perjantai 26. tammikuuta 2018

Lusikkaleivät omenahillolla (40 kpl)

Moi!
Tein näitä lusikkaleipiä tyttäreni juhliin. En ollut ennen tehnyt näitä. Halusin tehdä vanhalla ohjeella ja googlesta löysinkin hyvän oloisen ohjeen Martoilta. Kaikki ohjeet olivat aikalailla samanlaisia joten olisin voinut ottaa ohjeen mistä vain varmaan... Kokemuksia ja tietoa kävin ainakin Mimmiltä ja Suklaapossulta katsomassa. Tärkeintä mulla oli että tuo voi ruskistetaan. Kovana ruoanlaittajana se ei tuottanut mitään ongelmia kun oli ihan tuttua puuhaa. Ruskistin rasvan näihin todella ruskeaksi. Jos et ole tottunut rasvan ruskistaja niin kannattaa olla varovainen ja lopettaa rasvan ruskistus heti kun se vähän ruskenee ettei se vahingossa pala. Voita ruskistaessa kannattaa levy kääntää heti pienemmälle kun voi alkaa sihistä. Itse teen niin että pidän levyä kutosella eli täysillä aluksi ja sitten vähennän lämpöä neloseen jossa ruskistan rasvan loppuun. Hyvä muistisääntö on, että voi on sitten ihanan paahtunutta kun siihen tulee pähkinäinen tuoksu. Täytin nämä itse tekemälläni omenahillolla. Nämä olivat aivan hirmuisen hyviä, oikein kinuskisia ja rapsakoita! Näihin tuli oikein himo, näitä voisi syödä vaikka kuinka paljon... Nam! 💕 Palautettakin näistä sain, olivat juuri sellaisia kuin pitääkin 😍


Lusikkaleivät:
200 g voita
1½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
4 dl vehnäjauhoja

Väliin:
omena- tai vadelmasosetta tai -marmeladia 

Päälle:
erikoishienoa sokeria 

Kiehauta rasva kattilassa välillä sekoittaen. Kun vaahto alkaa laskea ja voi ruskistua, kaada rasva kulhoon (itse tein taikinan samassa kattilassa jossa paahdoin voin). Lisää sokeri ja anna seoksen jäähtyä. Sekoita jäähtynyt seos tasaiseksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Painele taikinaa soikeaan, mielellään melko syvään lusikanpesään ja vedä tästä pellille leivinpaperin päälle kupera puoli ylöspäin. Paista 175°C lämmössä 12-15 minuuttia. Pane jäähtyneinä kaksi vastakkain ja väliin sosetta tai marmeladia. Kierittele pikkuleivät sokerissa.


Omia huomioitani:
Tein ohjeen tuplana ja paahdoin kaiken voin kerralla kokoajan sekoitellen vispilällä. Tein myös taikinan samassa kattilassa jossa voin ruskistin.

Nämä säilyvät todella hyvinä jääkaapissa suljetussa rasiassa ainakin yli viikon. Sokeri ei lähde sulamaan pikkuleipien pinnalta. Nämä voi siis tehdä hyvin useaa päivää ennen tarjoilua. Ovat parhaimmillaan hieman tekeydyttyään ja mielummin tarjoillaan huoneenlämpöisinä.

Jos haluat pakastaa nämä niin kannattaa ensin kylmettää kuoret jääkaapissa erillään toisistaan esimerkiksi tarjottimella leivinpaperin päällä. Nämä tarttuvat toisiinsa taikinassa olevan voin kovettuessa. Kun ovat kovettuneet niin sitten nämä voi laittaa rasiaan päällekkäin, eivät sitten enää tartu toisiinsa. Uskoisin että nämä voi pakastaa myös loppuun asti tehtyinä mutta silloin laittaisin kerrosten väliin leivinpaperin. Itse tein nuo pohjat aiemmin erikseen pakkaseen ja täytin juhlia edeltävänä iltana suoraan pakkasesta ottamisen jälkeen. Sokeri ei oikein meinannut tarttua näihin kylminä. Mutta en uskaltanut sokeroida näitä etukäteen kun en ollut varma miten sokeri säilyy pinnalla... mutta siis säilyy hyvin 😊 

Terveisin Taru

10 kommenttia:

  1. Niin hyvän näkösiä! 😍👍 Itse en uskalla kovin rohkeasti tuota voita ruskistaa, pitäis opetella 😅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! 😍 Musta nämä ei olleet mitään kaunokaisia kun olivat alkuun niin vaikeita tehdäkin, mutta maku oli ihan jäätävän hyvä! 😄

      Poista
  2. Minä myös nykysellään ruskistan voin isossa kattilassa kerralla....kun vaan vahtaa, niin helpommallahan siinä pääsee, mitä vanhoissa ohjeissa missä kehoitetaan rasva ruskistamaan erissä. Toisaalta erissä ruskistettaessa voi paikata jos joku erä menee turhan tummaksi, tai toisaalta jää liian vaaleaksi. Minusta se on aina mukava yllätys, miten paahteinen maku valmiisiin pikkuleipiin tulee. Sokeroidut täytetyt lusikkaleivät voi siis kyllä ihan hyvin pakastaa. Ei sula sokeri, eikä kärsi rakenne. Kun ne ottaa sulamaan, ovat ne simsala bimb tekeytyneet passeliksi. Pakastan ne yleensä tarjottimella ja ladon sitten nopsakätisesti kerroksittain laatikoihin/rasioihin ja väliin leivinpaperi. Nuo pelkät täyttämättömät pohjat voisi myös sokeroida sellaisinaan ja vasta sen jälkeen täyttää... sillon sokeri tarttuu helpommin. Itse en välttämättä kaipaa lusikkaleipään sokeroitua pintaa, vaikkakin on huolitellumman näköinen sokeroituna. Mulla on jemmassa äidin peruja muutama lusikkaleipälusikka....niitä ei saa käyttää muuhun ja ne ovat tietyssä jemmassa, jotta ne aitten löytyvät. Ihania herkkuja ovat, pitäsköhän tehä meilläkin....jouluksi oli tarkoitus tehä, mutta jäivät tekemättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin oikein yllätyin miten paljon paahdettu voi näissä maistui! Olin heti kyllä ihan myyty! 😄 Minäkin pakastin tarjottimella nuo kuoret. Mutta siis tästä lähin tiedän miten nämäkin käyttäytyvät. Koitin muutaman sokeroida huoneenlämpöisenä paiston jälkeen niin lusikkaleipien pinta oli aikalailla pehmeä ja taikinaa jäi murusina sormien päihin. Siksi päädyin sokeroimaan ne kylminä. Mulla oli tosi syvä lusikka käytössä ja mietinkin olikohan liiankin syvä kun noista tuli aika vahvoja. Mutta olivat kyllä mahdottoman hyviä! 😋

      Poista
  3. Oon kerran kokeillut, mutta taisi se mokoma voi silloin palaa kun valmiit pikkuleivöt maistuivat ihan kummallisilta. En ole uskaltautunut uudelleen kokeilemaan.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos on arka voin ruskistaja niin kannattaa kattila ottaa hellalta heti kun väri alkaa vaihtua ettei voi vaan pala. Niin on turvallisinta 😊 Hyviä kyllä ovat!

      Poista
  4. Lusikkaleivät ovat yksi parhaista pikkuleivistä.
    Kyllä ne onnistuu, kun vahtaa voin ruskistusvaiheen.
    Jospa joku kevättalven päivä löytää itsensä tekemästä lusikkaleipiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ovat kyllä! Joo tuon voin ruskistamisessa ei saa huomio herpaantua tai käy huonosti. Kantapään kautta tuon oppii kyllä kun aikansa harjoittelee. Ruskeassa kastikkeessa onkin tarkempaa tuo homma kun rasva ei myöskään saa jäädä liian vaaleaksi. Mutta siis tekemällä oppii nämäkin! 😊 Voi olla että minäkin harjoittelen näitä lusikkaleipiä vielä 😉😋

      Poista
  5. Nämä ovat kyllä niin hyviä! Kiva, jos mun kokemuksista oli apua. Mimmiltä löytyy tosi paljon hyviä vinkkejä, oon itsekin käynyt siellä tutustumassa näiden saloihin :) Voih, nyt tekis mieli itsekin taas tehdä näitä :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mimmi on kyllä oikea tietopaketti kun pikkuleivistä on kyse. Tai mistä vaan leivonnasta! 😄 Nämä oli hirmuisen hyviä! 😋💕

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊