapuolen synttäreiden kunniaksi tein hänen toiveestaan tätä mutakakkua. Olen tehnyt tätä miljoona kertaa ja aina vaan se on yhtä hyvää! Jotkut ohjeet vaan ovat niin ihania, että niihin ei kyllästy millään ;D Ohje on Mia Öhrnin ja se löytyy blogistani täältä.



Terveisin Taru

torstai 21. toukokuuta 2015

Lempeä sitruuna-vaniljajuustokakku (ø26cm)

Moikka!
Tein tämän kakun poikapuolen synttäreiden kunniaksi. Tämä kakku on suurennettu versio aiemmasta 24cm vuokaan mitoitetusta sitruunajuustokakustani. Tästä tulee tosi iso ja korkea kakku! Tykättiin tästä tosi paljon. Ihanan raikasta ja samalla pehmoisen makuista :)


Lempeä sitruuna-vaniljajuustokakku ø26cm

Pohja:
260 g LU Bastogne-keksejä
90 g voita

Täyte:
6 dl kermaa 
500 g (2 prk) mascarpone-tuorejuustoa (tai muu maustamaton)
200 g (1 prk) Valion vaniljarahkaa
1 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
1 tl vaniljarouhetta vaniljamyllystä
1½ dl sitruunan mehua (n. 2 sitruunaa)
1 sitruunan raastettu kuori
12 liivatelehteä

Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita nämä yhteen ja painele kevyesti 24cm irtopohjavuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi. Juustokakkujen tekovinkkejä löydät täältä.

Tee täyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma ja sokerit, lisää vaahtoon notkistettu tuorejuusto, vaniljarahka, sitruunan kuori ja puolet mehusta. Kiehauta loput sitruunan mehusta ja liota pehmenneet ja puristetut liivatelehdet siihen. Lisää neste ohuena nauhana täytteeseen ja kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mutta mieluummin yön yli. Koristele haluamallasi tavalla. 
(Kermapursotuksiin menee noin 1dl kermaa)

Huomioita:
-Sitruunat ovat kovin erikokoisia ja eri tavalla mehukkaita, siksi merkitsin mehun määrän deseinä. 
-Voit käyttää myös kaupan valmista leivontaan sopivaa makeuttamatonta sitruunatäysmehua. 
-Sokerin määrää kannattaa tarkastella itselle sopivaksi.
-Voit myös lisäillä tai vähentää sitruunan mehua riippuen siitä millaisesta mausta itse pidät.
-Laitoin täytteeseen myös sitruspuristimeen jääneet hedelmälihat.
-Kakkuun kannattaa ehdottomasti käyttää korkearasvaista tuorejuustoa, näin täytteestä tulee täyteläinen. Rasvan määrä vaikuttaa myös kakun happamuuteen. Mascarpone on korkearasvaisin tuorejuusto, se sisältää merkistä riippuen noin 40% rasvaa.


Terveisin Taru

maanantai 18. toukokuuta 2015

Jenni Höijerin helpot macaronit

Moi!
Tein siskon tytön Frozen-synttäreille teemaan sopivia macaroneja. Onnea vielä Elsalle! ♥

Mulla on yleensä mennyt macaronien teko ihan kivasti. Olen tehnyt näitä ennen ns. ranskalaisella menetelmällä, juttua löytyy täältä. Nyt Suklaapossun innoittamana kokeilin Jenni Höijerin ohjetta jota mainostettiin helppona. No, olihan tuo massa helppo tehdä, mutta niin moni asia voi macaronien teossa mennä vikaan... etkä edes tiedä mitkä, ne vaan uunissa olleessaan joko muuttuvat hienoiksi tai huonoiksi. Alla olevalla ohjeella saa noin 30 valmista leivosta ja tein tuon satsin kaksi kertaa, että sain toimitettua 38 macaronia! Jaksan vieläkin ihmetellä, että miten samalla pellillä voi olla yhtäaikaa haljenneita (eivät ole saaneet tarpeeksi kuorettua), raakoja ja kypsiä... Aika paljon mulla tuli vielä sellaisia vinoja, joissa jalka muodostui vain toiselle puolelle. En pysty ymmärtämään! ;D Mulla oli niin paljon raakoja macaroneja, että kokeilin sitten pitää yhtä peltiä 2-3 minuuttia kauemmin uunissa ja olivatkin yhtäkkiä saaneet reilusti rusketusta! Taikinaa ei saa pyöräyttää yhtään ylimääräisä kertaa, ettei se ole liian löysää ja paistamisen kanssa on sekuntti-peliä etteivät kuoret saa väriä, mutta ovat kuitenkin kypsiä... hermothan siinä meni! Vannoin etten tee näitä enää ikinä, mutta en syö hattuani vaikka vielä joskus kokeilisin onneani ;D Parasta koko touhussa on, että mun mielestä nämä on ihan järkyttävän makuisiakin! Mutta nämähän on niitä makuasioita ;D 

Jennin ohje videoineen löytyy täältä
Suklaapossun ohje löytyy täältä, hänellä onkin blogissaan paljon ohjeita ja vinkkejä näiden tekoon. Vielä jätän korvan taakse Suklaapossun italialaisella menetelmällä tehtävät macaronit, jospa ne sillä onnistuisivat....... ;)




Helpot macaronit

n.30 valmista leivosta

150g, eli n. 4 ison munan valkuaiset
45g, vajaa ½ dl hienoa sokeria
180g tomusokeria

90g tomusokeria
135g mantelijauhetta
30g maissitärkkelystä

Mittaa ainekset tarkasti. Vaahdota valkuaiset ja hienosokeri pehmeäksi kiiltäväksi vaahdoksi. Lisää hiljalleen joukkoon siivilöity tomusokeri.
Jatka vaahdottamista kunnes vaahto on paksua ja kiiltävää.
Sekoita 90g tomusokerista, mantelijauhe ja maissitärkkelys yhteen.
Sekoita kevyesti kaikki sekaisin, varo vispaamasta liikaa tässä vaiheessa.
Pursota pellille ja jätä huoneen lämpöön kuorettumaan 30-40 min ajaksi.
Paista 110-120 astetta n. 20 min. Anna jäähtyä hyvin ja täytä.

Minä tein olosuhteiden pakosta ensimmäisen kuoritaikinan kuorettomista manteleista jauhetusta mantelijauheesta ja toisen kuorellisista manteleista jauhetusta mantelijauheesta. Tässä on erona nuo näkyvät pilkut, eli mantelin kuoren palaset macaronin pinnalla.



Vanilja-voikreemi 
n.40 macaroniin

100 g voita (4 osaa)
50 g sokeria (2 osaa) 
25 g vettä (1 osa) 
2 tl vaniljasokeria

Laita vesi ja sokeri kattilaan ja lämmitä sen verran että sokeri sulaa veteen. Laita neste jääkaappiin ja anna jäähtyä kylmäksi. (jos on kiire, laita kattila kylmäkallen päälle) 
Vatkaa voi kunnolla valkoiseksi vaahdoksi, tähän menee noin 10 minuuttia. Kun vaahto on valmista lisää kokoajan vatkaten vesi-sokeriseos ohuena nauhana juokkoon ja anna vielä vatkaantua noin 10 minuuttia. Lisää koneen vatkatessa vaniljasokeri.
Pursottele kuorien väliin sopiva määrä kreemiä.


Ps. Kuvissa on sitten vain ne parhaat yksilöt. Niin ja eihän ne raa'at ja rumat kuoret hukkaan menneet, mun isä sai ison purkillisen niitä kahvin kanssa naposteltavaksi ;D


Terveisin Taru

lauantai 16. toukokuuta 2015

Vaniljasaippua

Heips!
Pitkästä aikaa tein saippuaa! Tällä kertaa laitoin massaan häivähdyksen fuksian punaista ja valkoista väriä, kimalletta, vaniljamyllystä aitoa vaniljaa ja vaniljaöljyä. Ihanan tuoksuisia ja hempeitä saippuoita tuli ♥


Terveisin Taru

torstai 14. toukokuuta 2015

Frozen-täytekakku (ø20cm, gluteeniton)

Moi!
Venla-tytön syntymäpäiväjuhliin lähti tämä pieni täytekakku ja pieni kinkkuvoileipäkakku. Tytön toiveena oli Frozen-kuva. Vohvelisen kuvan tilasin Ullan Unelmasta. Kuva laitetaan kerman päälle ja silitellään kädellä ilmakuplat pois alta. Mielestäni vohvelikuvat kestävät tosi kivasti pari päivää ja kakun voi peittää kuvulla. Jos kakussa on massakoristeita, sitä ei kannata peittää koska koristeet imevät itseensä kosteutta ja pehmenevät piloille.



Kakussa oli 3 munan ø20cm gluteeniton sokerikakkupohja, ohje löytyy täältä.
Pohjan päälle laitoin vadelmahilloa, runsaasti mustikoita ja vaniljarahkan.

Vaniljarahka:
2 dl kermaa
1 prk Valion vaniljarahka
1 tl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl vaniljakreemijauhetta

Vatkaa kerma ja sokerit. Lisää rahka ja vaniljakreemijauhe.

 Kuva kakun sisällöstä.

Mukaan lähti lumihiutale-koristeita jotka laitettiin kakun päälle juuri ennen tarjoilua.


Kinkkuvoileipäkakun tein puolikkaana tästä ohjeesta.

Terveisin Taru

tiistai 12. toukokuuta 2015

Sokerimunkkeja ja herkkumunkkeja

Hei!
Säästin vappuna munkkien paistoöljyn ja harjoittelin nyt uudestaan munkkien tekoa. Edelliset munkit ja Leenalta kopsattu ohje löytyy täältä. Tällä kertaa tein kokeilumielessä munkit voihin ja suolaa laitoin 10g ja nyt munkit olivat hieman maukkaampia. Vertailu oli siinä mielessä vaikeaa, ettei niitä jäänyt yhtään seuraavalle päivälle. Sain nimittäin syötettyä/jaettua ne tosi sopivasti sukulaisille. Tosi hyviä olivat kaikkien mielestä ja saatiin samalla tuhottua viimeinen pullo simaa. Tämä Leenan ohje on kyllä helppo ja hyvä!

Tein ison tarjottimen täyteen sokerissa pyöriteltyjä munkkeja ja sitten kokeilin herkkumunkkien tekoa. Oman mieltymykseni mukaan laitoin väliin vadelmahilloa ja kermavaahtoa. Päälle tein tomusokerista ja vedestä kuorrutteen jonka värjäsin pastavärillä vaaleanpunaiseksi. Heti, kun maistoin herkkumunkkia, alkoi harmittamaan, että tein niitä vain seitsemän! Aivan mahtavaa herkkua! Mutta ehkä siksi ihan hyvä etten tehnyt niitä enempää... ;D

Jos ei halua pelata sokerikuorrutteella niin herkkumunkki on myös aivan ihanaa simppelillä  sihdatulla tomusokerihunnulla ja ajattelinkin ensi kerralla kokeilla sitä.



Terveisin Taru

sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Äitienpäivän mansikkakermakakku ♥

Moikka!
Tein äidille tälläisen kermakakun äitienpäivän kahvitteluun. Kakussa on 6 munan (26cm) sokerikakkupohja kostutettuna vaniljamaidolla. Väliin laitoin mansikkahilloa, paljon mansikan paloja ja kermavaahtoa. Mansikat ja pensasmustikat ovat ulkolaisia. Pursotukset on vispikermaa.
Hyvää äitienpäivää kaikille! ♥



Pistänpä taas sisällöstäkin kuvan :)

Terveisin Taru

perjantai 8. toukokuuta 2015

Vapun kinkkuvoileipäkakut

Moiks!
Vapuksi tein tilauksesta pienen voileipäkakun. Siinä samalla vaivalla sitten sain meillekin sellaisen vappuherkuksi. Tein yhden pyöreän kakun ohjeella kaksi pienempää. Molemmat kahvikakkuvuoat on 1½ litraisia. Ohje on alunperin Pullahiiren, olen sitä hiukan muutellut. Ohjeeni löytyy täältä.


Terveisin Taru

keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Mansikkatäytekakku Minion-kuvalla

Moi!
Hyvän ystäväni poika täytti pari viikkoa sitten 9-vuotta ja sain tehdä hänelle täytekakun. Toiveissa oli mansikkatäyte ja Minion-kuva. Tein kakkuun 6 munan vaalean sokerikakkupohjan (ø26cm) jonka kostutin vaniljamaidolla. Täytteeksi laitoin Kinuskikissan raikkaan mansikkatäytteen joka löytyy blogistani täältä. Pursotukset tein laktoosittomasta vispikermasta ja koristeeksi laitoin värikkäitä sirkus-rakeita. Kuva on vohvelinen valmiskuva Ullan Unelmasta.

Onnea vielä sankarille! ♥




Tässä kakku vielä Minion-kynttilöiden kera :)

Terveisin Taru

maanantai 4. toukokuuta 2015

Myyrä-täytekakku (22x32cm)

Hei!
Ihana kummityttöni täytti pari viikkoa sitten 1-vuotta ♥ Sain tehdä hänen ensimmäiseen syntymäpäiväänsä täytekakun. Kakussa oli 9 munan 22x32cm vaalea sokerikakkupohja jonka kostutin vaniljamaidolla. Väliin laitoin kuningatar-hilloa, reilusti mustikoita ja (laktoositonta) kermavaahtoa. Päälle tilasin Ullan Unelmasta (omasta kuvasta, koska myyrästä ei ollut isoa kakkukuvaa valmiina) sokeripaperikuvan. Pursotukset ovat (laktoositonta) vispikermaa. Koristeeksi laitoin värikkäitä konfetti-koristelurakeita ja sokerimassasta tehtyjä perhosia. Ihanan marjaisaa kakkua oli :)

Onnittelut vielä pienelle ♥

Sokeripaperikuva lasketaan tasaisen kerman päälle ja kädellä tai lastalla silitellään keskeltä reunoja kohti. Näin kaikki ilmakuplat saadaan pois ja kuvasta tulee tasainen. Kostuessaan kuva muuttuu kiiltäväksi kuin valokuvassa. Jos alle jää ilmaa, se näkyy kupruina kuvan pinnalla. Sokeripaperi on todella ohut eikä maistu miltään. Mielestäni se on todella huomaamaton, eikä häiritse syöntiä ollenkaan. 



Terveisin Taru

lauantai 2. toukokuuta 2015

Munkit sokerilla ja suklaalla

Hei!
Meillä on kotona äiti aina tehnyt simat ja munkit vapuksi. Siskotkin tekee munkkeja, mutta mulla se on jäänyt. Ei ole ollut innostusta ja aina on munkkihimot tullut tyydytettyä äidin luona. Nyt sitten lähivuosina, kun munkkien teko on alkanut kiinnostamaan, niin on mukamas jännittänyt tuo uppopaistaminen. Tänä vuonna sitten päätin vihdoin itse kokeilla. Mulla oli kaapissa vielä käyttämätön paistolämpömittari niin päätös oli helppo! Mittari oli ihan ehdoton, lämpötila oli kokoajan selvillä niin ei tarvinnut jännittää. Ja kun lämpötila on kokoajan oikea, munkit ei pala tai jää sisältä raaoiksi. Homma oli tosi helppoa ja aiempi jännitys on ollut aivan turhaa. Ja mikä tärkeintä, aivan sairaan hyviä munkkeja tuli! :D


Ohje on kopioitu Leena-muori leipoo-blogista täältä, kiitos Leena ohjeesta!


Munkit  n.30 kpl

5 dl vettä (käytin maitoa)
50 g hiivaa
12 g suolaa
100 g sokeria 
1 muna 
950 g vehnäjauhoja 
100 g rasvaa

Vaivaa normaalin pullataikinan tapaan taikinaksi. Anna levätä muovin alla 10-15 min. Pyörittele pullia ja laita nousemaan öljyllä voidellulle leivinpaperille n. ½ tuntia. Paista 180 asteisessa rypsiöljyssä kattilassa kauniin ruskeiksi. Reikämunkit saat helposti, kun teet pyöreään nousseeseen pullaan reiän sormilla ja pyöräytät muutaman kerran reikää sormen ympäri.

Laitoin suolaa 6g eli noin ruokalusikallisen ja mielestäni se oli ihan hyvä määrä.
Käytin taikinassa Becelin juoksevaa kasvirasvaa (1dl) ja tykkäsin, että hyvää oli! En huomannut maussa mitään eroa verrattuna muihin syömiini munkkeihin.

Pullahiirellä on samainen Sotkun munkkien ohje neuvojen kera täällä.


Voit pyöritellä munkit sokerissa tai kuorruttaa suklaalla:

Suklaakuorrutus:
(riittää n. 20-25 munkkiin)

1 levy taloussuklaata
loraus öljyä (n.1 rkl)

Sulata suklaa ja sekoita joukkoon loraus öljyä. Kasta jäähtyneet munkit suklaaseen, koristele haluamallasi tavalla ja anna jähmettyä viileässä.

Nämä suklaiset munkit oli seuraavana ja kolmantenakin päivänä ja jääkaappikylmänä vieläkin tosi hyviä! Sokerimunkit oli tuoreena parhaimpia, seuraavana päivänä mikron kautta niistä sai syötäviä. Säästin öljyt ja ajattelin lähiaikoina kokeilla munkkeja uudestaan nyt kun kerran niistä innostuin ;)

Terveisin Taru