keskiviikko 30. elokuuta 2017

Nopea vadelmaleivoskakku

Moi!
Sain tehtävän tehdä nopeassa aikataulussa kakun. Jäähdyttelyyn ei siis ollut liiemmin aikaa. Kääretorttupohja jäähtyy äkkiä joten siitä päätin tehdä pohjan. Pihasta hain vadelmia ja ihana vadelmakakku valmistui tuotapikaa 😊 Kuvissa on pursoteltu versio kakusta, mutta kun sen homman jättää pois niin kakku on vielä nopeampi. Vadelmia ei myöskään tarvitse asetella vaan ne voi nakata kakun päälle ihanaksi sekamelskaksi! Jokatapauksessa kakku oli sairaan herkullista! Ihan suussa sulavaa, pehmeän makuista ja kuitenkin pirteän vadelmaista. Varmasti teen kohta toisen samanlaisen jos vaan kakun tarvetta ilmenee! 😃
 Juhlittiin kakulla veljen kiihdytyskilpailun voittoa ja muita tämän kesän saavutuksia, onnea Eero! 💖



Nopea vadelmaleivoskakku

Kääretorttupohja:
4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne vaahtoon sihdin läpi varovasti sekoittaen. Levitä taikina uunipellille jossa on leivinpaperi. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 minuuttia.
Anna jäähtyä vähintään huoneenlämpöiseksi ja tee sillä aikaa täyte. 

Vadelmatäyte:
2 dl kermaa
1 prk (n.150g) ranskankermaa
1 prk (250g) maitorahkaa
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl vadelmia soseena
1 dl vaniljakreemijauhetta

Vatkaa kerma ja sokerit, yhdistä sitten joukkoon ranskankerma ja rahka. Painele sitten lusikalla vadelmista sose ja lisää täytteeseen. Lisää lopuksi muutamassa erässä vatkaten joukkoon vaniljakreemijauhe. Jätä täyte odottamaan siksi aikaa kun valmistelet pohjan.

Kostutukseen 2 x 1 dl maitoa tai muuta nestettä.

Leikkaa pohja keskeltä kahtia ja aseta toinen pohja tarjoilulautaselle. Kostuta pohja maidolla (1dl) ja levitä päälle vadelmatäyte. Aseta sitten täytteen päälle toinen pohja ja kostuta taas maidolla (1dl). 

Vatkaa sitten päälle 2 dl kermaa + 2 tl vaniljasokeria ja levitä vaahto kakun päälle.
Koristele kakku vielä ½ litralla vadelmia ja halutessasi voit sulattaa 5 palaa valkosuklaata ja spritsata vadelmien päälle raitoja.
 

Terveisin Taru

perjantai 25. elokuuta 2017

Torttu vaniljarahkalla ja marjoilla

Hei!
Nyt on ollut niin ihana marja-aika ja kaikki luppoaika kuluukin vadelmia ja muita marjoja kerätessä. Kävin itsepoiminta-tilalta poimimassa pensasmustikoitakin. Nyt alkaa pakastimet olemaan niin täynnä, että hyvä jos muutama litra puolukkaa vielä mahtuu 😅 
Marjoista aina sen verran inspiroituu, että onhan niistä jotain hyvää leivottava! Tälläisen nopean herkun tein kylässä poikkeavalle ystävälle kahvin kanssa. Ihanan makoisaa ja raikasta torttua oli!

Minulla on paljon ihania torttuja tässä linkissä!


Ensin tarvitset 2 kananmunan torttupohjan.
Jäähtyneelle pohjalle lusikoidaan noin 1½ dl maitoa tai muuta kostuketta.
Tähän päälle laitoin omenahilloa.

Vaniljarahka:
2 dl kermaa
250 g maitorahkaa
3/4 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria

Vatkaa kerma ja sokerit yhdessä. Lisää sitten maitorahka.
Levitä rahka tortun päälle joka on kostutettu ja siihen on sivelty hilloa.
Asettele sitten päälle paljon tuoreita marjoja.



Terveisin Taru

lauantai 19. elokuuta 2017

Emma Iivanaisen jauhoton suklaapiirakka/-kakku

Moi!

Näin jokin aika sitten Leena-muorin blogissa tämän jauhottoman suklaapiirakan ohjeen. Ohje on Emma Iivanaisen Emman makeat piirakat-kirjasta. Heti ohjeen nähtyäni tiesin että tätä on kokeiltava ja kun tarve gluteenittomalle herkulle tuli niin testasin sitä heti! Arvelin piirakan tarvitsevan jotain keveän makuista viereensä joten ajattelin että kermavaahto olisi hyvä. Kermavaahto muuttui kuitenkin suklaanhimon lumoissa kaakaokermavaahdoksi... 😁 Päälle laitoin omasta pihasta keräämiäni vadelmia (joita on riittänyt tänä vuonna aivan sairaasti!) ja näillä päällisillä piirakka olikin pommivarma herkku! Pohja on tumma, todella tumma jopa välillä vähän kitkerän suklainen suuren kaakaomäärän vuoksi, mutta niin hyvää! Vadelmat ja kaakaokermavaahto toimivat aivan täydellisesti tässä! Ne kevensivät ja raikastivat kakkua mahtavasti! Lapset tykkäsi tästä myös ihan hulluna!  Ihana herkku oli! 💕


(kopioin ohjeen Leenan blogista, mutta olen muokannut sen omanlaisekseni)

Jauhoton suklaapiirakka/-kakku (12 palaa)
150 g voita
200 g tummaa suklaata (n.50 % kaakaota)
2 dl sokeria
1 dl kaakaojauhetta
1 tl espressojauhetta (käytin 2 tl pikakahvijauhetta)
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
4 kananmunaa

Kaakaokermavaahto:
2 dl kermaa
2 rkl kaakaojauhetta
2 rkl tomusokeria

Päälle vielä paljon tuoreita marjoja esim. vadelmia

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi 22-24cm irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin. Voitele reunat. Sulata voi ja suklaa mikrossa. Lisää sokeri hyvin sekoittaen. Lisää kaakaojauhe, espressojauhe, vaniljasokeri ja suola. Riko lopuksi munat joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla 23 minuuttia. Keskusta saa jäädä kunnolla taikinaiseksi.

Anna piirakan jäähtyä vuoassaan ja irrota sitten veitsellä reunat (jos tarvitsee) ja lopuksi irrota piirakka varovasti leivinpaperista ja laske tarjouluastialle.

Koristele jäähtynyt piirakka kaakaokermavaahdolla ja tuoreilla marjoilla.


Normaaleissa mutakakuissa reuna on aina kypsä, mutta tässä kakussa koostumus oli reunasta keskelle kokoajan yhtä mutaista, kosteaa ja pehmeää 😋


Terveisin Taru

maanantai 14. elokuuta 2017

Omena-mascarponekääretorttu ja omenahillo

Moi!
Tein omenahilloa pakastetuista omenoista jotka sain appivanhemmilta ja sain siinä tehdessä idean tästä kääretortusta. Tämä onkin hyvä keino siivoilla pakastimen pohjalle jääneet viime vuotiset omenat. Uutta satoa saa sitten hyvillä mielin pakastella. Tässä kääretortussa pohjan päälle sivellään ohuelti omenahilloa ja pehmeä mascarponetäyte maustetaan vielä omenahillolla. Oli sitten ihanaa ja pehmoista herkkua, eikä vaivakaan ollut suuri! Suosittelen kokeilemaan! 😊


Omena-mascarponekääretorttu 

Kääretorttupohja:
4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne vaahtoon sihdin läpi varovasti sekoittaen. Levitä taikina uunipellille jossa on leivinpaperi. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 minuuttia. Laita sillä aikaa pöydälle uusi leivinpaperi johon ripotellaan sokeria. Kumoa hieman jäähtynyt kääretorttupohja sokerin päälle varovasti ja anna jäähtyä sen ajan kun teet täytteen. 

Sivele pohjan päälle 1½ dl omenahilloa 

Omena-mascarponetäyte:
2 dl kermaa
250 g (1prk) Mascarpone-tuorejuustoa
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
5 kukkuraista rkl omenahilloa
½ dl vaniljakreemijauhetta (Sallinen)

Vatkaa kerma ja sokerit yhdessä vaahdoksi ja lisää mascarpone. Lisää sitten omenahillo ja lopuksi vaniljakreemijauhe muutamassa erässä. Sekoita kunnolla ja levitä pohjan päälle johon olet sivellyt hillon. Kääri rullalle ja laita jääkaappiin tekeytymään.


Sitruunainen omenahillo:
2 kg omenia
2 dl vettä
-
6 rkl sitruunan mehua
5 tl vaniljasokeria
1 kg hillo-marmeladisokeria

Poista omenista siemenkodat ja lohko omenat. Omenat voi halutessaan myös kuoria. Keitä omenat vedessä pehmeiksi ja soseuteta sauvasekoittimella. Lisää sitruunan mehu ja sokerit. Keitä vielä 10 minuuttia.
Laita hillo puhdistettuihin ja kuumennettuihin lasitölkkeihin. (minä laitoin hillon pakastusrasioihin ja pakkaseen)

Terveisin Taru

torstai 10. elokuuta 2017

Horsmankukkajuoma

Moi!
Tein edellispäivänä tälläistä ihanaa juomaa! Idean ja ohjeen kopioin Maistuis varmaan sullekin-blogista. Kiitokset sinne hauskasta ideasta! Tämä kyllä piristi päivääni niin värin kuin maunkin puolesta! 😃 Tekeminen oli hirmuhelppoa jossei lasketa maitohorsman metsästystä asialliselta alueelta ja kukkien nyppimistä irti varresta... Täällä Porissa alkaa nimittäin maitohorsman kukinta jo loppua niin etsiminen meinasi olla hankalaa. Teiden varsilta ei saa missään nimessä kukkaa kerätä vaikka sitä siellä onkin mahtavat määrät! 
Sitten siinä kukintoja nyppiessäni mutisin miehelleni että tämä jää todennäköisesti viimeiseksi kerraksi kun tätä juomaa teen... mutta seuraavana päivänä maistaessani juomaa alkoi mieli muuttumaan! Juoma oli ihanan kesäistä, miedosti kukkien makuista ja makeaa, todella makeaa. Laitoin sokeria tuon ohjeessa olevan 500g, mutta ensi kerralla laittaisin noin puolet vähemmän. Laimensin juomaa vadelman makuisella kivennäisvedellä ja se sopikin älyttömän hyvin juoman maun kanssa yhteen! Juoma oli erittäin mielenkiintoinen kokemus, siinä on ihana kesän maku ja aivan mahtavan piristävä väri, suosittelen! Tästä voisi hyvin tehdä vaikka joka kesäisen tradition 💕 


Horsmankukkajuoma 
1 l maitohorsman kukintoja (riivittynä varsista, mahdollisimman vähän vihreää mukaan kitkerän maun välttämiseksi) 
1 limen kuori ja mehu 
1 tl sitruunahappoa 
2 l kiehuvaa vettä 
n. 500 g sokeria tai oman maun mukaan (250g ensi kerralla) 

Kerää horsman kukintoja puhtaalta, myrkyttämättömältä paikalta. Huuhtele kukinnot huolellisesti ja laita kukinnot kuumuutta kestävään astiaan yhdessä limen kuoren ja mehun sekä sitruunahapon kanssa. Kaada päälle kuuma vesi. Anna juoman seistä huoneenlämmössä muutaman tunnin ajan. Siivilöi juoma ja sekoita joukkoon sokeri. Pullota juoma puhtaisiin lasipulloihin.


Terveisin Taru

tiistai 8. elokuuta 2017

Lehtikaali-pekonipitsa (pellillinen)

Moi!
Mulla tulee hyötytarhasta nyt lehtikaalia paljon. Tai sitä on tullut jo jonkin aikaa, mutta nyt se on saatava sieltä pois kun alkaa olemaan liikaa tuholaisia... En viitsi lehtikaalejani syöttää madoille! 😅 Olen pakastanut sitä paljon, käyttänyt salaateissa ja yleisesti ruoanlaitossa, varsinkin keitoissa. Olen tehnyt siitä muuten smoothietakin mansikan kanssa! Oli hyvää ja meni lapsillakin läpi kuin väärä raha! Lehtikaali on niin mieto ettei se maistunut smoothiessa ollenkaan, eikä meidän lapset pelkää vihreää lainkaan! 😃 No nyt sitten viime viikonloppuna laitoin sitä pitsaan. Tykkään, että se sopii niin hyvin pitsoihin ja piirakoihin! Tällä kertaa muut ainekset tuli vähän niin, että mitä kaapissa sattui olemaan ja ihanilla yrteillä sain tuunattua tylsää ketsuppia 😉 Tämä oli ihanan muhkea ja maukas suolapala! 
Ja vinkkejä lehtikaalin käyttöön otetaan vastaan!

Mulla on aiemmin julkaistu piirakkaohje: Kylmäsavulohi-lehtikaalipiirakka.


Lehtikaali-pekonipitsa

Rukiinen pitsapohja:
3 dl vettä
25 g tuorehiivaa (1 pss kuivahiivaa)
½ tl suolaa
4 rkl rypsi- tai oliiviöljyä 
4 dl vehnäjauhoja 
2 dl ruisjauhoja 

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy ja jauhot. Alusta taikina tasaiseksi ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi (noin puoli tuntia). Painele jauhotetuilla sormilla pitsapohja pellille.

Pohjan päälle laitoin ketsuppia, 3 kpl valkosipulin kynttä murskattuna, oksan tuoretta timjamia, oreganoa ja basilikaa silputtuna. Ja juustoraastetta pari desilitraa.

Täyte:
4 lehtikaalin lehteä
1 pkt (8 siivua) pekonia
100 g kinkkua
100 g feta-kuutioita
päälle vielä 1dl juustoraastetta

Laita pohjan päälle haluamasi kastike ja pari desilitraa juustoraastetta. Pilko kinkku, pekoni (raakana) ja lehtikaali (poista paksu lehtiruoti) ja ripottele pohjan päälle. Laita sitten vielä feta ja vähän juustoraastetta. 
Paista 250 asteessa 10-15 minuuttia, niin kauan että juustoraaste saa väriä ja pekoni ruskistuu.

Terveisin Taru

keskiviikko 2. elokuuta 2017

Kolmen sitruksen juustokakku / Appelsiini-sitruuna-lime (∅26cm)

Heips!
Minulta jäi edellisistä kakkuhommista appelsiini, sitruuna ja lime. Ajattelin hyödyntää nämä juustokakussa oman syntymäpäiväni kunniaksi heinäkuun lopulla. Tämä on todella iso kakku, noin 25 hengelle. Hedelmien maut sopivat hyvin yhteen, eikä mikään pompannut erityisemmin esiin. Kakku oli herkullinen, pirtsakka, sitrushedelmien makuinen juustokakku tuoreilla mansikoilla 😋 
Sokeria laitoin täytteeseen 1½dl ja sillä määrällä kakku jäi pirteäksi. Jos haluat enemmän makeutta maistele sokerin määrä itsellesi sopivaksi.


Kolmen sitruksen juustokakku / Appelsiini-sitruuna-lime

Pohja:
300 g Kaura- tai Digestive-keksejä
100 g voita

Täyte:
6 dl kermaa
500 g (2 prk) mascarpone-tuorejuustoa (tai muu maustamaton)
200 g (1 prk) Valion vaniljarahkaa
1½-2 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
1 sitruunan mehu (1dl)
1 appelsiinin mehu (1dl)
1 limen mehu (1dl)
12 liivatelehteä

Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita nämä yhteen ja painele kevyesti 26cm irtopohjavuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi. Juustokakkujen tekovinkkejä löydät täältä.

Tee täyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma ja sokerit, lisää vaahtoon notkistettu tuorejuusto, vaniljarahka ja hedelmien mehut, mutta säästä 1 dl mehusta kattilaan. Kiehauta tämä 1dl mehua ja liota pehmenneet ja puristetut liivatelehdet siihen. Lisää neste ohuena nauhana täytteeseen ja kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mutta mieluummin yön yli.
Koristele haluamallasi tavalla marjoilla tai hedelmillä. 

Huomioita:
-Hedelmät ovat kovin erikokoisia ja eri tavalla mehukkaita, siksi merkitsin mehun määrän myös deseinä.
-Sokerin määrää kannattaa tarkastella itselle sopivaksi.
-Laitoin täytteeseen myös sitruspuristimeen jääneet hedelmälihat.
-Kakkuun kannattaa ehdottomasti käyttää korkearasvaista tuorejuustoa, näin täytteestä tulee täyteläinen. Rasvan määrä vaikuttaa myös kakun happamuuteen. Mascarpone on korkearasvaisin tuorejuusto, se sisältää merkistä riippuen noin 40% rasvaa.

Tein myös mansikkatäytekakun diplomaattikreemillä, mansikkahillolla ja mansikoilla ja rommikakun. Ihania herkkuja ovat kaikki! 😋

Terveisin Taru