Tarun Taikakakut

perjantai 22. helmikuuta 2013

Minttusuklaatäytekakku

Moikka!
Tein tänään mieheni syntymäpäivän kunniaksi suklaakakun ja koska hän rakastaa minttusuklaata niin sellainen sitten työn alle :) Ja kun suklaakakkua tehdään niin tehdään se sitten kunnolla! ;D Pohjana kakussa on Rouva V:n supersuklainen kakkupohja, ohje löytyy täältä, kostutuksena on Frezzan minttusuklaajuoma. Sisälle tein minttusuklaatäytteen, päällä minttusuklaaganache (tummasta suklaasta ja pätkiksestä) valkosuklaa raidoilla ja pursotukset ovat itsetehtyä suklaakermaa (ei siis sitä kaupan valmista). Ruusupursotus ei mennyt ihan nappiin, itseä harmittaa kun vispikerma repeilee/rakoilee epäsiististi pursottaessa. Floravispi olisi parempaa pursottaessa mutta se ei maistu niin hyvälle. Ehkä joskus kokeilen 50/50 suhdetta... 
Onnea syntymäpäiväsankarille!!! <3





16.5.2013 Yleisön pyynnöstä naputtelen myös ohjeet tähän kakkuun :)

Pohjan ohje löytyy siis täältä
Tein kakun 26cm irtopohjavuokaan. Pohjassa on tärkeää, että se valmistetaan täyttöä edeltävänä päivänä (ja kakku täytetään syömistä edeltävänä päivänä joten varaa kakun tekoon kolme päivää, näin saat parhaimman mahdollisen kakun tarjolle). Kakkupohja on vaikea leikata tuoreena, siksi on hyvä jos kakku saisi levätä vuorokauden ennen täyttöä.  
(Kaikkien kakkupohjien on hyvä antaa levätä vuorokausi ennen täyttöä)

Suklaatäyte
400g maustamatonta tuorejuustoa
4dl kermaa
200g tummaa suklaata (taloussuklaalevy)
1 pussi pätkis minibites suklaata (140g)
1rkl vaniljasokeria
4 liivatelehteä
2-3rkl kiehuvaa vettä

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa sinä aikana kerma ja sulata tummasuklaa mikrossa lautasella (sekoita n.30 sekunnin välein ja varo ettei suklaa pala). Rouhi pätkikset pieniksi veitsellä ja lisää sulaan tummaansuklaaseen, sekoittele seosta, jos pätkikset ei sula niin laita vielä hetkeksi mikroon. Pätkis ei tykkää kovasti sulatuksesta niin tästä syystä tälläinen sulatustapa. Sekoita sula suklaa tuorejuustoon. Sen jälkeen yhdistä tämä kermavaahtoon. Sulata liivatelehdet kiehuvaan veteen ja yhdistä ohuena nauhana täytteeseen.

Kostuta kakku Frezzan minttusuklaajuomalla ja täytä. Täytä kakku irtopohjavuoan reunaa apuna käyttäen tarjoilulautaselle tekeytymään jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Kinuskikissalta löytyy mahtavat kakun täyttö ohjeet täältä. Käytän itse pituussuunnassa halkaistuja piirtoheitinkalvoja irtopohjavuoan reunoilla ja kasaan kakun sinne sisään suoraan kakkukuvun pohja"lautaselle". 
Kostutusta oman maun mukaan. Minulla taisi kakkuun mennä 2 pulloa juomaa.

(tämä kuva on eri kakusta, mutta tästä näkee miten kasaan kakut)



Suklaaganache
50g maitosuklaata
80g pätkis-suklaata
n.1/2 dl kermaa

Sulata suklaat mikrossa lautasella. Kuumenna kerma kattilassa kuumaksi, mutta ei kiehuvaksi. Yhdistä sulatettu suklaa kuumaan kermaan ja sekoita tasaiseksi. Anna seoksen jäähtyä hetki ennen kakun päälle kaatamista.  Kaada suklaata joka puolelle kakun pintaan, niin ettei tyhjiä kohtia jää ja anna suklaan itsekseen levitä ja tasoittua kakun päälle. Älä hirveästi koske siihen jos vaan mahdollista.
(Tein marmoroinnin valkosuklaalla)

Suklaakerma
4 dl kermaa
4rkl kaakaojauhetta
4rkl tomusokeria

Vatkaa kerma ja lisää samalla sihdin läpi kaakaojauhe ja tomusokeri.
Pursottele kakku haluamallasi tavalla.

Lisäys 3.6.2013: Minulla on myös toisenlainen minttusuklaatäytekakku täällä!

Terveisin Taru

30 kommenttia:

  1. Ihana!!!! Ihanat pursotukset! Harmi että jäin paitsi tästä kakusta! :( Oli varmaan hyvää...! Onnea vielä sankarille! t. Sanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sanna! :) Piti laittaa sulle "dogibagi", mutta meni niin hulinassa koko ilta, että unohdin... :( Kakku oli todella suklainen ja minttu maistui juuri sopivasti. Ja on tämä sen verran tuhtia, että ei tarvi isoa palaa ottaa, kun saa jo suklaan himon tyydytettyä ;)

      Poista
  2. Vauuu mikä ihanuus! Näyttää niin herkulliselta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Petra! :) Se oli kyllä hyvää, joskus tekee mieli päästä kokeilemaan noita supersuklaisia juttuja, niin yleensä sitten kotiväki saa toimia koekaniineina :)

      Poista
  3. Voiko mikään olla liian suklaista? Kyllähän oheistarjonnalla (kermavaahdolla ja muilla lisukkeilla) saa aina taitettua just sopivaksi. Ainakin näin suklaahirmun mielestä ;)

    Yhdessä ravintolassa maistoin muuten just yhtä todella suklaista kakkua. Siinä oli taikinassa käytetty auringonkukansiemeniä. Hauskasti oli vähän samaa koostumusta kuin pähkinätaikinaisissa, mutta tällä kertaa pääsin minäkin pähkinäallergikkona osingoille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No munkaan mielestä liian suklaista ei ole ;D Siksi heti tilaisuuden tullen niitä teenkin! Peruskakkuja saa muutenkin tehdä usein. Toi siemenjuttu kuulosti mielenkiintoiselta! Siemenessä on niin mieto maku että se varmasti menee leivoksissa! Hienoa et tällä kertaa et jäänyt ilman :)

      Poista
  4. Moikka! Eksyin sun blogiin ensimmäistä kertaa, kun yritin etsiä inspiraatiota tulevien yo-juhlien tarjottaviin, ja tää kakku näyttää ja kuulostaa ihan mielettömän hyvältä! :D Suostuisitko kertomaan vielä tarkemmin, miten ja mistä olet tehnyt täytteen sekä kuorrutukset? :)Isot kiitokset jo etukäteen!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Jenna! Kiitos kommentistasi :) On mukavaa kun reseptejä kysytään ja tottakai saat ohjeen! Laitan tähän postaukseen ohjeen illemmalla kun minulla on aikaa enemmän. Ohje on moniosainen ja kakku vaatii aikaa, mutta lupaan että se on sen arvoinen! :) Juhliasi ajatellen mietin kuinka monelle kakku olisi, niin lupaan että ainakin 25 henkeä syö tästä kakusta. Tämä melko tuhtia tavaraa, mutta niiiiin ihanaa ;D

      Poista
    2. Ihanaa että annoit näin tarkat ohjeet, ei varmasti mene pieleen tällä reseptillä! ;D Pakko päästä heti viikonloppuna testailemaan, vielä kerran kiitoksia! :)

      Poista
    3. Varmasti kakku onnistuu! Kerro ihmeessä sitten mullekin, että miten kaikki meni ja miltä kakku maistui! :)

      Poista
    4. Huhhuh miten tuhtia tavaraa täytyy kyllä sanoa :D Mutta oli kuitenkin niin mielettömän hyvää että tehdään ihan ehdottomasti juhliin tarjolle! ;)

      Poista
    5. Hienoa, että tykkäsit ja kiva kun minusta oli apua! :D Onnea juhliin!

      Poista
  5. Kuinka kauan suunnilleen tuon päällisen tarvitsee jäähtyä ennen kuin sen iskee kakun päälle? minuuteissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anonyymi. Ihan muutama (1-3) minuutti riittää, sekoittele sitä samalla hiljalleen niin sekin edistää jäähtymistä. Eikä haittaa vaikka ganache olisi lämmintä kakun päälle kaadettaessa. Nosta kakku heti kylmään niin ganache jähmettyy nopeasti eikä valu niin paljoa laidoille. Jos kakkusi ei ole päältä tasainen varaudu siihen että ganache valuu reunoille osittain. Toivottavasti kakkusi onnistuu :)

      Poista
  6. Moikka :) kuolaten oon tätä kakkua täällä katsellut ja suunnittelin tekeväni sen miehen synttäreille, hän kun rakastaa suklaata :) Mutta tekisin 4 munan pohjan, niin osaisitkos neuvoa mua, paljonko tuota täytettä tekisin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Anonyymi! Kiitos kommentista :) Melko hyvän kakun olet valinnut tehtäväksi ;D
      Melkoinen mietintämyssy on ollut nyt päässä, että miten tuon täytteen pienentäisi... Mulla oli tuossa kuuden munan pohja ja 26cm vuoka, ja täytevälit näyttävät aika paksuilta. Jos teet 4 munan pohjan 22-24cm vuokaan, niin uskaltaisin melkein puolittaa täytteen ohjeen. Jos pelkäät ettei se riitä niin laita desi kermaa vielä :) (jos laitat kaksi desiä niin sitten on lisättävä yksi liivatelehtikin)
      Kerrothan sitten miten kävi ja miltä maistui?? :)

      Poista
    2. Voi kiitos nopeasta vastauksesta :) kerron ilman muuta, että mitä saan aikaiseksi, peukut pystyyn :) tuskin maltan odottaa kakun tekoa ja ennenkaikkea syömistä :D

      Poista
  7. No niin, nyt on kakku tehty ja syöty :)
    Oli kyllä aivan huikeen hyvää! Olin aivan jännityksissäni, että onko se hyvää.. Kun kolmena päivänä sen kimpussa hääri, niin olis ollu ihan kamalaa, jos se olisi epäonnistunut..
    Laitoin 3dl kermaa ja tuli just passeli määrä täytettä. Toi kuorrutus oli vähän hankala, kun jähmetty nopeammin kun sain tasoteltua mutta maku oli niin hyvä, ettei pieni kauneusvirhe mitään haitannut.
    Kaikki siis pitivät kovasti kakusta, nam nam! Kiitos hyvästä ohjeesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä totta, kun noin paljon työtä tekee kakun eteen, on parempi, että se on hyvää :D
      Aivan mahtavaa, että kakusta tykättiin! Jes!! :D Ja sinä leivoit kakun rakkaudesta, se on ehdottomasti parempi lahja kuin kaupasta ostettu <3
      Tuo kuorrute on kyllä sellainen, että se kannattaa kaataa vaan päälle ja antaa itsekseen levitä. Eli mahdollisimman vähän pidellään. Täytyy lisätä tuohon ohjeeseenkin se.
      Hyvä nyt tietää tulevaisuuden kannalta, että täytettä oli hyvä määrä. Voisitko vielä kertoa minkä kokoiseen vuokaan teit kakun??
      Kiitos vielä kun tulit kertomaan miten kaikki meni ja ihanaa että ohjeesta oli iloa :)

      Poista
    2. No niin, se olen siis minä joka tuossa edellä anonyyminä kirjoitteli =) Vihdoin pääsin oikealle tietokoneelle iPadin sijaan, niin sain kirjauduttua tänne ja liityttyä samalla lukijaksesi =)
      Kiitos vinkistä tuon kuorrutteen suhteen. Taisin antaa sen jäähtyä liikaa, niin alkoi jähmettymään liian nopsaan siihen pintaan. Onneks maku oli loistava ;)
      Mun vuoka oli ostettaessa 24cm mutta omalla mitalla mitattuna kylläkin lähempänä 22cm.. Pohja oli 4 munan mukaan ja täytteen tein tosiaan muuten puolittaen, mutta kermaa 3dl ja 3 liivatetta.
      Ja kuten sanoit, koska kakku oli tehty rakkaudella, oli arvostuskin sen mukainen! Hän oli oikein otettu vaivannäöstä, varsinkin kun en muuten kovin paljoa kakkuja tee =)
      Kiitos jälleen ja alan etsimään herkuistasi seuraavaa kokeilun kohdetta ;)

      Poista
    3. No heippa vaan Mia ja tervetuloa lukijaksi! :D
      Olen muuten huomannut saman joissakin vuoissa, luvattu cm määrä ei pidäkään paikkaansa! Hassua... :)
      Hyvä nyt tietää nuo suhteet miten kakun teit, tiedä vaikka itsekin joskus tekisin pienemmän version, niin on reseptikin täällä valmiina :) Ja varmasti muutkin ihmiset hyötyvät tästä! :)
      Seuraavaksi suosittelen teille suklaata rakastaville tuota Nigellan Devil's food kakkua (löytyy ainakin tuosta mun täytekakku-osiosta suomennettuna), on sitten aivan megahuippu suklaakakku! Ja helppa tehdä, ei tarvi kikkailla mitään ;D

      Poista
  8. Luuletko, että kakku kestää pakastuksen täytteineen? Jos kuorruttaisin kakun vasta sulatuksen jälkeen..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin voit pakastaa kakun ilman kuorrutusta! Ota kakku jääkaappiin sulamaan edellisenä iltana tarjoilupäivästä. Kakun voit myös kuorruttaa kohmeisena jos haluat tehdä senkin edellisenä iltana.

      Poista
  9. Kun teet itse suklaakerman, käytätkö vaaleaa vai tummaa kaakaota?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Memmu! Aina kun leivonnassa puhutaan kaakaojauheesta, puhutaan ns. leivontakaakaojauheesta eli siitä tummasta. Vaalea kaakaojuomajauhe sisältää sokeriakin niin se on sitten ihan eri tavaraa :)

      Poista
  10. Hei! Pakastaminen onnistui hyvin, kakku vain parani vanhetessaan :) kokeilin ohjeestasi poiketen tähän suklaapossun mielettömän mehevää suklaakakkupohjaa.. Täydellinen herkku! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Merja! Kiitos kun kävit kertomassa kuulumiset :) Tuo Suklaapossun pohja on ihanan kosteaa! Kakkusi oli varmasti aivan ihanan makuista! :D

      Poista
  11. Hei :) Millähän täytteen liivatteen voisi korvata? Synttärivieraina on ihmisiä jotka eivät liivatetta syö ja haluaisin juuri tämän kakun tehdä juhliin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Mä jättäisin liivatteet vaan kokonaan pois. Ehkä tumman suklaan määrää voisi lisätä 50g jos haluaa. Tuo tumma suklaa jähmettää täytettä jo sen verran että uskoisin sen pitävän täytettä tarpeeksi kasassa.
      Tämä kakku onkin hyvä valinta! 😉

      Poista
    2. Kiitos! Kokeilen lisätä suklaan määrää :) Uskon, että on hyvä valinta, siltä ainakin näyttää ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊