Tarun Taikakakut

perjantai 20. joulukuuta 2013

Saaristolaisleipä 3kpl

Heippa!
Tein jouluksi ruokapöytään ja sukulaisille jouluviemisiksi saaristolaisleipää. Nappasin ohjeen Dansukkerin sivuilta, samalla sivulla on useampikin ihana joululeipäohje. Melko paljon tästä ihmiset tykkäävät ja miehellekin tuli luvattua, että teen tätä muutoinkin kuin jouluna :D Yhdeksän leipää tuli nyt tehtyä, joten pienen paussin kyllä pidän ;) Tämä on siitäkin kiva leipä, että se säilyy melkein kaksi viikkoa!


Saaristolaisleipä 3 kpl 

Ainekset:
1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl Dansukker Tummaa siirappia tai Leipäsiirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnä- tai ruisleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja 

Voiteluun:
0,25 dl siirappia
0,75 dl vettä

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva ja muut ainekset. Anna taikinan kohota lämpimässä liinan alla tunti. Jaa taikina kolmeen kartonkivuokaan ja paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa noin 1½-2 tuntia. Valele siirappivedellä, kun leivät ovat kypsyneet noin tunnin. Voit valella leivät vielä toisen kerran. Minä paistoin näitä reilu 1½ tuntia.

Anna leipien tekeytyä viileässä pari–kolme päivää, niin ne ovat parhaimmillaan. 


Terveisin Taru

17 kommenttia:

  1. Noita vuokia varmaan löytyy isommista marketeista? Leipiä ei kai niissä kuitenkaan paisteta, eli pitää olla paistovuoka erikseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo on nimenomaan paistovuokia eli niissä voi leivät paistaa suoraan. Ihan isoista ja keskikokoisista marketeista saa :)

      Minäkin teen joulupöytään saaristolaisleipää lähes samalla ohjeella kuin sinä. :)

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta :)

      Tämä oli kiva ohje, helppo ja vaivaton. Vaikka kohotus ja paistaminen vie aikaa. Hyvin sopii kinkun kaveriksi tämä :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kyllä :) Näitä on ollut kiva viedä jouluviemisiksi sukulaisille :)

      Poista
  3. Tämä leipä on niin hyvää ja minun mielestäni ainakin vain paranee "vanhetessaan". =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä tykättyä leipää ja juuri tuonkin vuoksi, että se paranee vanhetessaan ja vielä säilyy tosi pitkään :)

      Poista
  4. Tämä o kyllä hyvvää, mulla ois nyttenki muut ainekset paitti piimä, taijanki hilipasta huomena hakemaa, ni saa satsin pakkasee tehä. Mulla o vielä se upia siivutuskone, ni sillä o hyvä leivät palastella. Määki kokkeilin kerra nuihi kartonkivuokii, mutta siitä ei kyllä mulla tullu mittää, niinpä ostin sitte iha oikiat leipävuoat ja heti onnistu paremmi, hienua että sulla ne toimi, niistä saa kauniin paketin loihittua!!

    Ihkua Joulun aikaa teijän koko poppoolle Taru ja kiitos vielä saippuoista, piparminttua oon jo tuoksutellu, kaikkia ei raaski aukua heti :D :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla nuo vuoat toimi aivan mainiosti joka kerta ja leipä oli ihan irti sisäpinnasta. Kartonki oli vahvaa eikä antanut taikinan painosta periksi ja leipä pysyi hienosti muodossaan :) Mikäs mahtava siivutuskone sulla on? Kuulostaa kivalta! Tämäkin leipä on aika jytyä kamaa ja sitä saa kyllä oikein sahata poikki :)

      Ole hyvä vaan ja kiitoksia itsellesi harrastuksen sponsoroinnista :D Ihanaa, että tykkäsitkin. Piparminttusaippua on kyllä aivan ihanaa ja sopii mainiosti jouluun :)
      Rauhallista joulua teidän perheelle, muistakaa nauttia ja lepäillä :D

      Poista
  5. Ainekset ostin minäkin tähän ja oUlun limppuun, vaan täidan jättää tekemättä nyt jouluksi. Voihan makeaa limppua syödä muuloinkin kun jouluna. Onneksi ostin varalta kaupan limppua ja sekin maistuu meillä. Kyllä noita vuokia on ihan pikkusissakin kaupoissa ja pyöreitä kans. 9 leipää on jo aikamoinen määrä. Ihanaa leipää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä sopii mainiosti mihin vuodenaikaan vaan! Kesälläkin tästä voi loihtia ihania voileipiä vaikka savulohesta tai graavista :) Sopisi juhliinkin suolaiseksi tarjottavaksi.
      Vein näitä useamman pois ja mies söi yhden leivän ekasta satsista parissa päivässä heti tuoreeltaan ;D Pari säästin joulupöytään. Meinaan ottaa tavaksi tämän leivän teon, kun tuli miehellekin jo luvattua ;D

      Sinähän voit tehdä tätä sitten vaikka uuden vuoden herkutteluun :)

      Poista
  6. Voi vitsi, sinä olet todella ahkeroinut. Saaristolaislimppu on hyvää. En tee tänäkään vuonna tällaista leipää itse, sillä sain ison ruokalahjan työpaikalta, ja siinä oli myös ihanaa Maalahden limppua. Syön sen yrttituorejuuston ja itse graavatun lohen kanssa, nam!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä leivät tulee tehtyä melko helposti, kun ei ole vaivaamisia ym. Uunin ne kyllä sitten varaavat itselleen pariksi tunniksi :) Kivan lahjan olet saanut ja ihanalta kuulostaa sun voikut ;D Minä odotan hulluna kinkkuleipiä...

      Poista
  7. Näyttää maukkailta! :) Kiva idea antaa jotain itse tehtyä joulu viemiseksi! :) Lasten kanssa tehtiin viime vuonna rocky roadseja kummeille ja tänä vuonna olen ommennut viirinauhoja! Itse tehdyt kunniaan! :D Haskaa joulua teille!!!! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tykkään myös antaa jotain itsetehtyä lahjaksi ja yleensä leivon jotain makeaa ja annan saippuaa. Tällä kertaa päädyin leipomaan leipää :) Vanhemmille ihmisille on mukava viedä jotain itsetehtyä, kun heillä on jo kaikkea ja lahjan osto voi olla kovinkin vaikeaa.
      Mukavaa ja makoisaa joulua teille <3

      Poista
  8. Heippa! Ajattelin tehdä näitä leipiä jouluviemisiksi. Koska ne kannattaisi leipoa? Tai koska ne aikaisintaan voi leipoa ilman pakastusta? Ja kestävätköhän edes pakastusta maun kärsimättä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Niin kuin tuossa jutussa sanotaan, leivät säilyvät lähes kaksi viikkoa. Tekisin ne silti suht lähellä joulua jotta ovat tuoreita ja ihmisillä olisi aikaa syödä leipiään. Nämä kestävät pakastuksen hyvin.

      Poista

Kiitos kommentistasi 😊