keskiviikko 18. joulukuuta 2019

Mausteinen ja mehevä piimäkakku (1 litran vuoka)

Moi!
Sain ystävän luona ihanaa piimäkakkua ja sain ohjeenkin häneltä. Tämä ohje on muunnos erään lehden piimäkakun reseptistä. Ohje on hyvin samanlainen kuin vanhoissa (1930-1940-lukujen) reseptikirjoissa. Ohje on todella helppo koska ainekset vaan sekoitetaan yhteen. Ohje on myös kananmunaton. Kakku on jouluisen mausteista, ihanan kosteaa, kuin raakaa piparkakkutaikinaa söisi 😄 Kakku myös säilyy parikin viikkoa mutta meillä tämä pikkukakku on syöty päivässä tai kahdessa joka kerta 😁


Mausteinen ja mehevä piimäkakku
(1 litran vuoka)

3,5 dl vehnäjauhoja
1,75 dl sokeria
1 tl soodaa
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
0,5 tl neilikkaa
(0,5 tl jauhettua maustepippuria)
2 rkl siirappia
80 g sulatettua voita
2,5 dl piimää

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää lopuksi sulatettu voi, siirappi ja piimä. Sekoita hyvin sekaisin. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun 1 litran vetoiseen kakkuvuokaan. Paista kakkua alatasolla 175 asteessa noin 45 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla.

Terveisin Taru

sunnuntai 15. joulukuuta 2019

Luumulikööri

Hei!
 Sain syksyllä kahdesta paikasta paljon luumuja ja koitin niistä keksiä kaikenlaista. Paljon keitin mehuksi omenan kanssa ja tein yhden satsin mausteista luumuhilloakin. Hillon ohjetta en koskaan päivittänyt, mutta hyvää se oli. Varsinkin juustojen kanssa 😋 Viimeisistä luumuista päädyin vielä kokeilemaan likööriä. Tästä tuli heti yksi suosikkini. Tykkään että makeisiin likööreihin sopii happamammat hedelmät ja marjat. Monta vuotta olen tehnyt liköörit karviaisesta koska se ei ole niin makeaa. Jos saan vielä luumuja niin varmasti teen tätä vielä! Likööri maistuu niin ihanasti luumulle! Tästä tulee kesä mieleen, mutta tämä sopii myös aivan ihanasti jouluun 💜


Luumulikööri
noin 1 kg luumuja
noin 800 g sokeria
noin 1 litra kirkasta n. 40% alkoholia

Pese luumut, halkaise ne ja poista kivet. Laita luumut ja sokeri suureen kannelliseen tölkkiin (2-3 litraa). Kaada joukkoon alkoholi, jota tulee olla niin paljon että luumut peittyvät. Sekoita varovasti ja anna mehustua kylmässä noin 2-4 kuukauden ajan.

Kääntele astiaa tai sekoita varovasti likööriä viikoittain niin kauan jotta sokeri sulaa. Kun sokeri on sulanut voi sekoittelua vähentää huomattavasti. Voi käydä vaikka vain tarkastamassa että kaikki on kunnossa mutta sekoitella ei enää tarvitse.

Siivilöi sitten luumut pois ja kaada likööri pulloihin. Laita iso tiheä siivilä vaikka kulhon päälle ja kaada likööri siihen. Anna hetken valua. Pullotuksen jälkeen jätä luumut siivilään yön yli, aamulla saat vielä maistiaiset kulhosta. Luumut voit heittää pois. Itse en ole keksinyt mitään järkevää käyttöä niille.
Ohjeella tulee noin 2 litraa likööriä.

Huomioita:
Itse teen liköörit silloin kun on satokausi, eli syksyllä ja yleensä jouluna liköörejä juodaan ja annetaan lahjaksi. Siivilöinti ja pullotus tapahtuu paria viikkoa ennen joulua. Liköörit säilyvät yllättävä hyvin. Meillä yleensä viimeiset liköörit juodaan kesällä. Toiset liköörit säilyvät paremmin kuin muut. Mansikka menee nopeasti huonoksi ja alkaa maistumaan vain sokerille. Huonoksi menneen liköörin värikin muuttuu.

Jossain netin syövereissä törmäsin tapaan laittaa luumulikööriin luumun kiviä muutama mutta selitystä tälle tyylille en koskaan saanut selville. En tiedä voiko kivet antaa makua... myrkyllisiä ne kuitenkin ovat joten niitä ei saa rikkoa eikä syödä.



Isänpäivänä vietiin lahjaksi omalle isälleni ja miehen isälle maistiaisia kaikista likööreistä joita tein. Eli vasemmalta alkaen luumulikööri, punainen karviaislikööri ihan pienellä marja-aronia lisällä ja viimeisenä marja-aronialikööri.

Terveisin Taru

perjantai 13. joulukuuta 2019

Vadelma-pannacottakakku (26cm)

Moi!
Mielessä on jo vuosia pyörinyt kakku pannacotasta. Olen jo useana vuotena tehnyt jouluna jälkiruoaksi pannacottaa, se on niin ihana päätös joulun ruoalle ❤ Nyt ajattelin että on oiva tilaisuus testata tämä ajatus itsenäisyyspäivänä. Meillä kun on itsenäisyyspäivänä vielä tuplajuhlat kun silloin on myös mieheni nimipäivä ❤ Vaikka pidän pannacotasta ihan sellaisenaan niin nyt päätin raikastaa sitä rahkalla ja vadelmalla. On sanottava että kakusta tuli älyttömän hyvä! Oikein pehmoinen, suussa sulava, raikas ja maukas 😋 Kaikki pitivät kakusta kovasti. Suosittelen kokeilemaan, kakku on vielä todella helppo tehdä 😉❤🇫🇮



Vadelma-pannacottakakku 26cm

Pohja:
300 g Digestive-keksejä
1 tl vaniljasokeria
90 g voita

Vadelma-pannacottatäyte:
6 dl kermaa
250 g pehmeää maitorahkaa
5 dl vadelmia
3 tl vaniljasokeria
1 1/2 dl sokeria
5 liivatelehteä

Laita 26cm irtopohjavuoan pohjalle pingotettu leivinpaperi ja reunoille kalvot tai öljyä reunat ja jauhota ne tomusokerilla. Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita nämä yhteen vaniljasokeri kanssa ja painele kevyesti vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Sulata kotimaiset vadelmat ja soseuta ne. (Jos sinulla on ulkomaisia vadelmia niin keitä niitä muutama minuutti ja anna jäähtyä ja sitten soseuta) Siivilöi sose jotta suurin osa siemenistä saataisiin pois soseesta. (Itse säästin siemenet smoothien joukkoon)

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Kiehauta kerma ja sokerit, mutta älä keitä. Liota liivatelehdet kermaan ja sekoittele kunnolla. Sekoita joukkoon sitten rahka ja vadelmasose. Laita pohjan päälle ruokalusikka ja kaada täyte sen kautta vuokaan. Laita jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi, mielummin kuitenkin yön yli. Koristele haluamallasi tavalla.


Terveisin Taru