perjantai 4. marraskuuta 2016

Ruispiparit (munaton - vehnätön)

Hei!
Kokeilin Leena-muorin ohjeella ruispipareita. Kiinnostuin kovasti ohjeesta, mutta myönnän että odotukset ei olleet kovin korkealla. Halusin kuitenkin kokeilla jotain uutta ja suurin motivaatio oli ruisjauhojen käyttö ja vehnättömyys. Ja arvatkaa kannattiko? Kyllä!! Olen aivan ihastunut nyt näihin pipareihin! Nämä olivat ihanan jouluisia, mureita, maukkaita ja aromikkaita, todella hyviä! Kaikki pipareita syöneet tykkäsivät niistä, niin lapset kuin aikuisetkin. Ainoa ärsyttävä juttu oli taikina, sitä oli vähän vaikea käsitellä ja vaati aika paljon jauhoja pöydälle että sen sai kaulittua, mutta lopputulos kyllä korvasi vaivan! Näihin jää ihan koukkuun!


Ruispiparit 
100 g voita 
50 g sokeria 
½ tl leivinjauhetta 
1 tl piparkakkumaustetta 
½ tl kardemummaa
1 1/4 dl ruisjauhoja (laitoin 1½dl)
3/4 dl perunajauhoja 

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja vatkaa nopeasti taikinaan. Jos taikina vaikuttaa hankalan löysältä, lisää hieman ruisjauhoja. Jauhota leivinpöytä (kunnolla) ruisjauhoilla. Kauli taikina ohueksi (3-4mm) ja ota muotilla pipareita. Nosta piparit leivinpaperin päälle pellille ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 minuuttia. Tarkkaile etteivät pääse palamaan! 

Terveisin Taru

6 kommenttia:

  1. Onpas mielenkiintoisen kuuloinen resepti! Just sellainen ettei odotukset välttämättä ole kovin korkealla.. :) Saisipa joskus aikaiseksi kokeilla..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös olekkin ja kuinka mullakin niin kolahti nämä! Olivat aivan ihania pipareita! :)

      Poista
  2. Jee Taru, kun oot tehny ja tykästyny! Nää on kyllä tosi hyviä. Mutta en edelleenkään osaa päättää, kummasta tykkään enemmän, näistä vai niistä 30-luvun pipareista. Molemmat maistuu niin hyvin.:) Oon ite ihan ihastunu ruisjauhoihin. Musta ne antaa kunnon makua leivonnaisiin. Mutta ei ne toki joka paikkaan sovi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo siis tykkäsin aivan hulluna näistä! Koostumusta on vaikea kuvailla ihmisille, mutta koitin parhaani :) Koostumus oli kyllä niin rapsakka ja maku niin mahdottoman ihana! Mun on varmaan aivan pakko kokeilla niitä toisiakin pipareita! ;) Näkee sitten mitä niistä tykkään! Vein näitä muuten äidille ja isällekin koska halusin tietää tykkäävätkö hekin näistä niin hekin tykkäsivät. Ja mun täytyy sulle kertoa että en tiedä muistatko, mutta tein ensimmäiset joulupiparini vasta 2014 jouluna! Koska en siis ole koskaan tykännyt joulupipareista. Ekat kokeilemani oli Paraisten piparit ja nehän on myös mureita ja tykkäsin niistä tosi paljon. Olen todennut siis että tykkään rapeista mutta en pehmeistä pipareista. Jouluiset mausteetkaan ei oo koskaan kovasti sykähdyttänyt, mutta taidan pikkuhiljaa niistäkin alkaa pitämään koska näistäkin niin tykkäsin ;D Kiitos sulle ihanan reseptin kehittelystä ♥

      Poista
  3. Tällä ohjeella teen joulun ekat piparit. Sait vakuutettua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! :D Vaikka taikinan kanssa tuli kiukuteltua niin luulen, että mäkin näihin vielä sorrun ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊