keskiviikko 27. toukokuuta 2020

Raparperihillo

Moi!
Mulla tulikin tänä vuonna aikaisin raparperista sato! Olen löytänyt raparperilleni hyvän paikan ja hyvällä keväthoidolla hän innostui kasvattamaan vahvoja varsia 😍 Olen jo pari kertaa tehnyt piirakkaa ja nyt tein hilloa. Hillosta tein vielä juustokakun, siihen tulee ohje sitten myöhemmin. Sekin oli järkyttävän hyvää 😋 Tämä hillo oli turkkilaisen jogurtin kanssa todella hyvää! Lapsetkin tykkäsivät 🥰


Raparperihillo:
1 kg raparperia
3 rkl vaniljasokeria
1 dl vettä
500 g hillosokeria

Pese, kuori ja pilko raparperit kattilaan. Lisää vesi ja vaniljasokeri. Keitä raparpereja pehmeiksi muutama minuutti. Lisää hillosokeri. Keitä vielä 10 minuuttia. Soseuta halutessasi sauvasekoittimella. Laita hillo puhdistettuihin ja kuumennettuihin lasitölkkeihin. Säilytä kylmässä.

Terveisin Taru

tiistai 26. toukokuuta 2020

Itsetehty kebab

Moi!
Vaikka en itse ole kebabin ystävä niin halusin kokeilla tehdä sitä itse. Mies tykkää joten miksipä en sitten hänelle tekisi 😍 Tein kebabia joskus huhtikuussa kun ei uskallettu liikkua koronan takia. Saatiin näin herkutella pikaruoalla kotona vaikka ei tämä kyllä mitään pikaruokaa ollut! Niin kauan sen teko kesti ekalla kerralla 😂

Meillä oli pakkasessa hirven jauhelihaa niin sain sen käytettyä tähän sopivasti. Hirvenliha sopi tähän mainiosti. Ohjeelle katsoin pohjaa mättömestarilta. Mausteet muuttelin itselle sopiviksi eli vähensin suolaa ja chiliä 😁 Kebabin teko oli helppoa, ainoastaan paisto oli todella pitkä. Mulla pötkön paisto kesti noin 7 tuntia 😅

Olen tehnyt kebabista tähän mennessä kiusausta ja pitsaa. Molemmat olivat tosi hyviä! 😋 Ollaan syöty kebabia myös ranskalaisten kanssa.

Kannattaa tutustua mättömestarin ohjeeseen, siellä on tarkemmat ohjeet 😊

Myös Mimmillä oli monia kokeiluja joihin kannattaa tutustua!




Itsetehty kebab:

650 g hirven jauhelihaa
750 g nauta-sikajauhelihaa
25 g (3-4 tl) suolaa
3 tl jauhettua mustapippuria
3 tl sipulijauhetta
3 tl paprikajauhetta (savustettu)
2 tl valkosipulijauhetta 
4 tl oreganoa 
1 tl juustokuminaa 
1 tl cayennepippuria 
2 rkl perunajauhoa 

Laita kaikki ainekset kulhoon ja vatkaa massaa rauhallisella nopeudella taikinakoukuilla noin 20-30 minuuttia. Tässä kohtaa yleiskone on kiva! 😆 Taikina saa vaivaamisesta hieman sitkoa ja siitä on hyvä muotoilla pötkylä.

Vaivaamisen jälkeen painele taikinasta ilmat pois, tee siitä tiukka pötkylä ja kääri se kaksinkertaiseen folioon. Aseta paketti uunipellille tai ritilälle. Jos laitat ritilälle niin laita alapuolelle uunipelti jossa on sentti vettä jos paketti vuotaa rasvaa. Mulla paketti ei vuotanut mitään. Voi olla että se johtui käyttämästäni hirvenlihasta joka on kuivempaa.

Laita keskelle pötköä paistomittari. Kypsennä uunin keskitasolla 100 asteessa kunnes kebabin sisälämpö saavuttaa 80 astetta. Tämä vie noin 6-7 tuntia.

Ota uuni pois päältä ja jätä paketti uuniin vielä puoleksi tunniksi jälkilämpöön. Ota sitten kebab pois uunista ja anna sen jäähtyä huoneenlämmössä.

Avaa paketti ja kuivaa liha talouspaperilla ja nosta pötkö uuteen folioon ja paketoi se. Anna tekeytyä jääkaapissa 12 tuntia. Sitten voit vuolla juustohöylällä kebabin siivuiksi.

Liha on sisältä punaisempaa, mutta se on normaalia. Pakkaa suikaleet sopivan kokoisiin purkkeihin tai pusseihin ja pakasta jos et käytä lihaa heti.

Itsellä tuosta satsista tuli 1200g valmista kebabia, Eli sain 6 kappaletta 200g annosta. Tuo 200g satsi riittää esimerkiksi kahteen pitsaan.




Pitsaa kebabista, punasipulista, tomaatista ja fetasta. 


Terveisin Taru

perjantai 8. toukokuuta 2020

Nopea peltipiirakka / Lindan illanistujaispiirakka (ohje:Pirkka)

Moi!
Olen siskon luona juhlissa saanut useamman kerran hyvää ja mehevää suolaista piirakkaa. Sain sitten kerran häneltä kuvan ohjeesta. Ohje oli Pirkka-lehdestä 3/1998. Lehdessä oleva ohje oli mun makuun turhan sekava niin kirjoitin siitä tänne helpomman 😁 Lisäsin aineksiin fetan, kun ilman sitä en osaa elää 😂 Taikina oli tosi vetelää ja siksi helppo levittää pellille. Piirakka oli kyllä tosi helppo tehdä! Jos kaipaat helppoa ja ruokaisaa piirakkaa niin testaa tämä! Tämä on todella mehevää ja maukasta! 😄

Ihan alkuperäinen ohje on Pirkan ja löytyy täältä.



Ihan alkuperäinen ohje on Pirkan ja löytyy täältä.

Nopea peltipiirakka
Lindan illanistujaispiirakka (ohje Pirkka)

Pohja:
3 dl kaurahiutaleita
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
3/4 dl öljyä
3 dl vettä

Täyte:
1 prk säilykeherkkusieniä
1 sipuli tai pari kevätsipulia varsineen
150 g saunapalvikinkkua
1 rs (n.250g) kirsikkatomaatteja
1 (n.250g) pienehkö kesäkurpitsa
100 g fetaa
4 dl kermaa (kuohu- tai vispi- tms)
3 kananmunaa
150 g juustoraastetta
mustapippuria
1 tl suolaa
2 tl yrttejä esim timjamia ja oreganoa tai
Provencen-yrttiseosta

Sekoita pohjataikinaa varten kulhossa kaurahiutaleet, vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää joukkoon nopeasti sekoittaen öljy, munat ja vesi. Sekoita taikina juuri ja juuri sekaisin - se saa olla hyvin löysää. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun reunalliseen uunipeltiin ja levitä tasaiseksi.

Pilko ja viipaloi herkkusienet, sipuli, kinkku, tomaatit ja kesäkurpitsa haluamasi kokoisiksi paloiksi. Ripottele kaikki nämä pohjan päälle. Laita näiden päälle puolet juustoraasteesta. Sekoita keskenään kerma, munat ja täytteen mausteet. Kaada seos täytteiden päälle. Lisää lopuksi päälle loput juustoraasteesta.

Paista 225 asteessa 30 minuuttia.



Terveisin Taru