lauantai 29. marraskuuta 2014

Irish Coffee cheesecake (24cm)

Hei!
Tähän ihanaan viski-juustokakkuun olen saanut ohjeen siskoltani. Muuttelin ohjeen nyt isommaksi, 24cm irtopohjavuokaan sopivaksi ja vähensin samalla hitusen sokerin määrää. Ohje 18-20cm juustokakkuun löytyy täältä. Päälle laitoin koristeeksi juustohöylällä höylättyä suklaalastua. Sisko laittaa usein juustokakkuihin koristeeksi Daim-rakeita ja tykkään niistä tosi paljon, siksi laitoin niitä myös tähän. Ovat ihanan rapsakoita ja makoisia sattumia :)
Tämä kakku on varsin sopiva aikuiseen makuun vaikkei viskistä tykkäisikään ja sopiikin hyvin vaikka pikkujoulujuhliin tarjottavaksi ;) Jos syöjien joukossa on lapsia, kannattaa viskistä keittää alkoholi pois. Itse keitän yleensä minuutin tai pari.


Irish coffee -juustokakku 24cmvuokaan

Pohja:
200 g kaurakeksejä
80 g voita sulatettuna

Täyte:
4 dl vispikermaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1,75 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
8 liivatelehteä
3 rkl irlantilaista viskiä (laitoin 6rkl ;))
1½ dl vahvaa kahvia (laitoin 2 tl pikakahvijauhetta 1½dl kiehuvaa vettä)

suklaata koristeluun

1. Murskaa keksit monitoimilaitteella ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele seos irtopohjavuoan (24cm) pohjalle tasaisesti. Muista leivinpaperi pohjalle sekä piirtoheitinkalvosta leikatut kaistaleet vuoan reunoille. Näin saat kakun reunasta sileän eikä se tartu irtopohjavuoan reunoillekaan.
2. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
3. Vatkaa kerma, sokeri ja vaniljasokeri yhdessä.
4. Sekoita kermavaahtoon notkistettu tuorejuusto ja mausta vaahto viskillä.
(voit keittää viskiä muutaman minuutin, näin siitä poistuu alkoholi)
5. Purista liivatelehdistä vesi pois. Sulata liivatelehdet kuumaan kahviin.
6. Lisää kahvi, jossa liivatelehdet on, ohuena nauhana koko ajan vatkaimella vatkaten kermavaahto/tuorejuusto seokseen.
7. Kaada se irtopohjavuokaan keksiseoksen päälle. Levitä tasaiseksi. Laita jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi – mielellään seuraavaan päivään.
8. Irrota kakku vuoasta varovasti. Poista kalvot ja leivinpaperi. Koristele halutessasi tummalla suklaalla, suklaaraasteella tai vaikka suklaarusinoilla.


Terveisin Taru

torstai 27. marraskuuta 2014

Vadelma- ja omenapullapitkot

Heippa!
Tuli pidettyä leivontataukoa yli puolitoista viikkoa, mikä on paljon minulle ;) Lähipäivinä olen sitten vähän useammin leivoskellut, kun on käynyt vieraitakin :) 
Useamman viikon on päässä pyörinyt täytetyt pullapitkot ja olenkin käynyt monta kertaa Mimmin luona hakemassa inspiraatiota ja neuvoja. Kääpiölinnan köökissä Anukin teki ihania pitkoja ja sitten minunkin oli jo alettava hommiin :)
Tein ½ litran pullataikinan omalla ohjeella. Annoin taikinasta muksuille omat pienet määrät ja lopusta taikinasta tein 2 vadelmapitkoa ja 2 omenapitkoa. Hyvin onnistuivatkin, tuli nimittäin todella meheviä ja pehmeitä pitkoja, herkullisia! ;D



Tarvitset ½ litran pullataikinan. Kun taikina kohoaa, tee valmistelut: vatkaa vaniljakreemi jääkaappiin tekeytymään. Laita pursotinpussiin marmeladi ja toiseen pussiin tekeytynyt vaniljakreemi.

Paiston kestävää marmeladia tarvitset yhden rasian eli n.230g.

Neljään pitkoon riitti juuri sopivasti tämä määrä vaniljakreemiä:
1½ dl vaniljakreemijauhetta
4½ dl kylmää vettä

Vatkaa jauhetta ja vettä keskinopeudella noin 10 minuuttia ja anna sen sitten tekeytyä hetki jääkaapissa.

Tarvitset myös yhden kananmunan voiteluun ja raesokeria.

Jaa taikina neljään osaan ja tee pitkot pareittain. Kokoa pitkot kuvan mukaisella tavalla. Pursota kaulittuun taikinaan kreemiraidat ja voitele munalla niiden väli (tämä toimii liimana). Nosta reunat kreemipötköjen päälle ja painele taikina kiinni siihen pohjan kohtaan jonka voitelit kananmunalla. Nosta päälle ja painele myös pitkojen päät. Anna pitkojen kohota tässä vaiheessa. Kun pitkot ovat kohonneet, voitele ne kauttaaltaan ja pursottele keskelle marmeladi-raita ja vaniljakreemi-raita. Ripottele lopuksi reunoihin raesokeria. 
Paista 200 asteessa 20 minuuttia.

Makunsa ja koostumuksensa puolesta itsetehtyä pitkoa ei voi kyllä verratakaan kaupan pitkoihin! 

Terveisin Taru

tiistai 25. marraskuuta 2014

Vaaleanpunainen popcorn

Moi!
Tytär toivoi nimppareiksi vaaleanpunaisia popcorneja joita näki omassa lasten leivontakirjassaan (Disneyn Satumaiset herkut). Ihan samalla ohjeella en lähtenyt näitä tekemään vaan googletin asiaa ja löysin paljonkin ulkomaisista blogeista tälläisiä candy meltseillä värjättyjä popcorneja. Monessa ohjeessa popcorneja oli vielä koristeltu nonparelleilla. Nämä ovatkin tosi kivan näköisiä, oikeita prinsessa poppareita ;D Pojille tein pienen määrän vihreitä popcorneja. Omaan makuun nämä makeat popcornit eivät olleet, mutta lapset tykkäsivät näistä kovasti! Ja niin osa aikuisistakin ;)



Makea väripopcorn
1 pss mikropopcornia
½ pss  (175g) vaaleanpunaisia candy meltsejä
nonparelleja

Poksauttele popcorn mikrossa normaalisti. Kaada popcornit isoon kulhoon jäähtymään, mutta katso ettei joukkoon menisi poksahtamattomia siemeniä. Sulata haluamasi väriset candy melts-napit vesihauteessa ja kaada sula massa popcornien päälle. Sekoittele niin kauan, että kaikki popcornit ovat värjääntyneet ja lisää lopuksi mielesi mukaan nonparelleja. Laita kulho jääkaappiin jotta popcornit kovettuvat. Voit myös levitellä popparit uunipellille leivinpaperin päälle kovettumaan. Hajoita ja irrottele käsillä popcornit toisistaan ja laita tarjolle. 


Tässä vielä kuva lasten pienestä herkkupöydästä.
Suklaaruusu-pikkuleipien ohje täältä.
Päärynä-popsien ohje täältä.
Funfetti-minikuppikakkujen ohje täältä.

Terveisin Taru

lauantai 22. marraskuuta 2014

Päärynä cake popsit (16kpl)

Hei!
Tein vanhemman tyttären nimppareille näitä ihania päärynä-cake popseja. Nämä on tehty Kantolan Ballerina Dops with taste of Pear Ice Cream kekseistä. Popsit maistuivat jonkun mielestä päärynäjäätelöltä, jonkun mielestä päärynälimpsalta ja jonkun mielestä päärynämehulta, eli kivasti näissä on päärynän makua ainakin :D


Nämä kuvat ovatkin sitten varsin luonnottomia... Pahoittelut siitä. Bloggeri muutti väkisin kuvat koviksi ja kamalan värisiksi joten muutin ne Pic monkeylla tietokoneelleni omituisiksi jotta ne näyttäisi täällä edes jotenkin siltä miltä ne näyttivät luonnossa... huh... Kuvat ovat silti omituisia, mutta nyt edes vähän parempia.


Päärynä cake pops n.16 kpl
1 pkt Päärynä ice cream dops keksejä
15 kaurakeksiä
100 g maustamatonta tuorejuustoa
½ pss (n.170g) candy melts-nappeja

Murskaa keksit ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Pyörittele massasta palloja ja laita ne jääkaappiin kovettumaan tunniksi. 
Sulata muutama candy melts-nappi vesihauteessa ja kasta tikkujen päät siihen ja paina palloihin. Laita jääkaappiin kovettumaan siksi aikaa, kun sulatat loput candy melts-napit. Kasta jokainen pallero sulaan massaan ja nosta joko pystyyn kovettumaan tai laita paperiseen muffinssivuokaan kuten minä. Koristele nonparelleilla.
Kuvallinen popsien teko-ohje löytyy täältä.


Sitten olisin kysynyt josko jollakin olisi antaa 
neuvoja candy meltsien käyttöön? 
Minä en ole nimittäin kovin hyvissä väleissä niiden kanssa, mutta kun ovat niin ihania väreineen kaikkineen, niin haluaisin osata niitä myös käyttää. Minulla jää nimittäin aina jostain syystä sula massa liian paksuksi ja popsit on hirmu vaikea dipata siihen... Jos mukaan lisää puolet suklaata niin sitten olen onnistunut saamaan tarpeeksi juoksevan massan. Auttaisiko öljy-loraus? Mikrossa olen varmaan sulattanut näitä liian kuumassa, kun silloin napit sulavat aina hirveän paksuksi tahnaksi joka on käyttökelvotonta. 
Kiitos jo etukäteen :)

Terveisin Taru

torstai 20. marraskuuta 2014

Funfetti minikuppikakut

Heips!
Meillä on vähän hassusti tyttöjen nimpparit, väliä on vain viikko... Halusin silti leipoa molemmille erikseen jotain pientä. Elikkäs näistä kuppikakuista alkaa toisen tyttären nimppari-leivonnaiset jotka ovat myös kaikki pieniä ja lapsille suunniteltuja. Nonparelli linjalla jatketaan eli tein minikokoisena ns. funfetti-kuppikakkuja. Funfetti sanaa käytetään, kun leivonnaisen, kakun tai kuppikakun taikina sisältää nonparelleja tai strösseleitä.
Nämä ovat miedon makeita ja taikinassa oleva strösseli on kivan rapsakkaa. Yritin tehdä näistä sellaisia, että lapset tykkäävät ja melko kivoja näistä tulikin :)


Funfetti minikuppikakut n.30 kpl
2 munaa
1½ dl sokeria 
50 g sulatettua voita 
1 dl kermaa/maitoa 
3 dl vehnäjauhoja 
1½ tl soodaa 
1½ tl leivinjauhetta 
1 tl vaniljaesanssia 
½ dl strösseleitä 


Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kuivia aineita, kermaa ja sulaa voita vuorotellen munasokerivaahtoon varovasti käännellen. Lisää lopuksi strösseli. Laita kuppikakkuvuokia muffinssipeltiin ja annostele taikinaa noin 2/3 vuoan tilavuudesta. Paista 175 asteisessa uunissa noin 10-15 min. tai kunnes kuppikakut ovat kypsiä ja kauniin ruskeita. Jos teet normaalikokoisia kuppikakkuja, paista niitä kauemmin.

Kuppikakun ohje on kopiotu Dorolta täältä, olen vain vaihtanut suklaahiput noihin strösseleihin. Alla oleva kuorrutteen ohje on omani. 

Vaniljakreemi 
100 g voita huoneenlämpöisenä 
3 dl tomusokeria 
1 rkl vaniljasokeria 

Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja vatkaa noin 5 minuuttia, kunnes voi-sokerivaahto on kunnolla vaaleaa ja ilmavaa. Pursottele kuppikakkujen päälle.
Tämä riittää 30 minikuppikakkuun.



Terveisin Taru

tiistai 18. marraskuuta 2014

Suklaaruusu-pikkuleivät

Moikka!
Tälläisiä ihania pikkuleipiä näin Leenalla ja halusinkin heti näitä kokeilla. Ohje siis Leena-muorilta täältä ja kopioin sen myös tähän postaukseen. Varsin yksinkertaisia ja helppoja pikkuleipiä ja aivan ihanan makuisia! Taiteilijan kädenjälki näkyy näissä muuten yllättävän selvästi! Useampia olen nähnyt ja kaikki ovat olleet aivan erilaisia! ;D 


SUKLAARUUSUT
(n.50-60kpl) 

250 g voita
125 g sokeria
250 g vehnäjauhoja
12,5 g kaakaojauhetta 

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi (15-20 min). Sekoita keskenään vehnäjauhot ja kaakao. Lisää siivilän läpi vaahtoon sekoittaen käsin varovasti. Pursota heti tähtityllalla ruusun malliseksi ja paista uunin yläosassa 180 asteessa 8-10 minuuttia.
Jäähdytä ja pursota suklaasilmä.

Vinkki! Älä laita pursotuspussiin kaikkea taikinaa kerralla, näin ruusut on helpompi pursottaa!

Suklaasilmiin menee noin 3 riviä tummaa suklaata.


Terveisin Taru

sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Tähtitortut kinkku-tomaattitäytteellä

Moi!
Tein isälleni isänpäiväksi kahvipöytään tälläisiä suolaisia tähtitorttuja. Tälläisiä voikin sitten varioida vaikka millä tavalla. Varmasti teen näitä uudestaankin, tykkäsin näistä tosi paljon! Olivat todella maukkaita! :)


Tähtitortut kinkku-tomaattitäytteellä 20 kpl
10 voitaikinalevyä
1 kananmuna voiteluun

200 g ruohosipulituorejuustoa
8 siivua palvikinkkua
6 + 10 miniluumutomaattia
aurinkokuivattua tomaattia
1 dl juustoraastetta
mustaa pippuria

Ota voitaikinalevyt sulamaan paketin ohjeen mukaan. Pilko kinkku, tuoreet tomaatit ja mielesi mukainen määrä aurinkokuivattua tomaattia. Sekoita kaikki ainekset yhteen ja mausta pippurilla.
Leikkaa ja muotoile kaikki voitaikinalevyt tähtitortuiksi ja voitele sakarat munalla. Laita jokaisen tähden keskelle täytettä noin ruokalusikallinen ja keskelle koristeeksi puolikas miniluumutomaatti. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes tortut ovat saaneet kauniin ruskean värin.


Terveisin Taru

perjantai 14. marraskuuta 2014

♥ Suklaa-unelma rakkaalle ♥ (Pätkissuklaatäytekakku)

Hei!
Tälläisen kakun tein miehelleni isänpäivänä. Sain vapaat kädet ja silloin tietysti teen heti suklaakakun ;D Mieheni tykkää kovasti minttusuklaasta niin laitoin pätkistä täytteeseen rouheena. Tuhdin suklainen kakku oli ja vadelma ihanasti raikasti sitä. Kiireiden takia kakusta tuli tälläinen "naked cake"-tyylinen luomus ;)


♥ Suklaa-unelma rakkaalle ♥

Nigella's Devil's food cake pohjat:
50 g tummaa kaakaojauhetta
100 g muscovadosokeria
250 ml kiehuvaa vettä 
125 g suolaamatonta voita (käytin tavallista laktoositonta voita) 
150 g hienosokeria 
225 g vehnäjauhoja 
1/2 tl leivinjauhetta 
1/2 tl ruokasoodaa 
2 tl vanilijauutetta (tai vaniljasokeria) 
2 kananmunaa 

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Voitele kaksi 20cm vuokaa, Itse käytin kahta silikonivuokaa. Keitä vesi ja laita kulhoon kaakaojauho ja muscovadosokeri. Kaada vesi näiden päälle, sekoita ja laita sivuun odottamaan. Vatkaa voi ja hienosokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää voi-sokerivaahtoon muna ja vähän jauhoista, vatkaa hetken ja lisää sitten toinen muna ja loput jauhoista. Lisää taikinaan lopuksi lämmin kaakaoneste ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokiin ja paista noin 20-30 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyys. 

Pätkissuklaatäyte: 
(20cm kakun kolmeen väliin ja pinnalle) 

4 dl vispikermaa 
200 g Viola Vanilja tuorejuustoa 
100 g tummaa suklaata 
100 g maitosuklaata
140 g pätkis-suklaata rouhittuna 

Vatkaa kerma. Sulata tumma suklaa ja maitosuklaa yhdessä (esim. lautasella mikrossa) ja anna jäähtyä hetki. Vatkaa sula suklaa tuorejuustoon muutamassa erässä. Lopuksi vatkaa kermavaahto ja tuorejuusto-suklaaseos yhteen. Lisää lopuksi pätkisrouhe. 

Leikkaa kakkupohjat halki keskeltä. (tämä on hieman hankalaa koska pohjat ovat melko ohuita) Laita kakkulautaselle vuorotellen pohja ja täytettä. Lopeta täytteeseen.
Koristele haluamallasi tavalla ja nauti :)


Terveisin Taru

keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Minidonitsit kinuskilla

Moi!

Tyttären nimppareille tein näitä kinuskidonitseja. Donitsien ohje on alunperin Ulla Svenskin ja löytyy minulta blogista täältä. Nämä kinuskiversiot olivat minusta kaikkein parhaimman makuisia donitseja. Vaikka erilaiset suklaatkin on hyviä :)


Perusdonitsit 16 kpl: 
2 dl vehnäjauhoja 
1 tl leivinjauhetta 
1 tl vaniljasokeria 
1/4 tl suolaa 
1 dl sokeria 
50 g voita sulatettuna (laktoositon) 
1 dl maitoa (laktoositon) 
1 kananmuna 

1. Sulata voi ja jos ohjeeseen tulee suklaata, se myös. 
2. Sekoita kuivat aineet keskenään. 
3. Vatkaa sähkövatkaimella kaikki ainekset nopeasti keskenään sekaisin. 
4. Laita taikina pursotinpussiin ja leikkaa kärki pois, pursota rinkulat donitsikoneen aukkoihin. 
5. Paista donitseja noin 5 minuuttia tai kunnes vaikuttavat kypsiltä. 
6. Kasta donitsit kinuskiin ja koristele nonparelleilla. 

                          Kinuski: n.16 donitsiin 
1 dl vispikermaa 
1 dl fariinisokeria
2-3 palaa valkosuklaata

Keitä kermaa ja sokeria teflonkattilassa tai pannussa, niin kauan että kinuski on vesilasitestin mukaan valmista. Minulla meni tämän määrän keittämiseen noin 15-20 minuuttia. Kun kinuski alkaa olla valmista, se hieman paksunee. Siinä vaiheessa voit tehdä niin sanotun vesilasitestin. Vesilasitestissä kinuskia tiputetaan pisara kylmään veteen, jos kinuski liukenee veteen, se ei ole valmista, mutta jos lasin pohjalle jää kiinteä pisara, kinuski on valmista. Lisää lopuksi kinuskin joukkoon valkosuklaa ja sekoittele kunnes palat ovat sulaneet joukkoon. Kuorruta donitsit nopeasti tämän jälkeen.

Valkosuklaata ei ole pakko laittaa, mutta se paksuntaa kinuskia niin että sitä tulee donitsiin enemmän ;D


Tästä kuvasta näkee leipomusten todelliset koot. 
Mansikkamarenkitikkareihin ohje täältä
Maapähkinäkreemi-suklaakuppikakkuihin ohje täältä
Donitsien ohje täältä

Terveisin Taru

maanantai 10. marraskuuta 2014

Mansikkamarenkitikkarit

Hei!
Tein tyttären nimipäiväjuhlille tälläisiä suloisia marenkitikkareita. Näin näitä Onnelin pikku keittiössä täällä. Ohje on alunperin Emma Iivanaisen kirjasta Kakkutaidetta kotikeittiössä. Muuttelin ohjeen mansikan makuiseksi ja lisäsin vielä vaniljasokeria massaan. Alla olevalla ohjeella sain 16 kappaletta tikkareita ja noin 25 pientä marenkia. Lapset tykkäsivät näistä tosi paljon! :)




Mansikkamarenkitikkarit:
3 valkuaista
2 dl sokeria
vaaleanpunaista elintarvikeväriä
3 rkl mansikkatomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Vatkaa valkuaiset valkoiseksi vaahdoksi ja lisää elintarvikeväri. Lisää sokeria pikkuhiljaa vaahdon joukkoon. Lopuksi vatkaa hiljaisella nopeudella ja lisää vaahdon joukkoon mansikkatomusokeri ja vaniljasokeri.
Laita pellille kuvan mukaisesti puisia tikkuja joiden toisen pään takaosan olet dipannut marenkimassaan ja paina tikut pellille leivinpaperin päälle. Pursottele tikun päälle marenkiruusu ja koristele nonparelleilla. Tein itse 16 tikkaria ja loput pursottelin pieniksi marengeiksi. Paista 100 asteessa 40 minuuttia. Minä paistoin tavallisessa uunissa molemmat pellit yhtäaikaa ja vaihdoin puolessa välissä peltien paikkaa. Jätä marengit uuniin jäähtymään ja jätä uunin luukku raolleen.

Tässä vielä kuva tikkarin takaa. Kuvasta näkee, että tikkaritikun alle kannattaa laittaa tuota massaa, näin tikku on varmemmin kiinni marengissa. 

Terveisin Taru

lauantai 8. marraskuuta 2014

Paukkuva yllätyssuklaa!

Moikka!
Tein tyttären nimppareille tälläistä paukkuvaa suklaata. Inspiraation sain Mansikkamäen Eben blogista täältä. Kiitokset hänelle mielenkiintoisesta ideasta! :) Samaan aikaan saimme tuliaisina maistaa aikalailla samanlaista suklaata joka paukkui ja jossa oli karkkeja seassa. Kun minulla oli Eben ohje ja olin saanut tälläistä maistaakin niin olihan sitä tehtävä itsekin, että muutkin pääsevät kokemaan tämän hauskan syömiskokemuksen :D Minä löysin paukkukarkkia Halpa hallista (kuva alempana). Paukkukarkki ei pauku suklaaseen lisätessä, vaan vasta suussa. Aivan ihanan mielenkiintoista ja herkullista syötävää! :D


Paukkuva yllätyssuklaa:
3 levyä maitosuklaata
3 pussia Chupa Chups paukkuvaa karkkia
erilaisia karkkeja, pähkinöitä, rakeita yms

Sulata yksi levyistä mikrossa miedolla lämmöllä lautasella. Pilko hedelmäkarkkeja ja muita haluamiasi herkkuja pienemmäksi. Sekoita sulaan suklaaseen paukkukarkki ja pienityt herkut. Levittele tämä kahden maitosuklaalevyn taakse. Koristele pinta karkeilla ja nonparelleilla. Laita jääkaappiin kovettumaan.


Suklaata oli melko vaikea leikata hedelmäkarkkien takia vaikka kuinka pieniksi niitä leikkasin. Kovin siistejä paloja tästä ei saanut, mutta se ei haittaa! Pintakin on koristelun takia rosoinen :) 
Ja koristelussa onkin sitten vain mielikuvistus rajana!

Terveisin Taru

torstai 6. marraskuuta 2014

Mehevät suklaakuppikakut maapähkinäkreemillä

Moikka!
Tein tälläisiä kuppikakkuja. Ohje on napattu Wicked sweet kitchen:stä täältä, ovat siellä nimellä Classic chocolate cupcakes. Kuorrutuksen ohje on samasta blogista ja löytyy täältä. Kuppikakun ohjetta sen verran sovelsin, että kermaviilin korvasin piimällä. Tein muutaman näistä normaalikokoisena ja loput mininä. Minit paistui 15 minuutissa ja normaalikokoiset 20 minuutissa. Nämä olivat jotenkin kovin höttöisiä ja paperia poistaessa kuppikakku hajosi käteen ja noin 1/3 kuppikakusta jäi paperivuokaan kiinni... parhaiten näitä sai syötyä lusikalla jolla sai kaavittua paperin puhtaaksi. En tiedä sitten teinkö jotain väärin, ensi kerralla jättäisin ehkä soodan pois... Maistuivat kyllä todella ihanilta ja tälläisiä mutustaessa kahvikin unohtui minulta ja siskolta kuppeihin ;D



Mehevät suklaakuppikakut 12 kpl
2 1/3 dl vehnäjauhoja
2 1/3 dl sokeria
1 1/5 dl kaakaojauhetta 
1 tl vaniljasokeria 
1 tl leivinjauhetta 
½ tl ruokasoodaa 
½ tl suolaa 
1 1/4 dl kermaviiliä (10% rasvaa) 
1 1/4 dl rypsiöljyä
1 kananmuna 
1 1/5 dl kiehuvaa vettä
1 tl pikakahvijauhetta 

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Pue muffinssipelti vuoilla. Sekoita vehnäjauhot, sokeri, kaakaojauhe, vaniljasokeri, leivinjauhe, ruokasooda ja suola keskenään isossa kulhossa. Lisää kermaviili, rypsiöljy ja kananmuna ja vatkaa tasaiseksi sähkövatkaimella. 

Kiehauta vesi ja sekoita pikakahvijauheen kanssa, lisää taikinan sekaan ja vatkaa tasaiseksi. Taikinaa ei missään vaiheessa tarvitse vatkata kauan, vain niin että taikina on täysin sekoittunut. 

Kaada taikina vuokiin, täytä n. 2/3 koloista. Paista keskellä uunia 20-25 minuuttia tai kunnes puutikku tulee puhtaana ulos. Anna jäähtyä n. 5 min pellissä ja siirrä sitten ritilälle jäähtymään kokonaan. 

Maapähkinäkreemi:
120g voita, huoneenlämpöistä 
1 dl pehmeää maapähkinävoita 
6 dl tomusokeria 
1-3 rkl maitoa/kermaa (tarpeen mukaan) 

Vatkaa pehmeä voi ja maapähkinävoi pehmeäksi, n. 2 min sähkövatkaimella. Lisää tomusokeri erissä siivilän läpi sekaan, vatkaa koko ajan. 

Lisää maitoa/kermaa tarpeen mukaan (lisää 1 tl kerrallaan) kunnes kuorrutus on pehmeää mutta silti paksua. Vatkaa kunnes kuorrutus on ilmavaa, n. 3-5 min.

Minä ostin meidän pienestä lähikaupasta luomu-maapähkinävoita ja siinä oli aika paljon pähkinän paloja joukossa! Syödessä nämä eivät häirinneet, kivasti rouskuivat hampaissa ja toivat suutuntumaa. Eikä ne näy pahemmin tuossa pursotuksessakaan, mutta pidin tätä silti omituisena juttuna... ja tyllan piti tietysti olla kunnolla avoin ettei tukoksia tullut.

Terveisin Taru

maanantai 3. marraskuuta 2014

Appelsiini-suklaakääretorttu (gluteeniton ja laktoositon)

Moi!
Sain tehdä tutulleni taas appelsiini-suklaakääretortun. He ovat niin kovin tähän ihastuneet, että eivät muusta enää piittaakaan! ;) Olen tehnyt täytteen ennen Violan laktoosittomaan sitruunatuorejuustoon koska appelsiinituorejuustoa ei ole saanut laktoosittomana. Nyt ilokseni Violalta oli sellainen tullut markkinoille joten tein tämän siitä. Alkuperäinen ohje löytyy täältä


Tällä kertaa toiveissa oli siis myös leivonnaisen gluteenittomuus joten tein pohjan gluteenittomista jauhoista ja perunajauhoista. Gluteenittoman leivonnan tarkkuus kannattaa aina tarkistaa, joskus keliaakikolle riittää mikroskooppinen hiukkanen vehnäjauhoa aiheuttamaan oireita. Tässä ei onneksi ollut kyseessä niin tarkka keliaakikko. Ostin pohjaa varten uuden perunajauhopaketin, leivinjauheen ja sokerin. Kulhoja ja yleiskonetta ei tarvinnut putsata. Joskus yleiskoneen tai vatkaimen kätköistä voi lennellän vehnäjauhon hitusia ja siksi nekin on joskus syytä putsata ja suojata. Samoin tasot on pestävä hyvin uudella tiskirärillä ja tarvittaessa suojattava. Jos teet keliaakikolle leivonnaisia ota kunnolla selvää gluteenittomasta leivonnasta.




Gluteeniton kääretorttupohja:
4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 dl perunajauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
(3 rkl kaakaojauhetta)

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne vaahtoon sihdin läpi varovasti sekoittaen.
Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 minuuttia

Levitä jäähtyneen pohjan päälle noin puoli purkkia appelsiinimarmeladia ja sitten appelsiinitäyte.

Laktoositon raikas appelsiinitäyte: (VINKKI: tuplaa ohje 4-6 munan täytekakkuun)
2 dl laktoositonta vispikermaa
200 g appelsiinituorejuustoa (Viola laktoositon)
1 appelsiinin kuori raastettuna (pese appelsiini hyvin!*)
1/2 appelsiinin mehu
1/3 dl vaniljakreemijauhetta
1/2 dl sokeria

Vatkaa kerma, lisää loput ainekset vaahdon joukkoon.

*Minä pesen appelsiinin aina astianpesuaineella jotta saan kaiken vahan pois pinnasta ja huuhtelen ja kuivaan sen hyvin talouspaperilla.

Suklaakerma: (riittää kääretortun pursotteluun)
5 dl laktoositonta vispikermaa
5 rkl tomusokeria
5 rkl tummaa kaakaojauhetta

Vatkaa kerma ja sihtaa samalla joukkoon sokeri ja kaakaojauhe.

Koristele säilykemandariineilla ja mintun tai sitruunamelissan lehdillä.



Terveisin Taru