torstai 10. helmikuuta 2022

Gluteenittomat pitsahyrrät

Moi!
Yhtenä suolaisena tarjottavana tytön juhlissa oli gluteenittomat pitsahyrrät. Ja oli muuten ihan ainoa ja viimeinen kerta kun näitä teen 😂 Sen verran hankalaa oli gluteenitonta rahkavoitaikinaa käsitellä. Tein hyrrät omalla rahkavoitaikina-ohjeellani joka löytyy esimerkiksi täältä. Vaihdoin vain vehnäjauhot gluteenittomiin tattarijauhoihin. Taikinaa oli hirveän vaikea käsitellä! Lastan kanssa rullasin sitä ja se hajoili ja repeili kokoajan... Ihan hirveää 😩 Ehkä ei olisi pitänyt tehdä taikinaa tattarijauhoista. En tiedä. Ihan kivan makuisia olivat, täytteissä oli hyvin makua. Perinteiseen lehtevään vehnäjauhohyrrään verrattuna nämä olivat kuitenkin kuivempia. 


Gluteenittomat pitsahyrrät:

Rahkavoitaikina:
250 g laktoositonta voita
4½ dl karkeita gluteenittomia jauhoja tai tattarijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
250 g maitorahkaa
1 tl psylliumia

Sekoita/nypi keskenään pehmeä voi ja kuivat aineet. Lisää lopuksi rahka. Käytä käsittelyssä jauhoja. Kaulitse taikina jauhotetulla alustalla levyksi (liian paksuksi jätetty taikina voi olla leivoksessa kuivahkon oloinen). 

Täyte:
n. ½ prk aurinkokuivattu tomaatti tuorejuustoa
200 g savukalkkunaa
1 prk ananasmurskaa
150 g juustoraastetta
noin 2 dl purjoa
pippuria
oreganoa

Levitä veitsellä tai nuolijalla pohjan päälle noin ½ pakettia tuorejuustoa ja ripottele tämän päälle kunnolla juustoraastetta. Ripottele päälle kalkkunasuikaleet ja pilkottua purjoa. Puristele ananaksesta mehua pois ja ripottele sekin vielä päälle, lopuksi rouhi pippuria ja vielä juustoraastetta. Rullaa taikina varovasti rullalle ja leikkaa se n. 2cm siivuihin. Asettele hyrrät varovasti pellille. Tästä taikinasta saa noin 24 hyrrää eli 2 pellillistä. Paista 225 asteessa noin 13-14 minuuttia.

Terveisin Taru

6 kommenttia:

  1. Mä teen ilman psylliumia ja semperin fin mixiin, onnistuu vallan mainiosti. Annan taikinan tekeytyä jääkaapissa noin tunnin ennen leipomista, tuntuu, että muuten on liian tarttuvaa. Vähän saa jääkaapista oton jälkeen käsin vaivata, että notkistuu.
    Oikaisen myös vähän ja vatkaan pehmeän voin ja rahkan vatkaimella sekaisin, sitten vain jauhot kera leivinjauheen perään, nämä myös vatkaimella. Ei tarvitse sotkea käsiä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos todella paljon vinkeistäsi 😊 Ehkä uskaltaudun vielä kokeilemaan! 😉

      Poista
  2. Älä käytä tattarijauhoa, vaan ihan semperin fin mixiä, kuten edellä sanottiin. Ei ongelmaa koossa pysymisessä. minä sekoitan pehmeän rasvan ja jauhot ja lopuksi rahka joukkoon ja jääkaappiin jäähtymään.Ei tarvitse nyppiä sekaisin ja onnistuu varmasti. Näin olen tehnyt jo 25 vuotta, eikä ongelmia. Mutta tattarijauho on ehdottomasti liian karkeaa tuohon taikinaan. Tuija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon vinkeistäsi Tuija 😊 Minulle gluteeniton leivonta on vielä vähän vierasta, vaikka olenkin vuosien saatossa jotain aina välillä tehnyt. Rutiinia, eikä kokemusta ole vielä päässyt kertymään. Uskaltaudun varmaan vielä kokeilemaan 😉

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊