Tarun Taikakakut

keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Lehtikaalileipä (2kpl)

Moikka!
Olen kesän lehtikaalisatoa säilönyt pääasiassa pakastamalla, mutta nyt erään lukijani vinkistä säilöin osan lehtikaaleistani kuivattamalla ja käytin sitä sitten hänen vinkistään leivonnassa. Kiitokset vinkistä Nilalle! Ensimmäisenä kokeilin kuivattua lehtikaalia tähän rapeakuoriseen leipään. Lehtikaali ei maistunut yhtään leivässä, mikä ei nyt välttämättä ole olleenkaan huono juttu! Kaikki keinot syöttää lapsille (ja aikuisillekin😉) superterveellistä lehtikaalia on vaan plussaa! 😃 Lehtikaalia laitoin nyt aluksi 3 ruokalusikallista, mutta ensikerralla laitan ehdottomasti enemmän!
Sain yhdeltä siskoltani lainaksi kuivurin ja sillä on ollutkin ihan mahtava kuivatella niin lehtikaalit ja suppilovahverotkin 😊 Ja viimeinen lehtikaalierä pääsi ulkona jo pakastumaan niin ihan mahtavaa että mulla oli kuivuri, koska en olisi uskaltanut näitä pakastuneita sitten enää pakastaa. Sanotaan muuten, että lehtikaalin maku vaan paranee jos pakkanen pääsee sitä puraisemaan. Pakkasen pitäisi makeuttaa lehtikaalin makua.
Tämä leipä on todella maukasta ja se on helppo tehdä! Rapean kuoren ansiosta leivän sisus pysyy mehevänä useamman päivän. Kokeilkaa ihmeessä!


Rapeakuoriset lehtikaalileivät 2 kpl
5 dl vettä
50 g hiivaa (2 pss kuivahiivaa)
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl hunajaa
1-2 tl suolaa
3-6 rkl kuivattua lehtikaalia murennettuna (laitoin 3)
2 rkl pellavansiemenrouhetta
12 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota tuorehiiva siihen (kuivahiivassa noudata pakkauksen ohjetta). Lisää öljy, hunaja, suola, lehtikaali ja pellavansiemenrouhe. Lisää lähes kaikki jauhot ja alusta taikina kimmoisaksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi eli noin 20 minuuttia.
Vaivaa sitten taikinasta ilmat pois ja leivo kaksi leipää. Aseta leivät pellille ja ripottele päälle jauhoja ja tee leipien pintaan terävällä veitsellä viillot. Anna kohota liinan alla noin 20 minuuttia kunnes leivät ovat kunnolla kohonneita.
Lämmitä uuni 250 asteeseen ja aseta uunin pohjalle vesiastia. Paista leipiä tässä lämmössä 10 minuuttia ja laske sitten lämpö 180 asteeseen ja jatka paistamista vielä 20-30 minuuttia. 

Terveisin Taru

4 kommenttia:

  1. Mulla ei lehtikaalia ole, mutta taidanpa kokeilla tätä samaista leipää tuunattuna jollakin toisella kuivatulla yrtillä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Tähän käy kaikenlaiset mausteet ja lisukkeet! Siemenet on mun vakiolisäys tähän 😋 Jauhoissa korvaan välillä osan vehnäjauhoista grahamjauhoilla.

      Poista
  2. Aivan mahtava leipä! Tosi komiakin on! En oo vielä saanu aikaseksi ostettua lehtikaalta, mutta aina kun sitä oon joskus jossain nähnyt, muistan sinut. :D

    Ei taho enää ehtiä koneelle kommentoimaan toisten leipomuksia. :( Sinunkin leipomuksia monesti ollu tarkotus kommentoida, mutta huomannu että jääny ja jääny... jospa sitä aina välillä kumminkin ehtis. Mukava se on saada kommentteja. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on kyllä ihanaa leipää! Niin helppo ja maukas! Kiva että muistat mua kun näet lehtikaalia! On sitä huonompiakin mielleyhtymiä ollut 😂 Tykkään kovasti kun käyt Leena, mutta ymmärrän ettet aina ehdi kun on pieni vauvakin 💕 Liityin itse just instaan, liity sinäkin! Siellä on nopeaa tykkäillä toisten leipomuksista. Vaikka eihän se ole yhtä mukavaa kuin kommenttien saanti 😉

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊